Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Jednoduchá a dvojitá okna

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Jednoduchá a dvojitá okna"— Transkript prezentace:

1 STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Jednoduchá a dvojitá okna

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 04_03_32_INOVACE_05

3 JEDNODUCHÁ A DVOJITÁ OKNA
Předmět: Stavební truhlářství Ročník: ND3 Jméno autora: Ing. Petr Fusek Škola: SPŠ Hranice Anotace: Prezentace obsahuje stručný odborný výklad učiva kapitoly konstrukce a skladba dřevěných jednoduchých a dvojitých oken včetně znázornění vodorovných řezů těchto oken s okótováním průřezových rozměrů. Klíčová slova: Jednoduché okno, dvojité okno, rám, křídlo, průřez, závěs, uzávěr, jazýček, půloliva, oliva, rozvora, sklo, řez, deštění, prkénko, vlys, sloupek, okapnice, klapačka. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petr Fusek. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 JEDNODUCHÁ OKNA Okna určena pro budovy, kde nejsou zvýšené požadavky na tepelnou izolaci (dílny, sklady, sklepy). Jsou tvořena jednoduchým rámem (průřezu 40 x 65 mm), do kterého je vsazeno jedno křídlo (průřezu 40 x 45 mm) s jednoduchým nebo dvojitým zasklením. Vyrábí se v provedení jedno až čtyřkřídlovém.

5 Okna jsou okovány závěsy a uzávěry s jazýčky a půlolivou.
Křídla dvoukřídlových oken se ovládají dvoucestnou rozvorou a olivou. U dvojitého zasklení se dosahuje vyšší tepelné izolace, nevýhodou je mlžení skel a časem i znečištění v prostoru mezi skly.

6 Obr. 1 Vodorovný řez jednoduchým oknem

7 DVOJITÁ OKNA Konstrukčně jsou typická, rozměrově atypická.
Dříve se vyráběly pro rodinné domy, dnes pouze do historických zástaveb. Okno tvoří: vnější a vnitřní rám, deštění, vnější a vnitřní křídlo.

8 Vlysy rámu mají průřez 40 x 45 – 60 mm s polodrážkou, dolní vlys ji má prodlouženou pro odvod dešťové vody s výtokovými otvory. Sloupky rámu mají průřez 40 x 90 mm (vnější) nebo 40 x 60 mm (vnitřní). Deštění je ze čtyř prkének – tři mají průřez x 100 mm, spodní je silnější 20 x 100 mm a je opatřeno širší drážkou pro zadržení dešťové vody.

9 Křídla mají průřez 40 x 45 mm, ve spodní části mají okapnici.
Klapačky se na křídla nalepí a zajišťují vruty. Vnější klapačky mají průřez 12 x 40 mm, vnitřní 16 x 40 mm. Jsou vydrážkovány pro rozvorový uzávěr.

10 Obr. 2 Vodorovný řez dvojitým oknem

11 Zdroje: KOČÍ, Ivan. Okna. 1. vydání. Praha: Grada Publishing s. r. o
Zdroje: KOČÍ, Ivan. Okna. 1. vydání. Praha: Grada Publishing s. r. o., Kapitola 5.1, s. 27 – 31 MAREŠ, Jaroslav. Konstrukce stavebního truhlářství. 1. vydání. Praha: SNTL – Nakladatelství technické literatury, Kapitola 4, s


Stáhnout ppt "STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Jednoduchá a dvojitá okna"

Podobné prezentace


Reklamy Google