Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství."— Transkript prezentace:

1 Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací oblast: Stavba a provoz strojů – Spojovací součásti a spoje Název učebního materiálu: Ložiska II Jméno autora: Ing. Ivana Dušánková Datum vytvoření: Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/

2 Klíčová slova: valivá ložiska, valivé tření, valivé elementy, dynamická únosnost Anotace: Prezentace je určena žákům 2. ročníku oboru Strojírenství. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace. Metodické pokyny: Tento materiál uplatní učitel při výkladu dané problematiky, použité obrázky, fotografie zvýší názornost výkladu.

3 VALIVÁ LOŽISKA ÚVOD ULOŽENÍ UTĚSNĚNÍ

4 ÚVOD Hřídel, čep se odvaluje na rotačních
tělískách, vzniká valivé tření Hlavní části:

5 ÚVOD ROZDĚLENÍ: a) podle valivých elementů - kuličková válečková
soudečková kuželíková jehličková b) podle zatěžující síly - radiální (nejčastěji, uložení hřídelů) axiální ( zvedák, uložení háku v kladnici) Valivá ložiska jsou normalizovaná.

6 ÚVOD Výhody Menší tření Menší mazání Přenos větších zatížení
Odolnější proti zadření Práce ve vysokých otáčkách i teplotách Snadná montáž a demontáž Nevýhody Větší hlučnost Netlumí vibrace a rázy

7 ULOŽENÍ Ložisko se ukládá na hřídel vnitřním kroužkem – pevně
H7/k6, H6/k5 Ložisko se ukládá do rámu vnějším kroužkem – pevně Způsoby uložení

8 ULOŽENÍ

9 UTĚSNĚNÍ Utěsňování ložiskového prostoru se provádí, aby nedocházelo k velkým ztrátám maziva a tím k zadření a poškození ložisek Utěsňování také zabraňuje vnikání nečistot a vlhkosti do ložiskového prostoru Způsoby: Třecí – zajišťujeme vložením těsnících kroužků mezi víko a hřídel druhy kroužků: plstěné gufero těsnící kroužky Jsou normalizované

10 UTĚSNĚNÍ

11 UTĚSNĚNÍ Bezdotykové – pro vysoké otáčky Štěrbinové Labyrintové

12 Použité zdroje Učebnice
Stavba a provoz strojů I - Části strojů - Pro 2. ročník středních průmyslových škol (1. část) Ing. Rudolf Kříž Stavba a provoz strojů I - Části strojů - Pro 2. ročník středních průmyslových škol (2. část) Ing. Rudolf Kříž Stavba a provoz strojů I - Části strojů - Pro 2. ročník středních průmyslových škol (3. část) Ing. Rudolf Kříž Stavba a provoz strojů I - Části strojů - Pro 2. ročník středních průmyslových škol (4. část) Ing. Rudolf Kříž Stavba a provoz strojů – části strojů Ing. Rudolf Kříž a kol. Konstrukční cvičení II R. Kříž – C. Martinisko – K. Weigner Strojnické tabulky, P. Vávra a kol.


Stáhnout ppt "Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství."

Podobné prezentace


Reklamy Google