Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 Spoje hřídele s nábojem - silové OB21-OP-STROJ-SPS-TRE-M-2-003

3 Silové (třecí) spoje Silové spoje patří mezi spoje rozebíratelné,
Umožňují přenášet kromě Mk také axiální síly, Zatížení je přenášeno třením (ve styku spojovaných součástí vzniká tlak v důsledku elastických deformací vzniklým při montáži, Spojované součásti mají hladký a nezeslabený průřez jako spoje s tvarovým stykem. Nejčastěji používané spoje: Nalisované spoje Lisováním Roztažením Smrštěním Svěrné spoje s válcovou plochou Svěrné spoje s kuželovou plochou Spoje s upínacími (rozpěrnými kroužky)

4 1. Nalisované spoje Výhody spoje: Nevýhody spoje:
velká únosnost spoje, je vhodné i pro střídavé zatížení a zatížení s rázy, vhodné pro velké a těžké součásti, vysoká přesnost souososti a kolmosti spoje, vysoká spolehlivost spoje, konstrukční jednoduchost spoje Nevýhody spoje: náročná montáž spoje, velmi obtížná nebo i nemožná demontáž spoje, vysoké nároky na přesnost výroby, Velké namáhání součástí od nalisování.

5 1. Nalisované spoje - použití
Typické použití je pro upevnění ozubených kol, řemenic, ložisek, setrvačníků, rotorů turbin a elektromotorů na jejich hřídele, lisování ozubených věnců na tělesa kol, lisování ramen a čepů u klikových hřídelí.

6 2. Svěrné spoje s válcovou plochou
Výhody spoje:  snadná montáž a demontáž spoje a snadné nastavení vzájemné polohy součástí, vhodné pro rychlý návrh, výrobu, montáž, údržbu i demontáž spoje. Nevýhody spoje: menší únosnost než u nalisovaných spojů a spolehlivost spoje je závislá na zajištění svíracích elementů proti uvolnění, nebezpečí zranění obsluhy za provozu vlivem nerotačních vnějších tvarů, dělené části je nutné obrábět společně.

7 2. Svěrné spoje s válcovou plochou - použití
Provedení uložení s malou vůlí H8/j7, H8/k7, H7/j6, H7/k6, nebo s mírným přesahem H8/n7, H8/p7, H7/m6, H7/n6, H7/p6.  Spojované součásti jsou k sobě přitlačovány hlavou šroubu a maticí nebo závitem. Provedení spojů: Vyrábějí ve dvou základních provedení: S jednostranně rozříznutým nábojem  S děleným nábojem

8 2. Svěrné spoje s válcovou plochou - použití
svěrné spoje děleného náboje se šroubem používáme u větších průměrů hřídele, svěrné spoje se šroubem s proříznutým nábojem využíváme k sevření součástí její vlastní poddajností, tím zmenšíme napětí ve šroubu

9 3. Svěrné spoje s kuželovou plochou
Spojované součásti jsou k sobě přitlačovány maticí a závitovou částí šroubu. Použití: Spojení setrvačníku nebo řemenice s hřídelem Kuželovitost 1:5 – 1:10

10 4. Spoje s upínacími (rozpěrnými) kroužky)
Spojované součásti jsou k sobě přitlačovány upínacími nebo rozpěrnými kroužky – viz obr. svěrné spojení s výstředníkem (přípravky), kde záleží na rychlém a snadném upnutí a uvolnění součástí)

11 Výpočet nalisovaného spoje
pT – tlak ve spoji LT - délka spoje, DT – průměr hřídele Poměrný přesah

12 Otázky a úkoly Na obrázku sestavení kotoučové pily určete a zařaďte všechny druhy spojů. Jak se provádí jednotlivé způsoby montáže tlakových spojů? Které ze spojů s využitím tření jsou vhodné pro častou demontáž? S čím musíme počítat u svěrného spoje z hlediska bezpečnosti práce? Co je to uložení s přesahem? Přemýšlejte, na co byste museli dát pozor při ohřevu náboje (na co všechno může mít vliv zvýšená teplota). Vysvětlete princip hydraulické montáže a demontáže. Napište a vysvětlete zákon smykového tření.

13 Použitá literatura Technologie zpracování kovů + příklady, Frischner, Skop, Knourek Moderní strojírenství, Josef Dilinger a kolektiv Strojnictví I, J. Doleček, Z. Holoubek Strojnictví II, J. Doleček, Z. Holoubek Příklady, Frischner, Piegler, Pragač Strojní montáže, K. Mička, P. Kolář Strojnické tabulky, J. Leinveber, J. Řasa, P. Vávra Stroje a zařízení I, J. Doleček, P. Gajdoš, V. Novák


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google