Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 OB21-OP-STROJ-SPS-TRE-M-2-011
Valivá ložiska OB21-OP-STROJ-SPS-TRE-M-2-011

3 ULOŽENÍ ložiska vedení kluzná valivá kluzná valivá radiální axiální kuličková válečková zvláštní miniaturní radiální axiální

4 Charakteristika a konstrukce valivých ložisek
Vzájemný pohyb je provázen valivým třením, které je menší než kluzné (smykové), Valivá ložiska obecně nesnášejí dlouhodobá rázová zatížení a nečistoty, Mnoho valivých ložisek je schopno zachytit různě velké radiální i axiální síly, Mají nižší součinitel tření oproti kluzným ložiskům.

5 Valivá ložiska Výhody: Nevýhody:
velká únosnost, a to i při nízkých otáčkách (rozběh, doběh) podstatně menší ztráty třením, malá spotřeba maziva a menší nárok na kvalitu a spolehlivost mazání, odolnost proti zadření a zvýšeným provozním teplotám (do 200°C), snadná údržba a výměna, ložiska jsou plně normalizovaná a běžně dostupná v prodeji, odpadá nutnost záběhu ložiska. Nevýhody: vyšší cena, obtížnější montáž, nedají se opravit, pouze vyměnit, pro malou plochu nemají schopnost tlumit rázy a vibrace, jsou hlučnější, nižší tepelná odolnost.

6 Příklady radiálních valivých ložisek

7 Vlastnosti a použití valivých ložisek
Zachycování radiálních a axiálních posuvů a sil podle druhu použitého ložiska a jeho uložení na/v obou částech stroje a to i při vysokých otáčkách a teplotách, nejsou vhodná pro rázová zatížení, vůle v ložisku mohou být na závadu, malé ztráty, malé podélné rozměry v porovnání s jinými typy uložení, větší průměry v porovnání s jinými typy uložení, malé nároky na údržbu.

8 Příklady axiálních valivých ložisek

9 Ložisková pouzdra, dělená ložiska
Dělená valivá ložiska jsou úplně dělitelná ve vztahu vůči hřídeli, Není nutno demontovat zařízení, jednoduše se sejmete víko a vrchní polovina domku a veškeré součásti ložiska jsou viditelné a přístupné.

10 Uchycení valivých ložisek, tvary valivých ložisek podle zatížení

11 Utěsňování valivých ložisek
Plechovými kroužky Labyrintové Plechovými kroužky Hřídelové kroužky - Gufero Plstěné kroužky

12 Demontáž ložisek - kluzných, i valivých ložisek
Nejlepší způsob demontáže ložiska uloženého na válcovém čepu je s použitím lisu nebo stahováku ložisek!

13 Kuličková vedení Kuličkové šrouby a vedení jsou nepostradatelné ve vysoce produktivních výrobních strojích a linkách, Vedení stačí pouze přišroubovat mezi předem obrobený stojan a pohybový stůl. Použití: Při stavbě transportních zařízení a výrobních linek, přesná pohyblivá vedení výrobních strojů, konstrukce přípravků, manipulátorů,..

14 Kuličkový šroub šroub lze zatěžovat pouze axiální silou,
musí být zajištěna dokonalá rovnoběžnost dráhy matice a šroubu, šroub má být zakrytován, aby se zamezilo vniknutí nečistot, občas je nutné šroub promazat, hlavně často čistit, protože stěrky nezachytí všechny nečistoty a zadření kuliček má za následek rychlé zničení šroubu, rozebrání matice je následující: kuličky a matici řádně očistit v benzínu, pak na kuličky nabalujeme vazelínu a vracíme je zpět do matice. Je důležité vkládat kuličky do oběhových sekcí, kterých může být několik a ne do mrtvých částí závitu, Pak našroubujeme šroub a operace je hotová.

15 Valivá ložiska Otázky k opakování:
Vysvětlete pojem „radiální a axiální ložiska“ u ložisek valivých. Jaké funkce má klec valivého ložiska? Jak se počítá trvanlivost ložisek? Jak a proč se utěsňují rotující hřídele? Porovnejte mazání kluzných a valivých ložisek, Vysvětli výhody a použití kuličkového šroubu. Co je to trvanlivost ložisek, výpočet. Porovnejte mazání kluzných a valivých ložisek.

16 Použitá literatura Moderní strojírenství, Josef Dillinger a kolektiv.
Strojnictví I, II, J. Doleček, Z. Holoubek Strojnické tabulky, J. Leinveber, J. Řasa, P. Vávra Stroje a zařízení I, J. Doleček, P. Gajdoš, V. Novák Fischer, U. aj. Základy strojnictví.1. vyd. Praha : Europa-Sobotáles cz s.r.o., 2004. Bolek, A., Kochman, J. aj. Části strojů 1. svazek. 5. vyd. Praha : SNTL, 1989. Doleček, J., Holoubek, Z. Strojnictví I. pro SOU. 1. vyd. (nebo pozdější) Praha : SNTL, 1988.


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google