Pravda a lež v lidské komunikaci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychologie II Rozpoznání lži pomocí neverbálních projevů
Advertisements

Vztahy mezi lidmi 7. ročník - září.
1 Týmová práce TYMP1/ C4 Verbální a neverbální komunikace - 1 Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
KmKII 5 PhDr. Marie Hádková, Ph.D..
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Umění prezentace.
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
Seminář pracovní parta Komunikace. To podstatné Jak jste hodnoceni pro následující výběr pracovníků – docházka (dochvilnost), plnění úkolů, aktivity,
DRAMATIZACE VE VÝUCE FYZIKY ANEB UČITEL JE HEREC S JISTÝM ANGAŽMÁ A NEJISTÝM KONCEM.
Neverbální komunikace
Komunikace.
Malý exkurz do psychologie komunikace v souvislosti s externí komunikací Junáka Junák - svaz skautů a skautek ČR.
KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI A VEDNÍ TÝMŮ Obecná část pro vedoucí pracovníky společností Ing. Rudolf Pánek, CSc. ABC Professional
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Komunikační dovednosti
Charakteristiky zdravé komunikace
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Hodnocení ústní prezentace Mgr. Petra Janečková šk. r. 2007/2008
Komunikace Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Proces komunikace VYSÍLAČPŘIJÍMAČ Předávat myšlenky Porozumět informaci PŘENOS ZakódovatDekódovat Poruchy.
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Příčiny SPU.
Prace : Alish Sarsenali Kontrol: Ingrid Matošková Praha 2014 Predmet : Psyhologia.
Alternativní a augmentativní komunikace
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Účinná prezentace doc. PhDr. Růžena Lukášová, CSc.
(emoční nebo emocionální kvocient)
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.4.
Pravda a lež Iveta Bohatová, C4A.
Komunikace a prezentace KOPRD
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Zdravotnický asistent, první ročník Komunikace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Neverbální komunikace
Základy sociální psychologie
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Prezentační dovednosti 2015 Vítám Vás na dnešním semináři Prezentační dovednosti II.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 10. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
KOMUNIKACE.
Psychologie výchovy a vzdělávání
KOMUNIKACE A JEDNÁNÍ s LIDMI – na vysoké škole, v organizaci, ve společnosti.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Anotace Aneb o dorozumívání  Slovo cizího původu, které znamená 1. Spojení - veřejné dopravní prostředky a veřejnou dopravu ( silnice, dráha) 2. Dorozumívání.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Psychologie vedení lidí Pravda a lež v lidské komunikaci Osobnostní typologie MBTI.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Komunikační a prezentační dovednosti / C2b
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Mimoverbální komunikace
KOMUNIKACE Zápis do sešitu
Sociologie pro SPP/SPR
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Komunikace. Komunikace – neverbální „řeč těla“ zrakový kontakt mimika gesta pohyby doteky oblečení.
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Komunikace Opakování (prezentace, asertivita, přesvědčování, manipulace, řeč těla, zpětná vazba, naslouchání, motivace)
  Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Psychologické působení propagace
Společenská výchova – Neverbální komunikace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Jazykové hádanky Jazyk a řeč.
Rodičovství biologické a pěstounské
Komunikace Andrea Ječmenová 2012.
Komunikace neverbální (poznámky pojmoslovné)
Transkript prezentace:

Pravda a lež v lidské komunikaci Přednášky ze Sociální psychologie PhDr. Denisa Denglerová, Ph.D.

Lež jako komunikační prostředek „…Vedl jsem dvojí život, obojí lživý… falešnou slávu jsem opravoval falešným inkognitem…“ J. P. Sartre „…Ačkoliv se pravda skrývá v hloubce, máme schopnost svými sondami do této hloubky pronikat…“ K. R. Popper „…Pravda je jen střípek ledu…“ A. Sapkowski Etymologie slova lež, latinsky problema, dva významy: něco, co člověk před sebou drží, aby se tím bránil, schoval se za to, v konkrétní rovině štít něco, co se druhému předhazuje, aby se toho chopil, odvedení jeho pozornosti Dvě základní funkce lži: obranná, zaštiťovací – brání odhalení (psychoanalytické pojetí) ovládací, manipulační – aktivní šíření lživého tvrzení (interaktivní pojetí)

Klamání x lhaní Paul Ekman – kritéria lhaní úmysl s možností volby – zřejmý záměr, možnost rozhodnutí se nenaznačení adresátovi, že je obelháván – kouzelnické vystoupení, zábavné historky, hráči, herci, vtip … obchodníci, reklama? Problémy typologie patologický lhář utajování (nesdělování) nevědomé lhaní – mechanismy zapomínání, vytěsňování, obranné mechanismy ega fráze – „dobrý den přeji“, „k službám“

Polopravda Nesdělení všeho, co by v daném kontextu bylo třeba. Mluvčí nepoví vše podstatné (dva pohledy – důležitost pro mluvčího, důležitost pro adresáta sdělení). Neúplné, nedokončené věty, nadměrné zobecňování, převedení pozornosti k jinému tématu. Sofistikované možnosti polopravdivého lhaní (Ekman, 1997): taktika přidávání a dodatků – přehánění a přehnané zveličování pravdy úhybný manévr místo závěru výrazné zevšeobecňování, všezahrnující tvrzení Detekce pravda x polopravda Řekl jsem všechno, co o dané věci vím? Proč jsem neřekl o konkrétní věci? Čas, obeznámenost, podstatnost? Nakolik se dá říct, že jsem mluvil pravdu? Z kolika %? Je správné uvádět vše, co k dané věci vím? Fakta x interpretace ? Dávkování pravdy.

Ospravedlňování lži Ospravedlňování lži ochranou funkcí (milosrdné lži). Nerovnoprávný vztah. Ospravedlňování krásou – estetická, krásná lež. Ospravedlňování užitečností, prospěchem, motivační funkcí.

Hierarchie lží Lži, při kterých může člověk v případě odhalení hodně ztratit a v případě neodhalení hodně získat. Lži s vysokou motivací. Lži, při kterých není úspěch či neúspěch tak fatálně důležitý. Motivace lhát je zde nižší. Lži ze zdvořilosti, lži pro získání drobné výhody…

Sociální inteligence x přetvářka, lež Goleman, Snyder – pojem sociální chameleón. umějí pečlivě naaranžovat první dojem, který chtějí vyvolat snaží se na své okolí zapůsobit, že jsou lepší než doopravdy jsou ochota stát se vším, čím je druzí chtějí mít, jen aby byli oblíbení (motivace takového chování) schopnost lhát, dělat jednu věc a tvrdit pravý opak velká diskrepance mezi chováním v soukromí a chováním na veřejnosti schopnost jednat jako různí lidé v závislosti na tom, s kým zrovna komunikují Přetvářka jako součást norem určité společnosti, firmě. Komercionalizace citů, emoční tyranie – obousměrnost ovlivnění výrazu emocí a prožívání emocí

Poznání – kdo lže a kdo mluví pravdu? Prozrazující gesta podle Morrise: Sáhnutí si na nos Jemné mnutí oka Při rozpoznávání lži je třeba rozdělit lháře do dvou skupin: naivní lhář x otrlý zkušený lhář Naivní lhaní: natáčení se k adresátovi bokem vyhýbání se zrakovému kontaktu narušená koordinace obou rukou (ruce se něčím zabývají, neobvyklé pohyby) Zkušené lhaní: postavení se k adresátovi čelem vytrvalý pohled do očí souhra rukou koordinovaná, nenápadná

Ekmanovy experimenty s odhalením lháře zdravotní sestry ucházející se o místo posuzovatelé: agenti tajných služeb soudci vyšetřovatelé psychiatři studenti různých oborů skupiny neúspěšných (0-3) skupiny průměrně úspěšných (4-6) skupiny úspěšných (7 a více)

Kritéria rozpoznání lhářů Verbální klíče: příliš pomalé odpovídání vyhýbavá odpověď mluvení zbytečně, „příliš zainteresovaně“ protiřečení si Neverbální klíče: zvýšené chvění hlasu uhýbání očima falešný úsměv křečovité, nepřirozené celkové držení těla

Povzdech na závěr Detekce lhaní je velmi obtížná. Metastudie 40 výzkumů zdůrazňuje pouze 57% úspěšnost detekce lháře jiným člověkem. Nemáme žádné relevantní poznatky o tom, komu by to šlo lépe. Neexistuje typické neverbální chování, které by nás usvědčovalo ze lži. Interindividuální variabilita. U blízkých osob detekujeme lhaní snáze, tato zkušenost je však nepřenositelná.

Přečtěte si Jaro Křivohlavý: Tajemství úspěšného jednání Desmon Morris: Bodytalk. Řeč těla Zbyněk Vybíral: Psychologie lidské komunikace Zbyněk Vybíral: Lži, polopravdy a pravda v lidské komunikaci