RIS3 strategie a její vazba na OP PIK Ing. Marek Jetmar, Ph

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Setkání k tvorbě Integrované strategie území MAS OS Aktivios na období Letiny
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Páteřní infrastruktura Liberec mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, priority.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Podniková ekonomika Ing. et Bc. Sylva Talpová KPH ESF MU Brno
Možnosti financování rozvoje venkova v programovacím období Petra Blechová UFŘP 3. ročník.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Martina Vasková Hana Abbasová.  Cíle projektu  Profil společnosti  Nanotechnologie  Analýza prostředí – JAPONSKO  Strategie vstupu na japonský trh.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Firemní inovační politika Seminář 2 Ing. Jiří Polách.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
T I S K O V Á K O N F E R E N C E K O N F E R E N C E
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Dokument KAP MSK - obsah
Česko-čínské obchodní a ekonomické vztahy
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Členská schůze MAS Nepomuk,
Pracovní skupina PODNIKÁNÍ
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
Inovace a regionální rozvoj
Společenská odpovědnost ve školství
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Management napříč kulturami Katedra řízení podniku
Inovační potenciál České republiky
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Operační programy 2007 – 2013 pro podnikatele
Univerzitní město Olomouc
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Podpora klastrů v působnosti MPO Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
Krajský metodický kabinet STROJÍRENSTVÍ
Koncepce rozvoje činnosti AV ČR
Grantová skupina a podpora vědy 2017
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Průmysl možnosti podpory
Technologická platforma silniční doprava
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Vědeckotechnologický park Jihlava
Národní akční plán čisté mobility
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Inovační strategie ČR a nástroje podpory MPO
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Transkript prezentace:

RIS3 strategie a její vazba na OP PIK Ing. Marek Jetmar, Ph RIS3 strategie a její vazba na OP PIK Ing. Marek Jetmar, Ph.D, Úřad vlády

NRIS3 a OP PIK OBSAH PREZENTACE : Národní RIS3 strategie vazba NRIS3 a OP 2014 – 2020 vzájemná vazba NRIS3 strategie a OP PIK specializace/vertikalizace přehled národních inovačních platforem vazba strategických cílů NRIS3 a OP OPIK

NRIS3 Národní výzkumná a inovační strategie pro inteligentní specializaci České republiky ( NRIS3 strategie) je strategickým dokumentem, který zajišťuje efektivní zacílení evropských, národních a soukromých finančních prostředků na aktivity vedoucí k posílení inovační kapacity a do prioritně vytyčených perspektivních oblastí cílem je plně využít znalostní potenciál na národní i krajské úrovni a podpořit tak snižování nezaměstnanosti a posilování konkurenceschopnosti ekonomiky v oblasti výzkumu, vývoje a inovací prostřednictvím OP 2014+ Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) a Operačního programu Praha – pól růstu.

NRIS3 a OP PIK

Národní RIS3 strategie a OP 14+ Strategické cíle   A1- Zvýšit inovační poptávku ve firmách OP PIK OP PPR A2- Zvýšit míru podnikání ve společnosti A3-Zvýšit internacionalizaci MSP B1- Zlepšit kvalitu a problémovou orientaci výzkumu OP VVV C1- Zvýšit relevanci výzkumu D1 - Zvýšit kvalitu absolventů škol D2- Identifikovat a využít talenty D3 - Zvýšit kvalitu pracovníků ve VaV E1- Rozvoj e-Governmentu OP PIK IROP OP Z E2-Rozvoj eBusinessu a ICT v podnikání E.3 - Rozvoj Infrastruktury v ICT F1- Podpořit otevřenou partnerskou spolupráci při řešení společenských výzev a systémově využít úspěšně ověřené modely F2- Podpořit a lépe využít spolupráci místních aktérů při řešení potřeb X

NRIS3 a OP PIK OP PIK je jedním z hlavních implementačních nástrojů, který bude přispívat k naplňování relevantních cílů NRIS3 strategie. Aplikace NRIS3 bude prováděna především v prioritních osách 1, 4 a částečně 2. Synergické nastavení NRIS3 strategie a OP PIK – určení shodných vertikálních priorit.

Specializace / vertikalizace Uplatnění KET Pokročilé materiály Nanotechnologie Mikro a nanoelektronika Pokročilé výrobní technologie Fotonika Průmyslové biotechnologie Znalosti pro digitální ekonomiku a KKO Společenskovědní znalosti pro netechnické inovace

NIP a NRIS3 Inovační platformy Průniky na sektorové skupiny Odvětví NIP I. - Strojírenství, distribuce el. energie, elektrotechnika Přesné strojírenství Strojírenský průmysl, výroba strojů a zařízení Obráběcí a tvářecí stroje Ostatní zpracovatelský průmysl NIP II. -Elektronika, elektrotechnika a ICT Elektrotechnika Elektrotechnický průmysl - výroba elektrických zařízení Digitální ekonomika a Průmysl 4.0 Činnosti v oblasti IT, Výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení NIP III. - Doprava Automotive Automobilový průmysl - výroba motorových vozidel Železniční a kolejová vozidla Výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení Letectví Kosmický průmysl NIP IV. -Medical devices, life sciences and well be living Biotechnologie Farmaceutický průmysl NIP V. - Kulturní a kreativní průmysly  Tradiční kulturní a kreativní průmysly Textilní, oděvní a obuvnický průmysl Dřevozpracující, papírenský a nábytkářský průmysl Průmysl skla, keramiky, porcelánu a stavebních hmot Nové kulturní a kreativní průmysly   NIP VI. - Zemědělství a životní prostředí  Energetika Výroba a rozvod vody, elektřiny, plynu, tepla a činnosti související s odpady NIP VII. - Společenské výzvy  Cílem vertikalizace v návaznosti na RIS3 je představa o dlouhodobých potřebách sektorů s významným podílem soukromých investic do VaVaI. S tím souvisí i nastavení státní politiky tak, aby byly vytvářeny podmínky pro jejich další rozvoj. Jde o podporu a rozvoj firem, výzkumné infrastruktury, VŠ, lidské zdroje, mezinárodní spolupráce.

NRIS3 a OP PIK vazba specifických cílů SC OP PIK SC NRIS3 SC1.1 Zvýšit inovační výkonnost podniků A1.1 Posílit výzkumné a vývojové kapacity podniků A1.2 Zlepšit strategické řízení v MSP C1.1 Posílit spolupráci a interakci mezi VO a apl.sférou SC1.2 Zvýšit intenzitu a účinnost spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích A1.3 Posílit technologickou spolupráci firem A2.1 Zvýšit počet nových firem usilujících o inovace, zejména vyšších řádů C1.1 Posílit spolupráci a interakci mezi VO a apl. sférou SC2.1 Zvýšit konkurenceschopnost začínajících a rozvojových MSP A2.2 Zlepšit dostupnost vnějšího financování pro začínající podnikatele a firmy s krátkou historií SC2.2 Zvýšit internacionalizaci malých a středních podniků A3.1 Zvýšení dostupnosti strategických informací o cílových trzích místních MSP A3.3 Snížení nákladů a rizik MSP spojených se vstupem na zahraniční trhy SC4.1 Zvětšit pokrytí vysokorychlostním přístupem k internetu E3.3 Zvýšení dostupnosti infrastruktury SC4.2 Zvýšit využití potenciálu ICT sektoru pro konkurenceschopnost ekonomiky E2.1 Vyšší využívání ICT v podnikání

NRIS3 a OP PIK Vazba strategických cílů Výzvy OP PIK SC OP PIK SC NRIS3 Inovace - Inovační projekt SC 1.1 A1.1, A1.2 Inovace: Projekt na ochranu práv průmyslového vlastnictví A1.1 Potenciál Aplikace A1.1, C1.1 Inovační Vouchery SC 1.2 C1.1 Proof of concept A2.1 Partnerství znalostního transferu Služby Infrastruktury A1.3 Spolupráce - Klastry Spolupráce – Technologické Platformy Marketing SC 2.2 A1.2,A3.1,A3.3 Vysokorychlostní Internet SC 4.1 E3.3 ICT a sdílené služby SC 4.2 E2.1

DĚKUJEME VÁM ZA POZORNOST ! NRIS3 a OP PIK DĚKUJEME VÁM ZA POZORNOST !