Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP VK Financování grantových projektů (GP) v rámci globálních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁDOST O PLATBU A JEJÍ POVINNÉ PŘÍLOHY ŽÁDOST O PLATBU A JEJÍ POVINNÉ PŘÍLOHY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje.
Advertisements

Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Hradec Králové. 9:00 – 10:00 Projektová část – obecné podmínky realizace grantových projektů, monitorovací zpráva 10:00 – 11:00 Základní vymezení.
Monitorovací zpráva (MZ) Projektová část
Uznatelné výdaje v projektech podpořených ze strukturálních fondů EU v administraci NROS Vyúčtování globálních grantů.
Smlouva o realizaci grantového projektu v rámci globálního grantu CZ.1.07/ Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Středočeském kraji Operačního programu.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně
Ukončení realizace projektů
Seminář na téma Závěrečná monitorovací zpráva Oblast podpory 3.2 Informace k finanční části Krajský úřad Jihočeského kraje Martin Plucha.
PŘÍLOHY MONITOTROVACÍ ZPRÁVY Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
„ Finanční zprávou pro Akci 3 krok za krokem “. Základní finanční pravidla programu  Pravidla dána Příručkou pro Akci 3 a Rozhodnutím o poskytnutí dotace.
Způsobilé výdaje poskytovatelů sociálních služeb pro Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Školení příjemců Phare 2003 RLZ Finanční zprávy Ing. Kateřina Auerveková NVF Praha.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecné informace k finanční části seminář pro žadatele – 3. výzva
Workshop k vyplňování monitorovacích zpráv Praha.
Cestovní náhrady kapitola rozpočtu 2 Jiří Haken 1.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
 Smlouva o poskytnutí účelové dotace čl. V., odst. 14 (Pověření poskytováním SOHZ čl. IV., odst. 13) a dále Metodika PK část XIII., odst. 13  mezní.
Mgr. Zita Nidlová Finanční část monitorovací zprávy.
Ing. Petra Kalinová Finanční část monitorovací zprávy.
Alena Zítková INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Pracovní workshop pro příjemce – 2. výzva PO 1, 2. GG
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu (seminář pro příjemce – 4. výzva, 3.2)
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář k výzvě OP LZZ č. 89 – Finanční část Mgr. Lucie Kučerová, Bc. Karel Ritschel oddělení hodnocení.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Procesy a pravidla finančního řízení (dle Příručky.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Workshop pro příjemce – 3. výzva Tato prezentace je spolufinancována.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
Základní síť sociálních služeb ve Středočeském kraji Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.00/ Oblast podpory: Podpora sociální integrace.
Markéta Lisová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Finanční část monitorovací zprávy a Žádost o platbu OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
PŘÍLOHY MONITOROVACÍ ZPRÁVY 6. října OBSAH  Jednotlivé přílohy monitorovací zprávy  Elektronická žádost o platbu.
Romana Bendová Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pracovní workshop pro příjemce 1. výzva 2. GG oblast.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
Pracovní skupina TP OP VK
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Pracovní workshop pro příjemce 2. výzva 2. GG oblast podpory 1. 1, 1
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Seminář pro příjemce 4. výzvy 1. GG oblasti podpory 1.3
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI MONITOROVÁNÍ PROJEKTŮ SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE 5. května 2010.
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část řízení projektu (seminář pro příjemce – 1. a 2. výzva)
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Implementace KAP v Jihočeském kraji I
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP VK Financování grantových projektů (GP) v rámci globálních grantů (GG) OP VK kraje Vysočina ORR, Krajský úřad kraje Vysočina GLOBÁLNÍ GRANTY KRAJE VYSOČINA JSOU SPOLUFINANCOVÁNY EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Struktura financování Struktura financování: Způsobilé výdaje jsou ze 100 % hrazeny z veřejných zdrojů, z toho: 85% Evropský sociální fond (ESF) 15% Státní rozpočet České republiky Dotace je poskytována na základě Smlouvy o realizaci grantového projektu (dále jen „smlouva“). Při realizaci je nutné vyjít vždy z rozpočtu schváleného poskytovatelem. Celková výše způsobilých výdajů uvedená ve smlouvě je MAXIMÁLNÍ v čl. III a v příloze č. 1 (rozpočet je součástí projektové žádosti)

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Základní pojmy a zkratky grantový projekt = projekt = akce (GP) žadatel → příjemce veřejné prostředky - všechny peněžité prostředky, o kterých mohou orgány veřejné moci rozhodovat. To znamená, že nad nimi skutečně vykonávají kontrolu a mohou jimi disponovat uznatelné, způsobilé výdaje - uskutečněné v rámci období stanoveného v rozhodnutí, které jsou v souladu s příslušnými předpisy ES, viz PpP kapitola 5.3 příjmy projektu

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Základní pojmy a zkratky- pokračování ŘO – řídící orgán - vládou pověřený ústřední orgán státní správy zodpovědný za řízení, koordinaci a implementaci projektů (MŠMT) ZS - Zprostředkující subjekt - na který v rámci dohody o delegovaní pravomocí či jiného písemného právního aktu, delegoval výkon některých svých činností nesrovnalost - porušení předpisů ES nebo předpisů ČR a smlouvy, v jehož důsledku jsou nebo by mohly být dotčeny veřejné rozpočty ČR, rozpočet EU nebo rozpočty Společenstvím spravované, a to formou neoprávněné výdajové položky Žádost o platbu (ŽoP) Příručka pro příjemce (PpP) verze 3 (vždy aktuální) monitorované období (MO) – období, za které se předkládá monitorovací zpráva (MZ)

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Finanční toky v rámci GP Finanční toky v rámci GP (viz. čl. VI smlouvy, PpP kapitola 5): První zálohová platba - 20 % způsobilých výdajů projektu - do 30 kalendářních dnů od uzavření smlouvy. Průběžné platby - poskytovány na základě žádostí o platby příjemců; - jsou ve výši prokazovaných způsobilých výdajů; - kumulativně do výše 90 % schválených způsobilých výdajů. Závěrečná platba - do 30 kalendářních dnů od schválení závěrečné zprávy projektu.

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Samostatný bankovní účet projektu  slouží výhradně pro platební operace související s projektem;  nesmí být zrušen před proplacením závěrečné platby;  prostředky, které příjemce obdrží od poskytovatele NESMÍ být použity jiným způsobem, než je stanoveno ve smlouvě;  všechny způsobilé výdaje projektu musejí být uhrazeny ze samostatného bankovního účtu projektu Samostatný účet projektu ~ provozní účet organizace  v odůvodněných případech lze hradit některé výdaje projektu prvotně z provozního účtu organizace → následně je nutné převést prostředky z účtu projektu na účet organizace;  účet organizace nelze předfinancovat z prostředků projektu;  projektový účet lze v odůvodněných případech předfinancovat z prostředků organizace.

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Povinnosti vyplývající ze Smlouvy Povinnosti vyplývající ze Smlouvy/dokumentace (čl. VI, PpP )  zajištění vedení oddělené účetní evidence pro projekt;  označení účetních dokladů dle příručky;  vedení samostatného bankovního účtu projektu;  dokladování způsobilých výdajů účetními doklady;  pravidelné předkládání žádostí o platbu.

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Povinné přílohy MZ Povinné přílohy MZ – finanční část a)SOUPISKA ÚČETNÍCH DOKLADŮ b)PŘEHLED ČERPÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ c)PŘEPRACOVANÝ ROZPOČET PROJEKTU d)PRACOVNÍ VÝKAZ e)ROZPIS MZDOVÝCH NÁKLADŮ REALIZAČNÍHO TÝMU – ODBORNÍ/ADMINISTRATIVNÍ PRACOVNÍCI f)CESTOVNÍ NÁKLADY TUZEMSKÉ/ZAHRANIČNÍ g)ODPISY h)VYKAZOVÁNÍ SLEV NA SP i)HARMONOGRAM ČERPÁNÍ ROZPOČTU PROJEKTU

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Soupiska účetních dokladů 1/2 a)SOUPISKA ÚČETNÍCH DOKLADŮ  jedná se o přehled všech uskutečněných výdajů daného monitorovaného období (viz příklad);  povinnou přílohou soupisky jsou kopie účetních dokladů vztahujících se k prokazovaným výdajům;  výdaje jsou na soupisce řazeny podle kapitol rozpočtu;  popis účetního případu – např. osobní výdaje za období xxx, nákup propagačních materiálů apod.  datum uskutečnění výdaje = datum úhrady odměn, proplacení faktur apod. (v případě úhrady z běžného účtu organizace a následné refundace ze ZBÚ se vyplňuje datum prvotní úhrady z běžného účtu).

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Soupiska účetních dokladů 2/2 Soupiska účetních dokladů Výdaj lze zahrnout do soupisky účetních dokladů pokud: 1.skutečně vznikl v monitorovaném období (dále jen „MO“); 2.byl uhrazen z účtu projektu; 3.je podložen relevantními doklady; 4.splňuje obecné principy způsobilosti. Do soupisky zahrnout NELZE: 1.příjmy projektu/kladné úroky; 2.dosud neuhrazené výdaje; 3.výdaje prvotně uhrazené z účtu organizace, dosud nerefundované z účtu projektu.

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Přehled čerpání způsobilých výdajů b) PŘEHLED ČERPÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ  obecný formulář - příjemce doplní položky a podpoložky dle schváleného rozpočtu;  sloupec Platný rozpočet v Kč – částky dle smlouvy případně dodatku, v případě nepodstatných změn projektu dle přepracovaného rozpočtu;  neměňte vzorce přednastavené ve vzorových formulářích, v případě přidání nových řádků proveďte kontrolu vzorců. Nejčastější chyby ve formuláři:  není rozpracován do úrovně položek/podpoložek;  došlo k přečerpání položky;  sloupec platný rozpočet není upraven dle dodatku/přepracovaného rozpočtu projektu;  nevyplněn sloupec Pořadová čísla účetních dokladů na soupisce;  zaokrouhlení částek – nezobrazení desetinných míst.

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Přepracovaný rozpočet projektu c) PŘEPRACOVANÝ ROZPOČET PROJEKTU  přikládá se k monitorovací zprávě v případě nepodstatné změny rozpočtu projektu;  přikládá se k Žádosti o podstatnou změnu v GP jako příloha této žádosti;  jde o přehled změn v jednotlivých položkách rozpočtu s vyčíslením změn v Kč a %;  obecný formulář - příjemce doplní položky a podpoložky dle schváleného rozpočtu. Nejčastější chyby ve formuláři:  není vytvořen;  není předložen a v MO vznikly nepodstatné změny rozpočtu;  není rozpracován do úrovně položek/podpoložek;  sloupec platný rozpočet není upraven dle dodatku/přepracovaného rozpočtu projektu;  podstatné/nepodstatné změny – 15% limit při přesunu mezi kapitolami;

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Pracovní výkaz d) PRACOVNÍ VÝKAZ  každý zaměstnanec projektu je povinen zpracovávat měsíční výkaz práce;  obsahuje informace o hod. rozsahu činností zaměstnance a jejich stručný popis;  podpis zaměstnance a nadřízeného pracovníka;  výkaz práce nelze vystavit a podepsat před skutečným odpracováním činností zaměstnancem. Nejčastější chyby ve formuláři:  chybějící podpisy;  obecný popis vykonané činnosti (např. účetní práce, tvorba metodiky, apod.);  název pozice zaměstnance projektu neodpovídá pozici v projektové žádosti.

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Rozpis mzdových nákladů e) ROZPIS MZDOVÝCH NÁKLADŮ REALIZAČNÍHO TÝMU – ODBORNÍ/ADMINISTRATIVNÍ PRACOVNÍCI  odborní pracovníci = např. lektoři, autoři metodik, osoby pracující s cílovou skupinou;  administrativní pracovníci = pracovníci zabývající se řízením projektu, např. koordinátor projektu, finanční manažer, asistent projektu, apod.;  souhrnný měsíční přehled osobních nákladů zaměstnanců projektu. Nejčastější chyby ve formuláři:  špatné členění odborného a administrativního personálu;  rozpis vystaven na několik měsíců dohromady – NELZE;  formální chyby.

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Cestovní náklady, odpisy f) CESTOVNÍ NÁKLADY  tato příloha je relevantní pouze pro příjemce, kteří mají plánováno cestovné v kapitole 2 rozpočtu;  přehled cestovních náhrad za sledované monitorovací období. g) ODPISY  tato příloha je relevantní pouze pro subjekty, které daňově odepisují;  přehled odpisů za sledované monitorované období.

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 Doporučení - kontrola Doporučení Před vytištěním a podpisem proveďte kontrolu: A) Aktuálně prokazované výdaje (v Kč) Celkem v Přehledu čerpání = Částka zahrnutá k proplacení pro projekt Celkem uvedená na soupisce = MZ tab. 12 řádek b; B) sl. Platný rozpočet celkem v Kč/řádek Celkové způsobilé výdaje ve formuláři Přehled čerpání způsobilých výdajů projektu = sl. Schválený rozpočet v Kč/řádek Celkové způsobilé výdaje ve formuláři Přepracovaný rozpočet projektu = sl. Celkem/ř. Způsobilé výdaje celkem v Harmonogramu čerpání rozpočtu projektu = Celkové způsobilé výdaje uvedené ve Smlouvě o realizaci GP/dodatku C) použití platných formulářů – D) při opravě příloh žádosti o platbu uvádějte aktuální datum podpisu formuláře.

Jana Hadravová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 11. listopadu 2009 PROSTOR PRO VAŠE DOTAZY Finanční manažerky GP: Alena Zítková, DiS. Bc. Zdeňka Vacková Ing. Petra Němcová Ing. Markéta Lisová Ing. Jana Hadravová – vedoucí oddělení Krajský úřad kraje Vysočina Odbor regionálního rozvoje Oddělení grantových programů Žižkova 16, Jihlava