Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Typy živností Autor: Pavla Lukešová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Živnostenský zákon 164. Ing. Vladimíra Mikšíková Ing. Vladimíra Mikšíková P R Á V O P R Á V O 1. ročník 1. ročník nástavbové studium nástavbové studium.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_ŽIVNOSTENSKÉ.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Ekonomika jako ústřední topení
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.7.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04B1 Autor Ing. Anna Tichopádová Období vytvoření Srpen-září.
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Podnikatelské minimum Podnikatelská myšlenka / Podnikatelský.
Podnikání - živnost Petr Machala.
VY_32_INOVACE_ 16 Podnikání. Živnostenský list dnes již nedostaneme. Pro živnostenské oprávnění nyní slouží výpis ze živnostenského rejstříku. VY_32_INOVACE_.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Komanditní společnost
PODNIKÁNÍ PODLE ŽIVNOSTENSKÉHO ZÁKONA, ŽIVNOSTI. Obsah výkladu Živnostenské a neživnostenské podnikání Co je živnost Podmínky provozování živností Druhy.
ŽIVNOST Ohlášení živnosti Žádost o koncesi Živnost Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, Živnost.
Živnostenské podnikání Výuková prezentace. Živnost je: soustavná činnost, prováděná samostatně podnikatelem, jeho vlastním jménem, na jeho vlastní odpovědnost,
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Podnikání jednotlivců Ročník / obor studia: I.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Úvěry od nebankovních institucí.
ZÁKON O ŽIVNOSTENSKÉM PODNIKÁNÍ (ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON) č. 455/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Podnikání dle živnostenského zákona Ročník / obor studia:II.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda, Pracovní poměr – výpočet.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada40 AnotaceDruhy.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Platit se dá i jinak než penězi.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO 21 Název.
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Podmínky podnikání v ubytovacích službách a stravování
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Výchova k občanství 9.ročník
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, BANKOVNÍ ÚČET. Autor: Pavla Lukešová.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Autor: Ing. Alice Horáčková
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Hotovostní a bezhotovostní peníze.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Peníze, Bankovní účet, internetové.
Člověk a jeho svět, Prvouka, Škola Autor: Mgr. Vendula Janešová
Subjekty obchodněprávních vztahů
Živnostenské podnikání
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Charakteristika živností
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Rodinný rozpočet Autor: Pavla.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Typy živností Autor: Pavla Lukešová Název materiálu: VY_62_INOVACE_29/ I.SADA Anotace: Výukový materiál je určen pro žáky 9. ročníku ZŠ, slouží k výkladu učiva, Živnosti. Období: září – prosinec 2011

Živnostenský rejstřík Seznam všech živnostníků, kteří mají živnost v územním obvodu daného živnostenského úřadu Vede jej živnostenský úřad Sídlí na městském úřadě Veřejná část – obchodní název, IČO,předmět podnikání Neveřejná část – osobní údaje, doba platnosti podnikání

Všeobecné podmínky pro získání živnostenského listu Věk 18 let Bez dluhu vůči státu Výpis z trestního rejstříku – bezúhonnost Z Způsobilost

Zvláštní podmínky pro získání živnostenského listu Odborná nebo jiná způsobilost týkající se provozování živnosti Nalezneme je v příloze živnostenského zákona

TYPY ŽIVNOSTÍ OHLAŠOVACÍKONCESOVANÉ

OHLAŠOVACÍ Živnostenský list se vydává automaticky, pokud prokážeme splnění všeobecných a zvláštních podmínek A) VOLNÉ -musí se splnit všeobecné podmínky B) ŘEMESLNÉ - musí splňovat všeobecné a zvláštní podmínky - výuční list v oboru + praxe C) VÁZANÉ - musí splňovat všeobecné a zvláštní podmínky - zvláštní podmínky : výuční list, maturita nebo vysokoškolský diplom - určitá délka praxe v oboru

KONCESOVANÉ Místo živnostenského listu se vydává koncesní listina Místo živnostenského listu se vydává koncesní listina Podmínky pro její získání jsou přísnější Podmínky pro její získání jsou přísnější VYŽADUJE SE : VYŽADUJE SE : - speciální odborná a zvláštní způsobilost - speciální odborná a zvláštní způsobilost - schválení dalším státním orgánem (často ministerstvem) - schválení dalším státním orgánem (často ministerstvem) - splnění dalších podmínek uvedených v zákoně - splnění dalších podmínek uvedených v zákoně NA ZÍSKÁNÍ NENÍ PRÁVNÍ NÁROK – I KDYŽ ŽADATEL SPLŇUJE VŠECHNY PODMÍNKY NEMUSÍ KONCESNÍ LISTINU ZÍSKAT. NA ZÍSKÁNÍ NENÍ PRÁVNÍ NÁROK – I KDYŽ ŽADATEL SPLŇUJE VŠECHNY PODMÍNKY NEMUSÍ KONCESNÍ LISTINU ZÍSKAT.

Použité zdroje: Petra Navrátilová Finanční gramotnost I. vyd: computermedia, s. ISBN