Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HITRÁDIO FAKTOR  Zahájení vysílání: 1990 (tehdy na frekvenci 99,7 MHz)  Fůze: v r fůze Faktoru do společnosti MMS  Sídlo: U Tří lvů 5, České Budějovice.
Advertisements

Média a jejich role I. OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
ČESKÁ TELEVIZE Petra Martináková, ČJ+AJ se zaměřením na vzdělávání.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 9 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: červen 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_15_PŘESTUPKY.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 18 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: listopad 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
VY_32_INOVACE_08/3/8 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Právo v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP: Tematická oblast: Mediální výchova Název vzdělávacího materiálu:
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Fyzika Tematická.
* Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost * Okruh dle RVP: * Tematická oblast: Mediální výchova * Název vzdělávacího.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost  Okruh dle RVP:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Provozovny společného stravování
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základy automatického řízení 1
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
VÁNOČNÍ REKLAMA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Plánování ve školní tělesné výchově
Grafické programy - opakování
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
EU_52_sada 1_01_ZPM_Bezpečnost ve školní kuchyni_Lich
Název projektu: Moderní škola
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Algoritmizace - opakování
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ekologie a ochrana přírody
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Váňová Stanislava, Mikeladzová Jana
VY_32_INOVACE_47_TK projekt v rámci vzdělávacího programu
MEZILIDSKÉ VZTAHY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Vnímání, poznávací schopnosti
Základní škola Unhošť CZ.1.07/1.4.00/ Projekt MŠMT ČR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Střední škola obchodně technická s. r. o.
STÁTNÍ SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY Poznáváme státní symboly
NAŠE DOVEDNOSTI CO UŽ UMÍM.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ - VZTAH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Střední škola obchodně technická s. r. o.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_05_Osvícenství
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Celkový základ daně.
Transkript prezentace:

Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP: Tematická oblast: Mediální výchova Název vzdělávacího materiálu: Regulace médií. Obsahuje vysvětlení pojmů regulace médií(vnitřní a vnější), samoregulace, legislativní úpravy, Rada ČR pro rozhlasové a televizní vysílání, Kód vzdělávacího materiálu: ICT2-14SY-MV Ročník: sekunda šestiletého gymnázia Datum odučení vzdělávacího materiálu: Jméno autora: PhDr. Ivana Syrovátková

REGULACE MÉDIÍ

Proč je nutné média regulovat? Odpovězte si nejprve sami.

Hlavní východisko: Média mohou nejen pozitivně, ale i negativně ovlivňovat společnost! Takovým jevům je nutno předcházet! Nelze dopustit, aby ti, co média vlastní nebo řídí, do nich vkládali jakékoli informace! PROČ JSOU REGULOVÁNA?

Interní (samoregulace) Externí (řízeno státem, jeho orgány, zákony…) Dobrovolná Povinná Nutno počítat i s obecnou morálkou dané společnosti, společenskými tabu a zvyklostmi v rámci etiky i společenského chování FORMY REGULACE:

VNĚJŠÍ, LEGISLATIVNÍ ÚPRAVA MÉDIÍ: Hlavní východisko = Ústava ČR a Listina základních práv a svobod Rada České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání členové jsou poslanci z Poslanecké sněmovny dohled na dodržování legislativy, přidělování a odebírání licencí monitoring obsahu médií sleduje činnost provozovatelů technického zázemí médií předkládá sněmovně výroční zprávu a práci a fungování médií Rada České televize Rada Českého rozhlasu V posledních letech bylo největším úkolem RRTV zajistit digitalizaci vysílání K r byla dokončena, zrušeno bylo staré analogové vysílání. Jaké výhody má digitální vysílání? Doplňte sami.

LEGISLATIVNÍ ÚPRAVA MÉDIÍ NA PŘÍKLADU ČESKÉ TELEVIZE JAKO VEŘEJNOPRÁVNÍM ÚTVARU Zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi: -Povinnost rozvíjet vzdělanost a kulturu obyvatel -Udržovat stávající kulturu a archivovat „paměť národa“ -Výroba a tvorba dokumentů, uměleckých a zábavních pořadů, sportovní přenosy, tvorba pro děti a mládež… -Opatření směrem ke koncesionářským poplatkům – zdroj příjmů ČT i ČR -Omezení prostoru pro reklamu -Zákon č. 231/2001 Sb. O provozování televizního a rozhlas. vysílání (práva a povinnosti osob právnických i fyzických při provozování této činnosti)

VNITŘNÍ REGULACE MÉDIÍ V ČR Rada pro reklamu (sdružení reklamních agentur) Syndikát novinářů ČR Různé odborové organizace pracovníků v médiích Unie vydavatelů denního tisku Asociace provozovatelů soukromého vysílání Instituty redakčních kodexů Vlastní redakční pravidla…

ODPOVĚZ NA OTÁZKY DLE INFORMACÍ Z VÝUKY: 1.Co znamená slovo regulace? Vysvětli. 2.Proč je nutno média regulovat? 3.Jaké formy regulace znáš? 4.Co je to tabu? Vysvětli a uveď příklad. 5.Kdo jsou členové Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání? 6.Jmenuj alespoň dva vnitřní regulační orgány médií.

ZDROJE: