ČIŠTĚNÍ STROJŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 11Číslo.
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
VY_32_INOVACE_AUT1_20 Tlakové mazání čtyřdobých motorů.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad druhů nátěrových hmot, ředidel a jejich.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
VYS_32_INOVACE_491_Mytí, smáčivost, emulgace NÁZEV ŠKOLY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Sójové a kokosové cukrovinky 1
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Negativní vliv mycích prostředků II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Motory – mazání a chlazení Ročník:
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Elektrochemické obrábění, chemické obrábění
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
8. Zpracování technologických postupů tepelného zpracování
Kuchyňské stroje na mechanické zpracování surovin
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výroba špalíku na broušení
Vzduch VY_32_INOVACE_1A_15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OP VK VYT 2.5 Chladiče a ventilátory
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Znečištění ovzduší Obr. 1
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH
Lázeňské služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Teplovodní otopné soustavy Vypracovala: Ing
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Rovnání a ohýbání.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Chemické vlastnosti technických materiálů
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Zpracování drátu II Háček na tabuli
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vytápění Mechanické odvaděče kondenzátu
KOROZE vypracovala: Ing
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Ruční obrábění plastu II
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Představujeme a sestavujeme krychli
Získávání energie pro život
Transkript prezentace:

ČIŠTĚNÍ STROJŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Čištění dopravní techniky a zařízení pracující v těžkých provozních podmínkách (prašné prostředí, bláto) vyžaduje zvýšenou pozornost čištění strojů. Vlivem nečistot vzniká koroze, zatěžuje se chlazení a další operace technické údržby se nemohou provádět.

Znečišťování nejčastěji nastává vlivem:  zemin (prach, bláto, písek)  rostlinných materiálů (seno, sláma, siláž)  průmyslových hnojiv  mastnot z netěsných mazacích systémů  unikajícího paliva

Po umytí stroje jsou odpadní vody často jedovaté a nesmějí se vypouštět do veřejných toků. Mastnoty (tuky, oleje, palivo) ve spojení s prachem vytvářejí tlusté vrstvy, které se obtížně odstraňují. Toto znečištění ukazuje na špatný technický stav a nekvalitní provádění technické údržby.

Vnější čištění strojů se skládá ze tří základních úkonů:  z odstranění nečistot z povrchu stroje  z konzervace stroje po umytí  z čištění odpadních vod

Základním mycím prostředkem je voda, která může být:  podle teploty – studená nebo teplá  podle chemického složení – čistá nebo s přísadou mycích prostředků  podle výstupního tlaku – s malým nebo velkým tlakem

Při malém tlaku je spotřeba vody velká, při velkém tlaku malá. Teplá voda zlepšuje odstraňování mastnot a je vhodná zvláště v zimním období. Použití chemických prostředků mytí velmi urychluje. Saponáty se hodí na tenké vrstvy nečistot. V současné době jsou nejúčinnější odmašťovací prostředky, emulzní odmašťovadla.

Čištění a odmašťování součástí Čistota opravovaných skupin a součástí je základem úspěchu celé práce. Pouze čisté díly je možné důkladně zkontrolovat a rozeznat jejich poškození. Pouze čisté díly je možné opravovat. Pouze čisté díly je možné montovat.

Při čištění součástí se nejčastěji musí odstranit:  mastný prach  karbon  kaly z olejových náplní  rez  špatně lepící nátěry  konzervační látky či zbytky provozního maziva

 Při velkých počtech součástí se pracoviště pro čištění součástí zřizuje jako linka, jejímž základem je kontinuálně nebo dávkově pracující čisticí zařízení.  Součástí procesu musí být také zneškodňování vzniklých kalů, zbytků chemikálií a oplachovacích vod.  Čištění se obvykle provádí v horkých roztocích podle druhu při teplotách 60 °C až 95 °C.

Nejčastěji se používají zásadité roztoky nebo organická rozpouštědla, oplachuje se vodou.  Organická rozpouštědla velmi dobře a rychle odmašťují a uvolňují nečistoty, ale špatně uvolňují korozi zplodiny.  Některá nehořlavá rozpouštědla jsou hygienicky a zdravotně závadná, působením světla a tepla se rozkládají a vznikají jedovaté zplodiny.

 Proto je při použití organických rozpouštědel třeba dbát zvýšené opatrnosti.  Některé druhy na bázi chlorovodíků (trichloretylen, tetrachloretylen, tetrachlormetan, perchloretylen) je zakázáno používat.  Čištění organickými rozpouštědly probíhá v komorovém odmašťovacím zařízení nebo v zařízení pro odmašťování v parách rozpouštědla.

 Dalším způsobem čištění a odmašťování je jejich ruční omývání.  Tento způsob je snadno použitelný i v malých dílnách.  Vyrábějí se pro něj tzv. mycí stoly.  Mycí stůl má uzavřený oběh odmašťovadla, které dodává jednoduché a spolehlivé čerpadlo do průtokového štětce či kartáče.

Při opravách automobilů se mohou uplatnit i další (speciální) způsoby čištění a odmašťování součásti:  odmašťování a čištění ultrazvukem  mechanické čištění povrchu  chemické čištění povrchu

Odmašťování a čištění ultrazvukem je vhodné při vysokých nárocích na kvalitu vyčištění, a to i pro součásti s dutinami a otvory. Mechanické čištění povrchu zahrnuje ruční nebo strojní škrábání oklepáváním, kartáčováním a broušením povrchu. Jsou to způsoby pracné a zdlouhavé.

Otryskávání je velmi vhodná příprava operace zejména před nanášením nátěrových hmot, před navařováním a lepením. Povrch součásti je čištěn erozivním účinkem tvrdých ostrých částic unášených proudem vzduchu.

Literatura: Ing. Zdeněk Suchánek a kolektiv. Provozní spolehlivost strojů: První vydání, Státní zemědělské nakladatelství v Praze r ve sbírce Mechanizace výstavba a meliorace. ISBN –0115–9. HAVLÍČEK, Jaroslav. Provozní spolehlivost strojů: celost. vysokošk. učebnice pro vysoké školy zeměd. 2., přeprac. vyd. Bratislava: Príroda, 1989, 610 s. Mechanizace, výstavba a meliorace. ISBN Doc. Ing. Josef POŠTA, CSc. a kolektiv. Opravárenství a diagnostika III pro 3. ročník UO Automechanik. První vydání. Praha: Informatorium. ISBN