Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lázeňské služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lázeňské služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Lázeňské služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Lázeňský cestovní ruch
vyžaduje existenci zdravotnických zařízení zdravotnická zařízení využívají: přírodní léčivé zdroje klimatické podmínky fyziatrické prostředky léčebné stravování společensko-kulturní život

3 Přírodní léčivé zdroje
působí: teplotou chemickým složením mechanickým tlakem

4 Léčivé vody koupele, pitná kúra, inhalace, výplachy
termální (při vyvěrání nejméně 25 °C) minerální (nejméně 1 g minerálních látek v 1 l)

5 Vřídelní plyny a emanace
vzácnější emanace (radioaktivní plyny) plynové koupele, injekční léčba

6 Peloidy rašeliny slatiny slatinné zeminy bahno
koupele, zábaly (přivádějí teplo)

7 Klimatické podmínky sluneční svit – relativní délka je v průměru 1650 hodin/rok rozdíl teplot – nepřekračuje v měsíčním průměru 13 °C vlhkost vzduchu – nejvíce 80 % v průměru za měsíc spad prachu – nepřekračuje 5 g na 1 m²/měsíc

8 Fyziatrické prostředky
léčebný tělocvik vodoléčba elektroléčba světloléčba

9 Léčebné stravování využívá dietní systém

10 Indikační zaměření přírodních léčivých lázní
choroby, při kterých lze poskytnout lázeňskou péči, jsou uvedeny ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví „Indikační seznam pro lázeňskou péči o dospělé“ „Indikační seznam pro lázeňskou péči o děti a dorost“

11 Indikační skupiny chorob
choroby onkologické choroby oběhového ústrojí choroby trávicího ústrojí choroby dýchacího ústrojí choroby pohybového ústrojí choroby močového ústrojí

12 choroby nervové choroby kožní choroby ženské poruchy metabolismu duševní poruchy

13 Kontrolní otázky: Vyjmenujte podmínky nutné k realizaci lázeňského cestovního ruchu. Jakým způsobem působí přírodní léčivé zdroje? V jaké podobě se využívají léčivé vody? Co patří mezi peloidy? Vyjmenujte fyziatrické prostředky. Kde jsou uvedeny choroby, při kterých lze poskytnout lázeňskou péči?

14 Zdroje: ORIEŠKA, J. Technika služeb cestovního ruchu. 1. vyd. Praha : Idea servis, 1999. DROBNÁ, D. MORÁVKOVÁ, E. Cestovní ruch pro střední školy a veřejnost. 2. upravené vyd. Olomouc : Fortuna, 2010. ORIEŠKA, J. Služby v cestovním ruchu. 1. vyd. Praha : Idea servis, 2010.


Stáhnout ppt "Lázeňské služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google