Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidská práva.
Advertisements

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Problémy menšinových skupin II
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Ž URNALISTICKÁ ETIKA Souhrnné pojmenování psaných i nepsaných norem, které se uplatňují v žurnalistice Střetává se svoboda slova s obecnou mírou vkusu.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
P RÁVO A BEZPRÁVÍ Uč. str Ve společnosti, kde platí právo, se musí dodržovat pravidla. Pod hrozbou postihu ze strany státní moci. Náš právní systém.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Všeobecná deklarace lidských práv
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Lidská práva v dokumentech
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
VY_32_INOVACE_Čp z 1 Hlava - oči Mgr. Pavlína Šantrochová Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická 920/7, příspěvková.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Úvod do psychologie Halfar Tomáš Berne: Jak si lidé hrají.
Etický kodex české pedagogické vědy a výzkumu Jan Průcha, Roman Švaříček Filip Votava Učo:
Profesní etické kodexy
POLICEJNÍ PSYCHOLOGIE
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Inf Etické zásady a právní normy související s informatikou.
Pravidla chování, právo a morálka
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Nová služba – nová kultura?
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
práva a povinnosti občana ČR
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
Porušování lidských práv
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
GDPR a budoucí redakční praxe
LIDSKÁ PRÁVA y.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Transkript prezentace:

Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP: Tematická oblast: Mediální výchova Název vzdělávacího materiálu: Etika médií. Základní poučení o regulaci práce v médiích, pojem novinářská etika e její zásady- diskuse se žáky, závěrečný kontrolní test. Kód vzdělávacího materiálu: ICT2-7SY-MV Ročník: sekunda šestiletého gymnázia Datum odučení vzdělávacího materiálu: Jméno autora: PhDr. Ivana Syrovátková

Etika médií Zaměřeno na publicistiku a žurnalistiku

Žurnalistická etika = psané i nepsané normy, které se uplatňují v žurnalistice.žurnalistice Patří sem především etické kodexy, které přijímají jednotlivé redakce, organizace nebo státní instituce, aby svým pracovníkům dali možnost poznat, jak se rozhodovat v každodenních etických otázkách.etické kodexy V novinářské etice dochází ke střetu: svobody slova (zaručená čl. 17 Listiny základních lidských práv a svobod) s obecnou mírou vkusu, ochranou soukromí, právem na čest a důstojnost a zodpovědným hledáním objektivní pravdy.Listiny základních lidských práv a svobod

Od 19. století se lidé začínají na tisk dívat s despektem kvůli nedostatku zodpovědnosti a podbízení se čtenáři V roce 1918 ve Francii vychází Charta novináře1918Francii V roce 1926 v USA vychází Etický profesní kodex1926USA V roce 1947 v USA vychází zpráva Komise pro svobodu tisku1947USA vzniká Mezinárodní federace novinářůMezinárodní federace novinářů Na Evropské konferenci o politice hromadných sdělovacích prostředků konané v Praze v prosinci 1994 uznává, že „novináři mají právo přijímat své vlastní samoregulační normy, např. ve formě etického kodexu.“ Tak je stanoveno právo na samoregulaci.

Zásady novinářské etiky Právo občanů na včasné, pravdivé a nezkreslené informace zveřejňovat jen informace, jejichž původ je znám respektovat pravdu bez ohledu na důsledky, které to pro něj může mít vyhledávat informace, které slouží všeobecnému zájmu, i přes překážky dbát na rozlišování faktů od osobních názorů odmítat nátlak na zveřejnění nepravdivé informace

nepoužívat nepoctivé prostředky k získání informace, fotografie nebo dokumentu nebo využívat k tomu dobré víry kohokoliv. nepoctivost prostředků je při tom třeba posuzovat v souvislosti s veřejným zájmem na publikování příslušné informace.

Požadavky na vysokou profesionalitu v žurnalistice nést osobní odpovědnost za všechny své uveřejněné materiály vyloučit všechny činnosti, které by jej mohly kompromitovat nebo vést ke konfliktu zájmů, nepřijímat žádné hodnotné dary nebo výhody

Důvěryhodnost, slušnost a serióznost zvyšují autoritu medií jestliže si zdroj informací přeje zůstat utajen, novinář je povinen zachovávat profesionální tajemství, i kdyby mu z toho měly vzniknout potížejestliže si zdroj informací přeje zůstat utajen, novinář je povinen zachovávat profesionální tajemství, i kdyby mu z toho měly vzniknout potíže respektovat soukromí osob, zejména dětí a osob, které nejsou schopny pochopit následky svých výpovědírespektovat soukromí osob, zejména dětí a osob, které nejsou schopny pochopit následky svých výpovědí dodržovat přísně zásadu presumpce nevinydodržovat přísně zásadu presumpce neviny každá uveřejněná informace, která se ukáže jako nepřesná, musí být neprodlen opravenakaždá uveřejněná informace, která se ukáže jako nepřesná, musí být neprodlen opravena

novinář nesmí využívat ve svůj prospěch informace získané při výkonu svého povolání dříve, než budou tyto informace zveřejněny nesmí vytvářet ani ztvárňovat námět, který by podněcoval diskriminaci rasy, barvy pleti, náboženství, pohlaví nebo sexuální orientace plagiát se zásadně zakazuje

Test právě získaných vědomostí Co je to etika? Co je to etika? Znáš synonymum ke slovu etika? Znáš synonymum ke slovu etika? Které listiny vymezují etiku novináře? Které listiny vymezují etiku novináře? Jaké informace může novinář zveřejňovat? Jaké informace může novinář zveřejňovat? Co je to presumpce neviny? Co je to presumpce neviny? Jak vysvětlíš slovo plagiát? Jakou souvislost má toto slovo s prací novináře? Jak vysvětlíš slovo plagiát? Jakou souvislost má toto slovo s prací novináře?

Zdroje informací media_ape media_ape