Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nová služba – nová kultura?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nová služba – nová kultura?"— Transkript prezentace:

1 Nová služba – nová kultura?
Seminář „Dobré vládnutí“

2 ETICKÝ KODEX Aneb „pravidla etiky při výkonu služby státními zaměstnanci“ Služební předpis Potřeba jasných pravidel X Obecný charakter etického kodexu

3 Odmítnutí daru Státní zaměstnanec nesmí v souvislosti s výkonem služby přijímat dary, které by mohly ovlivnit řádný výkon služby, ani dary, které nejsou způsobilé ovlivnit řádný výkon služby, přesahuje-li jejich hodnota částku 300 Kč. O nabídce takového daru vyhotoví státní zaměstnanec záznam, v němž uvede jméno, popřípadě jména, a příjmení dárce, popis daru, důvod, pro který mu byl nabídnut, a důvod, pro který jej nepřijal.

4 Přijetí daru O přijetí daru v souvislosti s výkonem služby, jenž není způsobilý ovlivnit řádný výkon služby a jehož hodnota nepřesahuje částku 300 Kč, vyhotoví státní zaměstnanec záznam, v němž uvede jméno, popřípadě jména, a příjmení dárce, popis daru a důvod, pro který jej obdržel. Za dary se nepovažují plnění z pouhé společenské úsluhy či plnění, která jsou svým účelem a hodnotou úměrná obvyklé protokolární či společenské příležitosti, při nichž se poskytují. Za dary se rovněž nepovažují drobné reklamní a propagační předměty.

5 Střet zájmů Státní zaměstnanec předchází situacím, které by mohly ohrozit důvěru v jeho nestrannost, nezávislost a spravedlivost a ve kterých by byl vystaven možnému střetu svých osobních zájmů s veřejným zájmem na řádném výkonu služby. Za osobní zájem se považuje každá případná výhoda pro státního zaměstnance, osoby blízké a fyzické a právnické osoby, se kterými má osobní, obchodní, pracovní nebo politické vztahy.

6 Lobbing Předpokládá-li státní zaměstnanec jednání s rizikem korupce nebo podvodu nebo jednání s prvky lobbingu, vede je pouze v úředních prostorách a za přítomnosti minimálně jednoho svého spolupracovníka. O takovém jednání vyhotoví státní zaměstnanec záznam, v němž uvede jméno, popřípadě jména, a příjmení osob, s nimiž jednal, jméno, popřípadě jména, a příjmení dalších osob, které byly jednání přítomny, popis a účel jednání a případně důvod, pro který se domnívá, že došlo ke korupčnímu nebo podvodnému jednání.

7 Připomínky Ustanovení nezohledňuje situaci, kdy nezákonné jednání požaduje po zaměstnanci právě představený I když lze velmi rozumět snaze předkladatele služebního předpisu postihnout i soukromý život státního zaměstnance ve smyslu pravidel etiky státního zaměstnance, není jisté, zda by toto ustanovení mělo být součástí tohoto služebního předpisu, který ve svém názvu deklaruje, že stanoví pravidla etiky při výkonu služby státními zaměstnanci, tedy nikoliv mimo ní.


Stáhnout ppt "Nová služba – nová kultura?"

Podobné prezentace


Reklamy Google