Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:"— Transkript prezentace:

1 Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP: --------------------- Tematická oblast: Mediální výchova Název vzdělávacího materiálu: Bezpečnost práce na PC, internetu a tzv.netiketa. Základní pravidla práce na internetu a etika chování při této činnosti. Kód vzdělávacího materiálu: ICT2-12SY-MV Ročník: sekunda šestiletého gymnázia Datum odučení vzdělávacího materiálu: 28.2.2013 Jméno autora: PhDr. Ivana Syrovátková

2 Bezpečnost práce na PC, internetu a tzv.netiketa Základní pravidla

3 Takto se zdá být práce s počítačem, tedy s moderní technikou, bezpečná, bezproblémová, zajímavá a přitažlivá, že?

4 Zamyslete se: Co označuje slovo virus se spojení s moderní technikou? Jaká pravidla bychom si měli zapamatovat, abychom dobře ochránili svůj počítač? Jak nakládat s osobními údaji, které používáme ve spojení s novými médii? Máš špatnou zkušenost s výše jmenovanými jevy? Nebo s jinými? Pokus se kolegům předat svou zkušenost.

5 Takhle by mohl dopadnout tvůj počítač, pokud nebude zabezpečen!

6 Základní pravidla bezpečnosti práce na PC a internetu Používání antivirových programů Používání antivirových programů Ověřování informací u nezávislého zdroje Ověřování informací u nezávislého zdroje Udržování aktuálního systému Windows Udržování aktuálního systému Windows Neotvírat neznámé či podezřelé složky, dopisy apod. Neotvírat neznámé či podezřelé složky, dopisy apod. Pravidelně zálohovat svá data Pravidelně zálohovat svá data Používat bezpečná hesla – kombinace velkých a malých písmen, číslic i dalších znaků Používat bezpečná hesla – kombinace velkých a malých písmen, číslic i dalších znaků Informovat o problémových věcech své známé, tím zabráním lavinovitému šíření virů apod. Informovat o problémových věcech své známé, tím zabráním lavinovitému šíření virů apod. Nedávat zbytečně k dispozici jakékoli osobní údaje Nedávat zbytečně k dispozici jakékoli osobní údaje

7 Je dobré znát i pravidla tzv. netikety: Nezapomínejte, že na druhém konci jsou lidé a ne počítač. To, co napíšete do počítače, byste možná dotyčnému nikdy neřekli do očí. Dodržujte obvyklá pravidla slušnosti normálního života. Co je nevhodné v obvyklém životě, je samozřejmě nevhodné i na internetu. Zjistěte si taktně, s kým mluvíte. Internet je přístupný lidem z celého světa a v každé zemi platí jiná morálka. Co je dovolené na americkém chatu, nemusí být dovolené na arabském, a to platí o všech podobných skupinách.

8 Berte ohled na druhé. Ne každý má tak dobré internetové připojení jako vy. Někteří se připojují z domu přes vytáčené připojení a draze za to platí. Neposílejte proto zbytečně velké e-mailové zprávy a posíláte-li přílohy, komprimujte je. Je vhodné psát s diakritikou. Vyvarujete se tak nedorozumění. Nekomolte rodnou řeč. Toto je obzvlášť důležité, protože se jinak dopustíte faux-pas. Pokud jste z nějakého důvodu nuceni psát bez diakritiky, snažte se používat správný pravopis. Nebuďte „vtipní“, nezveřejňujte nepravdivé, nebo i pravdivé, ale choulostivé informace.

9 Pomáhejte v diskuzích. Pokud má někdo v diskuzi nějaký problém, odpovězte mu, pokud znáte odpověď. Někdo jiný zase pomůže vám. Platí zásada: „Napřed poslouchej, pak piš.“ Respektujte soukromí jiných. Pokud vám omylem přišla zpráva, která vám nepatří, je vhodné ji smazat a taktně upozornit odesilatele na jeho chybu. Nezneužívejte svou moc či své vědomosti. Pokud jste správce serveru, máte sice přístup k poště ostatních, ale nemusíte ji neustále kontrolovat jenom tak z nudy, a pokud umíte hackovat, nemusíte to pořád zkoušet.

10 Nešiřte poplašné zprávy. Zahlcují internet. Pokud vám nějaká přijde, zdvořile upozorněte jeho odesilatele, že takové jednání je nevhodné. Nerozesílejte spam a reklamu. Neporušujte autorská práva. Dostupné na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Netiketa

11 Zdroje: http://deosum.com/Articles/174-smajlik-posel-lasky-svetla-a-zdravi.aspx http://www.jo.websnadno.cz/pocitace.html http://www.forbelsky.com/_galerie/smajlici/ipage00007.htm http://deosum.com/Articles/174-smajlik-posel-lasky-svetla-a-zdravi.aspx


Stáhnout ppt "Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:"

Podobné prezentace


Reklamy Google