Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU020108 Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU020108 Název: Elektronická pošta Autor: Mgr."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU020108 Název: Elektronická pošta Autor: Mgr. Vojtěch Horák Ročník: druhý osmiletého gymnázia Doporučený čas:15 – 20 minut Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0219. Stručná anotace Materiál seznamuje studenty s elektronickou poštou. Student pochopí nutnost předmětu zprávy, je obeznámen s netiketou. Prakticky si vyzkouší odeslání e-mailu. Součástí prezentace je upozornění na nebezpečí v podobě kybernetických útoků.

2 Elektronická pošta e-mail E-mail Adresa Příloha Obsah e-mailu Rizika a nebezpečí

3 Co je e-mail? Umožňuje odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy Přístup k e-mailu: – e-mailový klient (Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird) – Přístup přes webové rozhraní

4 E-mail: zápis adresy jmeno@domena.cz – Příklad domény: seznam.cz ; email.cz ; centrum.cz ; gmail.com … Samotná e-mailová adresa může být složena pouze z vymezeného okruhu znaků, mezi něž patří písmena anglické abecedy a vybraná interpunkční znaménka, například tečka, spojovník nebo podtržítko.

5 Praktické cvičení Vyzkoušíme si odeslání e-mailu s přílohou Přihlaste se ke své e-mailové schránce… Co musí každý e-mail obsahovat?

6 E-mail Při odesílání e-mailu musíme zadat adresu příjemce, to je stejné, jako u klasického dopisu Další důležitý je předmět zprávy, ukazuje příjemci téma elektronické zprávy Vlastní text zprávy zakončíme pozdravem nebo zdvořilostní frází a podpisem, který může obsahovat další kontaktní údaje, jako je číslo telefonu, adresa atp.

7 Příloha Jakýkoli soubor, posílaný e-mailem – Obrázek, dokument, archív, video – Aplikace – přípony *.exe, *.bat, *.cmd Vždy otevírejte přílohy pouze od lidí, které znáte. Velmi snadno se můžete stát obětí různých virů, které mohou smazat vaše data nebo zničit počítač!!!

8 Odeslání e-mailu Vytvořte v textovém editoru dokument, obsahující nějaký váš oblíbený vtip Dokument uložte Připojte dokument k e-mailu Vyplňte předmět: čísloPC_jméno Do hlavní části e-mailového formuláře napište nějaký text a na konci se podepište Odešlete e-mail na adresu vojta.h@seznam.cz

9 Co by měl e-mail obsahovat 2 Proč musím v e-mailu vyplňovat předmět? 1. Je to slušnost, příjemce ví, o co v e-mailu jde 2. Správně vyplněný e-mail má větší šanci, že bude úspěšně doručen Ze stejného důvodu se vyplňuje i vlastní textová zpráva e-mailu… Je to jednoduché, vše děláme proto, aby e-mailový server, který se stará o doručení zprávy, nevyhodnotil vaši zprávu jako SPAM

10 CO JE … SPAM HOAX PHISHING Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vojtěch Horák.


Stáhnout ppt "Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU020108 Název: Elektronická pošta Autor: Mgr."

Podobné prezentace


Reklamy Google