NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Zima - Advent Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
Advent v ZŠ Litultovice Koledování u vánočního stromu Letos jsme zahájili advent v neděli 28.listopadu v hod. zpíváním u vánočního stromu před.
Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová POJĎTE, HONEM, PŘICHÁZEJÍ, UŽ NASTÁVÁ ČAS. KLUCI, HOLKY - KAŽDÝ TO VÍ,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. IVANA BANASINSKÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČAS3 TEMA: VÁNOCE Září 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Vánoce Zpracoval: Marcel Doman. Vánoce Vánoce se slaví na celém světě a my víme, kdo kde nosí dárky, co servírují na vánoční stůl, i jaké dodržují zvyky.
Vánoce. Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava na narození Ježíše.
Anna Kvasničková. DEFINICE Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: Základní škola a mateřská škola,
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_16_ Vánoce Téma: Vánoce
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
AUTOR: Mgr. Andrea Kunovjánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_VV_03
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Od Adventu ke Třem králům
EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Mikroregion Miroslavsko Číslo: EU DUM 5_15 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_67_PRV1
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_04_VELIKONOCE Mgr. Petra Kukuczková
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Technická mechanika – Těžiště
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Podstatná jména pomnožná hromadná a látková
Vodová ondulace - pomůcky a prostředky
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Vánoce
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_20_VÁNOCE Mgr. Petra Kukuczková
A d v e n t n í č a s :30.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Žáci se seznamují se svátky v období adventu.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_17_12_vyjmenovaná slova
Název projektu: Moderní škola Číslo klíčové aktivity: III/2 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Vráž, okres Beroun Autor: Zuzana Měchurová Název.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
REGIONY ČESKÉ REPUBLIKY
Informatika – Základní operace s buňkami
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
A d v e n t n í č a s :24.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK: 3. NÁZEV MATERIÁLU: Tradice a zvyky VánocDATUM: ČÍSLO MATERIÁLU: 20 JMÉNO AUTORA: Mgr. Petra Chválová Metodický list / anotace : -Prezentace je určena k využití v hodinách prvouky ve 3.ročníku při výuce kapitoly Vánoce. -Prezentace má dětem připomenout vánoční zvyky a tradice, které jsou v některých rodinách opomíjeny. V čase začínajícího adventu má navodit atmosféru Vánoc a připomenout koledy, které si společně zazpíváme. Cílem prezentace je vzbudit u dětí zájem o tradice a zvyky. Některé společně vyzkoušíme.

Vánoce

pro křesťany jsou Vánoce druhým nejdůležitějším svátkem po velikonocích k celému vánočnímu času patří i advent a vánoční svátky v Česku je za vrchol Vánoc považován Štědrý den, 24. prosinec

Advent je to příprava na Vánoce začíná první adventní nedělí (nedělí mezi 27. listopadem a 3. prosincem) v současnosti se adventní neděle označují jako: železná – bronzová – stříbrná – zlatá toto označení nemá nic společného s křesťanskou tradicí (má podpořit zákazníky v nakupování vánočních dárků) významným symbolem je adventní věnec ozdobený čtyřmi svícemi podle počtu adventních nedělí

Symboly Vánoc stromeček ozdobený vánočními ozdobami, pod který se uloží dárky betlém znázorňující svatou rodinu, doma můžeme mít betlém papírový nebo dřevěný vyřezávaný, na Štědrý den bývají u kostelů živé betlémy

Cukroví se peče téměř v každé rodině, domov pak voní vanilkou, skořicí, kakaem, čokoládou a oříšky. Jmelí doma zavěšujeme (do dveří, na lustr) nebo dáváme do vázy, má nám přinést štěstí.

Koledy jsou písně s vánoční tématikou a původně s náboženským obsahem, mají silnou melodii. Dříve se zpívaly pouze v době vánoční, dnes je zpíváme již v adventu.

Betlémské světlo se každoročně zapaluje v městě Betlémě, z Izraele jej letecky dopravují skauti po celé Evropě. K dispozici je v sobotu, před 4. adventní nedělí v kostelích, náměstích, tržnicích, knihovnách,…

Zvyky Vánoc Barborky jsou větvičky třešně. Pokud si je 4. prosince natrhá svobodná dívka a dá je do vody, může se do roka a do dne vdát. Vdavekchtivé slečny by si takto rozkvetlý kvítek měly dát do šněrovačky, aby si jich mládenec, na kterého si myslí, všiml.

Bez – svobodné dívky vycházejí do zahrady a říkají: „Třesu, třesu bez, ozvi se mi pes, kde můj milej dnes!“ (kde se pes ozve, tam se provdají) nebo „Třesu, třesu třas, ozvi se mi hlas, kde já budu za rok večeřeti zas!“ Krájení jablka se provádí po štědrovečerní večeři, záleží na tvaru jádřince. Pokud má tvar pěti nebo vícecípé hvězdy, sejdou se všichni za rok ve zdraví. Tento zvyk je popsán již ve 14. století.

Pouštění lodiček ve skořápkách z vlašských ořechů s kouskem svíčky – lodičky se nechají plout po vodě v misce, majitele lodičky, která vydrží nejdéle svítit a nepotopí se čeká dlouhý život. Házení střevícem je zvyk pro svobodné dívky. Pokud hodí dívka střevícem přes hlavu a ten se otočí patou ke dveřím, zůstane doma. Pokud se obrátí špičkou ke dveřím, provdá se a odejde.

Šupina z kapra se schovává pod talíř (někde pod ubrus) při štědrovečerní večeři, má přinést všem dostatek peněz po celý rok. Aby se tak stalo, musí každý nosit šupinu až do příštích Vánoc v peněžence. Lití olova - olovo, které se rozžhavilo nad plamenem se opatrně naráz vlije do nádoby se studenou vodou. Vznikne odlitek různých tvarů, ten pozorujeme a snažíme se rozpoznat, čemu je podobný a co nás čeká.

Štědrovečerní večeře k večeři se zasedá po východu první hvězdy pod ubrus je vhodné dát trochu sena, připomíná to narození Ježíše ve chlévě nedoporučuje se sedět zády ke dveřím od štědrovečerní večeře se zásadně nevstává, dokud poslední osoba nedojí na talíř se dá tolik jídla, aby nikomu nic nezbylo, v posledním soustu je největší síla

vždy se prostírá o jeden talíř navíc kdyby přišel host, nebo osamělý člověk v jídle by neměl chybět česnek (posiluje), med (chrání před zlem) a houby (dávají zdraví a sílu) jako ochrana před zloději se svazovaly nohy štědrovečerního stolu provazem

Vánoční svátky 24. prosince – Štědrý den - dle křesťanské tradice si připomínáme narození Ježíše Krista - celá rodina se schází u štědrovečerní večeře - u vánočního stromečku se zpívají koledy a rozbalují dárky - chodí se do kostelů na půlnoční mše

25. prosince – Boží hod vánoční – 1. svátek vánoční - den hodování a oslav narození Ježíše Krista 26. prosince – svátek Štěpána – 2. svátek vánoční - navštěvujeme se s příbuznými a známými

odkazy Otevřená galerie Microsoft Office Archiv autora ŠTIKOVÁ, V. Já a můj svět. Brno : Nová škola, ISBN s PLICKA, K., VOLF, F. Český rok – Zima. 2. vyd. Praha : Mladá fronta, ISBN s. 20 RIESER, M. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. HEYDE, Manfred. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.