Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vánoce 24.12. 20.9.2018.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vánoce 24.12. 20.9.2018."— Transkript prezentace:

1 Vánoce 24.12.

2 Informace Křesťanské Vánoce do sebe vstřebaly řadu zvyků spojených s oslavou zimního slunovratu. Vánoční koledy, zpívané v latinské i lidové řeči, nahradily předkřesťanský rituální zpěv oslavující o saturnáliích boha Saturna. Lidová víra připisovala vánočním koledním obchůzkám magickou moc. Měly přinést štěstí a blahobyt do každého stavení. Na koledu se o Vánocích chodilo o Štědrém večeru, na svátek sv. Štěpána, na Nový rok, o dni sv. Tří králů a někde i na Hromnice. Slované přijali název koleda podle názoru L. Niederleho z latinského slova Calendae (kalendy), označujícího první lednové dny, kdy se slavil slunovrat. Tímto slovem se ale označoval i každý první den měsíce. Zikmund Winter ( ) napsal, že "jako kněží pohanští prvního dne každého měsíce obcházeli po domech s modlami, rovněž tak chodívali hned první kněží křesťanští s křtem po domích a dávajíce domu žehnání, přijímali za to dary. Z kalend se stala kolenda, koleda". Staroslověnské slovo koleda znamenalo prý také novoroční den. Balkánské národy nazývaly kalendou pohanské oslavy zimního slunovratu se zpěvy a průvody. Ve francouzské Provenci se Vánocům říkalo Calendo. V Anglii se o Vánocích zpívaly carols, ve Francii noels.

3 Obrázky

4 Zvyky Pouštění lodiček Do prázdné půlky skořápky od vlašského ořechu se nakape vosk a připevní vánoční svíčka. Takto vytvořené lodičky se pouštěli do lavoru s vodou . Komu lodička nejdéle vydržela nad vodou toho čeká dlouhý a šťastný život. Krájení jablka Po štědrovečerní večeři se rozkrajovala jablíčka a to kolmo na stopku. Pakliže byl jádřinec ve tvaru křížku ohlašovalo to příchod smrti. Byl-li jádřinec plný červů znamenalo to nemoc a krásná hvězdička znamenala Štěstí a krásu. hvězdička znamenala zdraví a štěstí.

5 Zvyky Talíř na víc Vstávání od stolu
Talíř navíc se dával nejenom pro nečekaného hosta, kterého bylo třeba pohostit ale také se říkalo, že je to očekávání narození Ježíška. Další vysvětlením je že u štědrovečerní večeře má být vždy sudý počet osob. Vstávání od stolu Vstávání od stolu bylo zakázáno, kdo vstal od štědrovečerního stolu tomu byla předpovídána smrt nebo nemoc v následujícím roce.  

6 Zvyky Zlaté prasátko Na Štědrý den se zachovával až do večera
přísný půst. Dětem, které se nemohou dočkat se slibuje, že vydrží-li nejíst, uvidí zlaté prasátko. Rybí šupiny Rybí šupiny se dávají pod talíř aby přinášeli po celý rok dost peněz.

7 Zvyky . Házení střevíců Lití olova
Svobodné dívky házely střevíc přes hlavu, jestli střevíc ukazuje špičkou ke dveřím Zvyky . Lití olova Nad plamenem se roztaví kousek olova a pak se najednou vylije do vody. Podle tvaru, který tímto litím každému vznikne, se usuzuje co koho čeká. provdají se, odejdou z domova , jestliže ukazují patou ke dveřím, zůstanou doma.

8 Obrázky

9 Konec


Stáhnout ppt "Vánoce 24.12. 20.9.2018."

Podobné prezentace


Reklamy Google