Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek - pořízení.
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Zásoby podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Finalizace akvizičního procesu
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Organizace a řízení nákupu materiálu Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
ÚČTOVÁ TŘÍDA 1 ZÁSOBY.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Smlouvy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Materiál slouží při výuce učiva „SMLOUVY“. Kupní smlouva.
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Příprava výrobního procesu Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Struktura obchodní smlouvy Vypracovali: Jana Polednová Ondřej Tvrdoň.
KUPNÍ SMLOUVA S MEZ. PRVKEM
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
EKONOMIKA ZÁSOBOVÁNÍ Ing. Hana Kročová
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Nákup materiálu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Odbytové činnosti Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
POVINNOSTI STRAN SMLOUVY PRÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
EKONOMIKA OBĚŽNÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
Obchodní závazkové vztahy
MÍSTO – PLACE – DISTRIBUČNÍ CESTY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Struktura obchodní smlouvy
ČLENĚNÍ ZÁSOB.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Nabídka a poptávka Nabídka množství zboží, které jsou prodávající ochotni dodat na trh při určité ceně, na určitém místě a v určitém čase tržní nabídka.
Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK PODNIKU – OBĚŽNÝ MAJETEK Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Smlouvy podle obchodního zákoníku Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Uzavírání smluv v zahraničním obchodě. Smlouvy v zahraničním obchodě základ každého obchodního styku, právní úprava: Obchodní zákoník, Občanský zákoník,
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
Zásobování prodejny a dokumenty s tím spojené Ing. Jan Weiser.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
FUNKCE DOPRAVY V LOGISTICE Logistická doprava  Dopravní systém, který vyhovuje logistickému řízení oběhových procesů, označujeme jako logistickou dopravu.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_13.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Velkoobchod, maloobchod
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ekonomika Zásobovací činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
Ing. Veronika Dostálková MBA
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Zásoby Kateřina Pinkasová

Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově se spotřebovávají (materiály, suroviny)  Jsou vázané ve výrobě (nedokončená výroba)  Při výrobě vznikají (hotové výrobky, polotovary)  Nakupují se za účelem dalšího prodeje (zboží)  Zabezpečují plynulý chod podniku

Členění zásob - druhy:  Běžná zásoba  Pojistná zásoba  Technická zásoba  Sezónní zásoba

Běžné zásoby  Podle požadavků výroby se z ní průběžně vyskladňuje  Je dána mimo jiné kapacitou skladu  Její velikost souvisí s podmínkami dodávek  technické podmínky  ekonomické podmínky

Pojistná zásoba  navíc nad běžnou zásobu  Vytváří se pro případ opoždění dodávky  Velikost stanovíme podle výše ztráty způsobené výpadkem výroby  Zohledňujeme také náklady na držení pojistné zásoby

Technická zásoba  Jen u některých typů výrob  Vytváří se z důvodu nutné předvýrobní úpravy materiálu  Př. procesy sušení, zrání materiálu

Sezónní zásoba  Zásoba, která se vyskytuje jen v určitých ročních obdobích.  Je spojena s časově omezeným využíváním skladů.

Celková zásoba = běžná zásoba + pojistná zásoba + technická zásoba

Nevýhody zásob  vysoké náklady (vázané prostředky a náklady na objednávání, držení a z deficitu)  Obtížná kontrola zásob  zakrývání výrobních problémů

Vztah dodavatelé - odběratelé

Výběr dodavatele  Je především marketingový problém  V tržním hospodářství se dodavatelé předhánějí v nabídkách a jsou ochotni vycházet odběrateli vstříc, pokud je pro ně zajímavý  Odběratel by měl zvážit:  svou cenu pro dodavatele a úměrně tomu vyžadovat co nejlepší podmínky dodávky,  solidnost a spolehlivost dodavatele,  kvalitu jeho zboží,  plnění smluvních podmínek  a mnoho dalších faktorů

Právní vztah dodavatel - odběratel  Po výběru dodavatele dochází ke vzniku právního vztahu mezi dodavatelem a odběratelem, který oběma stranám přináší práva a povinnosti  Obchodní vztahy mezi dodavatelem a odběratelem řeší nový občanský zákoník, který sjednocuje právní úpravu smluv pro občasnké i podnikatelské vztahy.  Nejdůležitější  Kupní smlouva  Smlouva o dílo

Kupní smlouva  V praxi nejpoužívanější smlouvou  Prodávající se zavazuje dodat kupujícímu movitou věc (zboží) a převést na něho vlastnické právo k této věci a kupující se zavazuje zaplatit kupní cenu.  Podstatné náležitosti:  Určení smluvních sran (prodávající, kupující)  Určení předmětu (zboží)  Určení kupní ceny (pokud není určena, předpoklkádá se cena obvyklá, tj. Cena srovantelného zboží v době uzavření smlouvy za obdobných podmínek)  Možné také uvést: dobu a místo plnění, poskytnutí záruk, způsob balení, doprava… není ale nutné uvádět!

Forma uzavření smlouvy  Písemně  Ústně  Konkludentní jednání – např. mlčení, dostane-li firma zboží, které si neobjednala a neprodleně jej nevrátí… její mlčení se bere jako souhlas

Povinnosti prodávajícího  Dodat řádně zboží  Předat potřebné dokumenty  Umožnit kupujícímu nabytí vlastnického práva  Uchovávat zboží v případě, je-li kupující v prodlení s převzetím

Povinnosti kupujícího  Zaplatit kupní cenu  Převzít a prohlédnout dodané zboží

Vlastnické právo  Přechází na kupujícího převzetím, není-li dohodnuto jinak  U koupě nemovité věci se vyžaduje písemná smlouva  Práva k nemovitým věcem se zapisují ve veřejném seznamu (katastr nemovistostí)

Dodací list

zdroje  Švarcová J. a kol.: Ekonomie stručný přehled, Zlín 2006/2007, CEED, ISBN  Klínský P., Münch O.:Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy, 2. díl, Praha 2006, Fortuna, ISBN