Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FUNKCE DOPRAVY V LOGISTICE Logistická doprava  Dopravní systém, který vyhovuje logistickému řízení oběhových procesů, označujeme jako logistickou dopravu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FUNKCE DOPRAVY V LOGISTICE Logistická doprava  Dopravní systém, který vyhovuje logistickému řízení oběhových procesů, označujeme jako logistickou dopravu."— Transkript prezentace:

1

2 FUNKCE DOPRAVY V LOGISTICE

3 Logistická doprava  Dopravní systém, který vyhovuje logistickému řízení oběhových procesů, označujeme jako logistickou dopravu.

4 Nabídku kapacity logistické dopravy ovlivňuje:  kapacita stabilních prostředků využívaných logistickou dopravou (dopravní cesty, dopravní uzly apod.),  kapacita dopravních prostředků,  soulad kapacit dopravních cest, dopravních uzlů a dopravních prostředků,  optimální technologie dopravního procesu, využívajícího danou technickou základnu.

5 Doprava  Produktem dopravy nejsou hmotné statky, ale nehmotný užitečný efekt přemístění,  Dopravou se ani nevytváří nové užitečné vlastnosti hmotných statků, které jsou objektem přemístění,  Přemístění hmotných statků umožňuje jejich spotřebu.

6 Doprava  Podmínkou efektivnosti dopravy je předpoklad, že realizací přemístění bude užitná hodnota spotřebována,  V opačném případě potom vzniknou ztráty.

7 Ztráty mohou nastat z následujících důvodů:  jde o přepravy zbytné, neúčelné (přeprava surovin, které lze získat z místních zdrojů)  přemístění nesplní svou funkci vinou dopravy (zásilka je dodána po lhůtě určené ke spotřebě)  vinou dlouhých dodacích lhůt jsou vázány značné kapitálové náklady, tj. vytvářejí se nepravé sklady zboží v dopravních prostředcích a zvyšují tak stavy zásob.

8 Funkční efektivnost dopravy  Souhrn vlastností dopravní soustavy a jednotlivých druhů dopravy, založených na technické základně a technologii dopravy, které všechny výše uvedené vlastnosti charakterizují.

9 Dopravní soustava v logistickém systému bude funkční, pokud budou ve vzájemné proporcionalitě následující tři faktory:  logistická objednávka dopravy  určuje kvalitativní úroveň přepravy  technologická kapacita dopravy  ovlivňuje logistickou objednávku dopravy, pokud je předem dána kvalita přepravy,  kvalita přepravy  pro vyšší kvalitu přepravy je nutné zabezpečovat větší rezervy technologické kapacity, protože produkt dopravy není skladovatelný, v opačném případě je omezena logistická objednávka dopravy.

10 Kontrolní otázky 1. Co ovlivňuje nabídku kapacity logistické dopravy? 2. Z jakých důvodů dochází v dopravě ke ztrátám? 3. Jaké jsou základní rysy dopravy?

11 Použité zdroje:  PERNICA, P. Logistika pro 21. století. 1. vyd. Praha: Radix, 2005, ISBN 80-86031-59-4  SIXTA, J., M. ŽIŽKA. Logistika, teorie a praxe. 1. vyd. Brno: CP Books, 2005, ISBN 80-251-0573-3  Obrázky galerie Kliparty kvalitně [cit. 11.8.2013]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 WWW:.


Stáhnout ppt "FUNKCE DOPRAVY V LOGISTICE Logistická doprava  Dopravní systém, který vyhovuje logistickému řízení oběhových procesů, označujeme jako logistickou dopravu."

Podobné prezentace


Reklamy Google