Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_3101_ směnný.obchod Téma: Směnný obchod Číslo projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
OBCHODNÍ MAJETEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
PENÍZE Kamila Kuběnová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Marcela Kubištová Materiál: VY_62_INOVACE_FG4.01 Téma: Vznik bankovek.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
DUM - Digitální Učební Materiál
Dějepis Mgr. Milan Šimek
rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a společnost – Dějepis - Čína autor VM:Ing. Slánská Drahomíra.
ICT VL Asie 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace: Prezentace.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_32_06 NázevBankovnictví v teorii Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekBankovnictví.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ296 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Vietnam – 3.generace asijských tygrů
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_2901_typy.reklamy Téma: Typy reklamy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_12 Název materiáluPeníze AutorMgr.
Procenta – obchod VY_42_INOVACE_33_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 5 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: březen 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0505_evakuace Téma: Evakuace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_2801_reklama Téma: Reklama a její klady a zápory Číslo projektu:
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.1 Úvod do starověku (časové vymezení, hlavní rysy, periodizace)
Peníze, jejich funkce a vývoj platidel Výchova k občanství 7. ročník.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_12_INOVACE_3104_divadlo Téma: Divadlo Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_1001_T.příjmy Téma: Test - příjmy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_10 Procenta.
Délka Základní jednotkou je metr (značka „m“). 1 metr je délka dráhy, kterou urazí světlo ve vakuu za sekundy.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6006 NázevPeníze Téma hodinyPeníze PředmětZáklady finanční gramotnosti.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Zdeněk Brabec DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_9. ročník VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_3301_ mince Téma: Mince aneb od duhovky ke koruně Číslo.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
METEOROLOGIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_29.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
EU_62_B_sada 1_05_M_Směna_Duch
Život v pobělohorské době
CVIČÍME PAMĚŤ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření. Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu.
MAGNETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_29.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Obchod, trh Základy hospodaření.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_3101_ směnný.obchod Téma: Směnný obchod Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

Anotace Prezentace je zaměřena na směnný obchod a nabízí žákům zajímavosti týkající se tohoto tématu. Cílem je žáky motivovat, zaujmout a přimět ke studiu finanční gramotnosti a historie všedního života. Materiál je interaktivní, obsahuje krátký úkol a na závěr ještě soutěž pro celou třídu, kde si žáci vyzkouší roli kupce a budou mezi sebou směňovat zboží (instrukce i pomůcky k vytištění jsou součástí prezentace). Prezentace je určena pro žáky ročníku, vzdělávací oblast Člověk a společnost, tematický okruh Finance v domácnosti.

SMĚNNÝ OBCHOD

HISTORIE směnný (výměnný) obchod je jedna z nejstarších forem obchodu vyměňuje se zboží za jiné zboží největší hodnotu měly například kožešiny, sůl, pazourky, …

UNIVERZÁLNÍ PLATIDLO směnný obchod nebylo jednoduché uskutečnit, protože ne vždy se kupci mezi sebou domluvili proto začali hledat nějaké zboží, které bylo natolik vzácné, že ho chtěl při výměně každý - hledali univerzální platidlo Zkuste se ve třídě domluvit na jedné věci, kterou byste mohli mezi sebou použít jako univerzální platidlo (časový limit jsou 3 minuty)

KAŽDÝ PES, JINÁ VES … v různých oblastech se jako univerzální platidlo osvědčilo různé zboží každá oblast byla totiž zaměřena na jiný způsob obživy, pro některé byla i typická řemesla díky různému podnebí se dařilo pěstovat různé plodiny, …

LETEM SVĚTEM DOBYTEK výhodou bylo, že o něj byl zájem téměř všude nevýhodou špatné cestování a převážení tohoto nemalého platidla ve Rwandě (Afrika) lze býky watusi platit dodnes

LETEM SVĚTEM POTRAVINY obilí se používalo jako platidlo u Sumerů a Egypťanů rýže byla vzácná v Asii i Africe kakaovými boby platili Aztékové

LETEM SVĚTEM SŮL sloužila jako platidlo ve starověkém Římě v Etiopii se solnými tyčemi platilo do začátku 20. st. ČAJ cihly z lisovaného čaje přijímají až do 2. světové války kočovní Mongolové

LETEM SVĚTEM RUM v 17. a 18. st. za něj v jižní Austrálii směníš téměř cokoli DELFÍNÍ ZUBY byly důležitým platidlem na ostrově Guadalcanal v Tichém oceánu

LETEM SVĚTEM MUŠLIČKY KAURI jedno z nejuniverzálnějších platidel použiješ je kdekoli v oblasti Číny, Indie i v celé Africe - a to byla místa s vyspělým obchodním systémem a vzácným orientálním zbožím mušličkami se zde platilo dokonce až do 19. st.

ČESKÉ ZEMĚ v 10. st. se jako platidlo začalo používat plátno přesněji plátěné šátečky právě ze slova „plátno“ je odvozené slovo „platit“ plátno se odměřovalo a trhalo od „trhání“ plátna se pojmenovalo místo, kde se obchoduje, „trh“

SOUTĚŽ Vylosuj si 1 modrou kartičku a 1 červenou kartičku. Na modré kartičce je zboží, které chceš koupit. Na červené kartičce je zboží, které můžeš nabídnout. Tvým úkolem je získat zboží z modré kartičky pomocí směnného obchodu s ostatními kupci (spolužáky), kteří se budou snažit sehnat jiné zboží. Budeš mít štěstí a podaří se ti to?

sůl slepice vajíčka náramek obilí hrníčky kráva koření boty čaj ryby šátek sekera prase rum bylinky

Citace VAŠÍČKOVÁ, Lenka. Časostroj 10/2013. Brno: Extra Publishing s.r.o, 2013, ISSN , s