Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_VI_3_16 Zámořské objevy, prezentace Šablona číslo: VI Sada číslo: Pořadové číslo DUM: 16 Autor: Mgr. Radmila Smolíková

2 Anotace: zámořské objevy a podmínky, které umožnily vyplouvání na objevné plavby
Očekávaný výstup: žáci se seznámí s podmínkami, které umožnily uskutečnění objevných plaveb, poznají mořeplavce, kteří plavby uskutečnili Druh učebního materiálu: prezentace Typická věková skupina: 12– 13let Klíčová slova: Kryštof Kolumbus, Bartolomeo Diaz, Vasco da Gama, Fernando Magalhães Pomůcky a materiál: interaktivní tabule, sešit, psací potřeby Potřebný čas pro výuku DUM: 35 minut Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Učitel žákům prezentuje látku na interaktivní tabuli a žáci poté ústně rekapitulují získané vědomosti. Zkusí si zodpovědět otázky, které jsou v závěru prezentace. Žáci si učiní krátký zápis do sešitu.

3 zdroje Mandelová, H., Kunstová, E., Pařízková, I. Dějiny středověku a počátků novověku. 2. vydání. Liberec: Dialog,

4 Zámořské objevy

5 Evropané vyplouvali do zámoří:
protože v Evropě byl nedostatek zlata a stříbra, protože Evropa potřebovala velké množství koření, protože cesty do Indie přes Osmanskou říši byly omezeny.

6 Proč byli Evropané úspěšní?
Mohli používat zdokonalený kompas. Mohli využívat střelné (palné) zbraně, které obyvatelé Ameriky a Asie neznali. Zámořské plavby byly finančně podporovány silným španělským státem. Využívali větší a dokonalejší lodě.

7 Kam Evropané vyplouvali?
Španělé vyplouvali směrem na západ. Při tom objevili nový kontinent. Díky podpoře bohatého Španělska se uskutečnila první cesta kolem světa. Portugalci vyplouvali směrem na východ, podél pobřeží Afriky.

8 Bartolomeo Diaz 1450 – 1500 Portugalský mořeplavec.
Velel výpravě, která měla prozkoumat pobřeží Afriky, přitom obeplul jižní mys Afriky, který byl později pojmenován mys Dobré naděje. Zahynul při jedné z výprav při mořské bouři.

9 Vasco da Gama 1469 – 1524 Portugalec, původně diplomat a důstojník.
V roce 1498 obeplul Afriku a doplul do Indie. Zemřel při jedné z výprav do Indie.

10 Kryštof Kolumbus 1451 – 1506 Italský mořeplavec ve službách Španělska.
Zorganizoval a vedl čtyři výpravy na západ, přistál na dnešním San Salvadoru. Dosáhl titulu místokrále objevených zemí.

11 Fernando Magalhães 1480 – 1521 Portugalec ve službách Španělska.
Objevil průliv mezi Atlantským a Tichým oceánem. Jeho plavba v letech 1519 – 1521 prakticky dokázala teorii o kulatosti Země. Jeho plavba patří k největším mořeplaveckým výkonům všech dob.

12 Amerigo Vespucci 1451 – 1512 Pocházel z Florencie.
Podílel se na přípravě první Kolumbovy výpravy. Osobně se několika výprav zúčastnil. Jeho líčení přírody a obyvatel nových zemí se stalo oblíbenou četbou a lidé tak začali mluvit o zemi Amerigově - o Americe.

13 Nové plodiny, rostliny a živočichové v Evropě
tabák bavlna káva brambory kakao krocan papoušek

14 Zopakuj si: Proč Evropané vyplouvali do zámoří?
Co Evropanům umožnilo úspěch? Který bohatý stát financoval zámořské výpravy? Kterým směrem vyplouvali Španělé? Kudy vyplouvali Portugalci? Které mořeplavce z 15. století znáš?

15 Věděl/věděla jsi to? Evropané hledali nové zdroje drahých kovů a koření. Cesty přes Osmanskou říši byly nebezpečné. Evropané mohli využívat dokonalejší kompas a lodě, používali střelné zbraně. Finančně zámořské plavby podporoval silný španělský stát. Španělé směřovali Indie západním směrem. Portugalci směřovali k africkému pobřeží a pak kolem Afriky k Indii. Kryštof Kolumbus, Bartolomeo Diaz, Vasco da Gama, Fernando Magalhães, Amerigo Vespucci.


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google