Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zámořské objevy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zámořské objevy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Zámořské objevy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_2D.7.20 Zámořské objevy Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Příčiny zámořských objevů
Turci obléhali Blízký východ (1453) – pak omezili obchod Nedostatek zlata a stříbra v Evropě Růst poptávky po luxusním zboží Snaha objevovat a ovládnout nové území Inspirace Polovým Milionem

3 Bartolomeo Diaz Portugalský mořeplavec, který obeplul mys
Dobré naděje. 1487 opustily dvě karavely Lisabon. Do Indie se nedostal – vzbouřila se mu posádka.

4 Vasco da Gama Portugalský mořeplavec a objevitel.
Podnikl tři cesty do Indie v letech 1497 – 1499, 1502 – 1503, 1524). Položil základ pro vytvoření budoucí Portugalské Indie.

5 Kryštof Kolumbus Narodil se v Janově, jeho cesty financovali Španělé.
Chtěl se dostat do Asie obeplutím zeměkoule. Roku 1492 dosáhl břehů Bahamských ostrovů (San Salvádor). Putovaly tři karavely – Santa Maria, Pinta a Niňa.

6

7 Fernando Magalhaes Portugalský mořeplavec ve službách španělského krále Karla V. Jako první v letech 1519 – 1522 obeplul celou zeměkouli. Z pěti lodí po třech letech zůstala pouze jediná.

8 Amerigo Vespuci Italský mořeplavec, podle jeho jména byla pravděpodobně pojmenována Amerika. Všechny plavby pořádal pod portugalskou vlajkou. Hledal cestu kolem Ameriky do Indie, jako první si uvědomil, že je to další kontinent. Celkem se o to pokusil v letech 1501 – 1503 třikrát, vždy neúspěšně.

9 Francis Drake Anglický korzár a mořeplavec. Proslavil se útoky na španělské lodě a přístavy. Při svých plavbách se obohacoval i na úkor Španělů.

10 Důsledky pro Evropu: nové plodiny(brambory, rajčata, tabák, boby) drahé kovy otroctví zánik indiánských civilizací

11 Zápis Zámořské objevy Hledají se nové cesty na východ – po moři.
1485 Bartolomeo Diaz (bartolomeo dýjaš) – Mys Dobré naděje 1498 Vasco da Gama (vasko) - západní pobřeží Indie Nový svět: Kryštof Kolumbus Isabela Kastilská Santa Maria, Niňa, Pinta San Salvador, Indiáni Amerigo Vespuci (amerígo vespúči) – Amerika Obeplutí zeměkoule 1519 – 1522 Fernando de Magalhaes (fernando de maglajenš) 1577 – 1580 Francis Drake (drejk)

12 Do mapy zakreslete: Názvy kontinentů Světové strany Cestu Kryštofa Kolumba

13 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová Druhé pololetí, březen Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, přelom středověku a novověku, Amerika, Indie, objevy, mořeplavba, karavela Tato prezentace není zdaleka vyčerpávající k tématu Zámořských objevů. Doporučuji ji doplnit o práci s mapou (i se slepou , kterou je možné i vytisknout), o samostatnou práci žáků, kdy budou k jednotlivým mořeplavcům vyhledávat podrobnější informace. Pod „smajlíky“ jsou skryty hypertextové odkazy na doplňkový obrazový materiál. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Zámořské objevy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google