Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název: VY_62_INOVACE_0902_FINANČNÍ TRH Téma: Pojem F. G._ Finanční trhy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Anotace Prezentace je určena pro žáky 6. – 9. ročníku., vzdělávací oblast finanční gramotnost, tematický okruh Finanční trh. Cílem prezentace je, seznámit žáky co finanční trh a jak pracuje.

3 Finanční trhy Finanční trh je trh, na kterém se střetává nabídka peněz, cenných papírů a dalších forem kapitálu s poptávkou po nich. Potkávají se na něm subjekty, které mají dočasně volné prostředky a snaží se je zhodnotit se subjekty, které jich mají nedostatek a snaží se je získat.

4 Finanční trhy Příkladem pro to co znamená finanční trh je, paní Majorová, která má Kč volných a chtěla by je zhodnotit. Může je vložit do některých bankovních produktů. Víte kam by paní Majorová mohla své peníze uložit??????

5 Finanční trhy Může je dlouhodobě zhodnocovat v rámci
Stavebního spoření Penzijního připojištění Nákupu cenných papírů

6 Finanční trhy Na finanční trh také vstupuje pan Novák, který si chce pořídit nový automobil, na který ale nemá finanční prostředky. Bude tedy potřebovat úvěr, který bude muset splácet.

7 Finanční trhy Stejně jako na finanční trh vstupují jednotlivci, vstupují na něj i podniky. A chovají se úplně stejně jako jednotlivci, zhodnocují své volné finance a také si je půjčují.

8 Finanční trhy Nejzákladnějším rozlišením finančního trhu je podle času na: a) peněžní trh – předmětem obchodování jsou krátkodobé finanční nástroje se lhůtou splatnosti do jednoho roku ( směnky, depozitní certifikáty, krátkodobé netermínované vklady, krátkodobé termínované vklady, krátkodobé úvěry, devizy); b) kapitálový trh – předmětem obchodování jsou střednědobé a dlouhodobé finanční nástroje se lhůtou splatnosti delší než jeden rok (obligace, akcie, střednědobé a dlouhodobé termínované vklady, střednědobé a dlouhodobé úvěry, stavební spoření, penzijní připojištění).


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"

Podobné prezentace


Reklamy Google