Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Advertisements

Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Informace o metodické činnosti odboru.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.17 Ročník2. ročník.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Účetní doklady II. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 19. září 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Vlastní zdroje - fondy.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.03 Ročník3. ročník.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_242_TÉMA_ Doklady a evidence Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Změny ve vedení účetnictví vybraných účetních jednotek od Jaroslava Svobodová 2. ledna 2013.
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
model fungování a praxe
Finanční účetnictví RADNICE
Pojem přeměna obchodní společnosti
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Místní rozpočtové jednotky
Úřad práce České republiky
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Výrobní faktory v organizaci
Jednoduché účetnictví
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Financování přímých NIV
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2013 Liberec.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Místní poplatky (kontrolní činnost KÚZK za období )
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
MVdr.Vratislav Krupka.
Zpráva o uplatňování územního plánu
Charakteristika daňové evidence
Pozemkové úpravy.
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Zvláštní odborná způsobilost
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Novelizace vyhlášek
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2017
Právní úprava účetnictví, dokumentace
VYHODNOCENÍ přezkoumání hospodaření obcí a DSO za rok 2017
Vztahy mezi útvary charakter průběhu hlavní podnikatelské činnosti
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2018
Kapitola 3 Hospodaření organizací
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Podvojné účetnictví VY_32_INOVACE_44_878
Územní plán s prvky regulačního plánu
Rezervy x rezervní fond
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Transkript prezentace:

Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví Ministerstvo vnitra 6. září

Účetní reforma v oblasti veřejných financí Usnesení vlády ČR č. 561 ze dne k vytvoření účetnictví státu  zahájení účetní reformy cíl: vytvoření podmínek pro efektivní zajištění správných, úplných a včasných informací – hospodářská situace státu a ÚJ přiblížení účetnictví podnikatelů využívány principy a zásady IPSAS a IAS/IFRS aplikován aktuální princip a další všeobecně uznávané účetní principy a metody – odpisování majetku, oceňování, časové rozlišení, rezervy a opravné položky  zvýšení požadavků na účetní jednotku – vnitřní předpisy 2 6. září 2016

Vnitřní předpisy v účetnictví interní normativní akt stále ze strany ÚJ podceňováno vydává: starosta obce, tajemník obce, ředitel magistrátu hlavního města Prahy, primátor hlavního města Prahy, ředitel krajského úřadu a hejtman kraje, případně další vedoucí zaměstnanci aplikace právních předpisů (obecná pravidla) na konkrétní podmínky ÚJ úloha – zajištění jednotného metodického postupu při zachycování skutečností, které jsou předmětem účetnictví k naplnění § 8 odst. 1 ZoÚ – správné, úplné, průkazné atd září 2016

Vnitřní předpisy v účetnictví právní předpisy v oblasti účetnictví a ČÚS stanoví pouze některé oblasti nebo skutečnosti, které musí být nebo by měly být upraveny vnitřním předpisem zákon o účetnictví: –stanovení pevného kursu pro přepočet cizí měny na českou měnu –oprávnění, povinnosti a odpovědnost osob vztahující se k připojování podpisového záznamu nebo identifikačního záznamu vyhláška č. 410/2009 Sb.: –snížení dolní hranice ocenění pro DDNM a DDHM 4 6. září 2016

Vnitřní předpisy v účetnictví ČÚS č. 701 – Účty a zásady účtování na účtech: –stanovení pravidla významnosti ČÚS č. 705 – Rezervy: –stanovení výše rezervy (odhadem, procentem, jiným způsobem) –naplnění průkaznosti – významnost, tituly tvorby ČÚS č. 707 – Zásoby: –účtování o zásobách způsobem B – okamžik účtování na účty zásob –naplnění průkaznosti: norma přirozených úbytků zásob, účtování přímo do spotřeby bez účtování na sklad, pravidla pro členění SÚ na AÚ v oblasti oceňování pro vnitroorganizační potřeby 5 6. září 2016

Vnitřní předpisy v účetnictví ČÚS č. 710 – Dlouhodobý nehmotný majetek a dlouhodobý hmotný majetek - průkaznost: –způsob zajištění účetních záznamů pro potřeby ocenění reálnou hodnotou –zahrnování do nákladů souvisejících s pořízením – úvěry, zápůjčky, financování a administrace přijatých transferů –způsob vyčíslení nepřímých nákladů –způsob stanovení okamžiku uskutečnění účetního případu v případě majetku určeného prodeji 6 6. září 2016

Vnitřní předpisy vyplývající z legislativy oběh účetních dokladů v účetní jednotce oprávnění, povinnosti a odpovědnost osob v účetní jednotce vztahující se k připojování podpisového záznamu nebo identifikačního záznamu stanovení účtového rozvrhu včetně analytických a podrozvahových účtů evidence majetku - rozhodnutí účetní jednotky ve věci drobného dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku a definování způsobu vedení tohoto majetku v účetnictví 7 6. září 2016

Vnitřní předpisy vyplývající z legislativy oceňování majetku a závazků –v cizí měně (kursové rozdíly) –vymezení nákladů souvisejících s pořízením –ocenění majetku určeného k prodeji reálnou hodnotou odpisování majetku a stanovení odpisového plánu dlouhodobého majetku zásoby zásady účtování v knize podrozvahových účtů organizace a provedení inventarizace majetku a závazků časové rozlišení nákladů a výnosů rezervy, zásady pro jejich tvorbu a čerpání 8 6. září 2016

Děkuji za pozornost 9 6. září 2016