© Berman Group. Komise pro strategický rozvoj 10. března 2015 Jana Hanušová Jan Vozáb Vilém Čekajle Město Písek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRATEGICKÝ PLÁN.
Advertisements

Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Vize, Strategie, Cíle.
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Evropský sociální fond
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Strategický plán rozvoje města Tišnov Úvodní prezentace
Strategie udržitelného rozvoje města Horní Slavkov na období Strategie udržitelného rozvoje města Horní Slavkov Metodika řešení, základní informace.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Projekt Kreativní města Future City Game Snímek 2 „Rozvoj města stojí na pomezí řádu a chaosu. Nemá žádný počátek ani konec. Rozvoj města je.
 CONEO STRUKTURA PREZENTACE 1.Vymezení pojmu analýza tréninkových potřeb, přístup CONEO 1.Úrovně a metody ATP 2.Rozhraní zadavatel -dodavatel, vztahy.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Aktualizace Programu rozvoje města Dobřany Ukázka postupu zapojení veřejnosti do procesu strategického plánování Vojtěch Černý Agora Central Europe, o.p.s.
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Strategické plánování
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
© Berman Group. Harmonogram procesu tvorby strategického plánu rozvoje města Písku Město Písek.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Představení Czech Smart City Clusteru Radovan Polanský, výkonný ředitel.
MAS JIŽNÍ HANÁ Místní Akční Skupina Jižní Haná. Projednání bodu 2 Zpráva o dosavadní činnosti MAS Jižní Haná.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Strategický rámec MAP do roku Vstupní strategický rámec Analýzy stavu + SWOT analýzy pro povinná opatření + ostatní oblasti Prioritní oblasti a.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Analýza zainteresovaných stran MAP vzdělávání pro ORP Hořice Ustavující setkání Řídícího výboru MAP vzdělávání pro ORP Hořice
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Strategie regionu, obce
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Role SVAZU při podpoře městské mobility
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Model intenzivní podpory
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Intenzivní podpora škol
Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro Prahu 12
Transkript prezentace:

© Berman Group. Komise pro strategický rozvoj 10. března 2015 Jana Hanušová Jan Vozáb Vilém Čekajle Město Písek

© Berman Group. K čemu je dobré strategické plánování? Strategické plánování je: A.Sofistikovaná metoda rozvracení fungujících systémů. B.Soubor nesrozumitelných postupů, kterými konzultanti obírají své klienty o zdroje použitelné pro rozvoj a růst. C.Proces formulace toho, čeho chci dosáhnout, popis způsobů, kterými chci definovaný cíl či cíle naplnit a jejich realizace.

© Berman Group. Proč strategicky plánují také města a kraje? Protože si vzájemně konkurují - především o nové investice, pracovní místa, obyvatele a návštěvníky. Protože to zlepšuje jejich pozici při získávání vnějších (zejména dotačních) zdrojů. Protože jim to pomáhá sladit představy rozhodujících aktérů jejich rozvoje a dosáhnout vyšší synergie. Protože to je způsob jak můžou aktivně ovlivňovat vlastní budoucnost.

© Berman Group. Strategické plánování v 8 krocích přehled procesu strategického plánování ekonomického rozvoje založeného na hledání konsensu uvnitř komunity

© Berman Group. Schéma procesu strategického plánování analýzastrategieimplementace Strategická Vize Poslání projektu Kritické oblasti Akční plány Globální cíle Záměry Cíle Úkoly Klíčoví hráči profil, situační analýzy, průzkumy benchmarking SWOT PEST vývojové scénáře Priority Zodpovědnosti Termíny Monitorovací systém

© Berman Group. Co jsou výstupy popsaného procesu? Výstupy jsou v zásadě trojí – „hmotné“ a „nehmotné“ povahy: 1.Dokument zahrnující všechny dílčí výstupy procesu 2.Atmosféra akce a partnerství veřejného a soukromého sektoru – klíčových aktérů rozvoje města – založená na velmi konkrétní náplni/činnostech 3.Projekty, které budou postupně realizovány

© Berman Group. Můžeme přežít bez strategického plánu? Ano. Strategický plán by neměl být tvořen proto, že si jej pořídili už i u sousedů nebo jako pokus o „politické cvičení“. Úspěšné jsou procesy strategického plánování, ke kterým radnice nebo kraj přistoupí (1) s realistickými očekáváními, (2) s vůlí podělit se o výsadu plánovat budoucnost města nebo kraje s dalšími partnery a (3) s odhodláním takto vytvořený strategický plán také (rovněž ve spolupráci) realizovat.

© Berman Group. Jaká je nejdůležitější role strategického plánu? A.Ozdoba knihovny B.Prezentační materiál C.Pomůcka na získávání dotací D.Nástroj budoucích změn

© Berman Group. Proč tedy strategicky plánovat? …Protože chceme dosáhnout změn v konkurenčním prostředí …Protože chceme dlouhodobě zlepšit naši pozici …Protože ad hoc učiněná rozhodnutí mohou být špatná

© Berman Group. Strategické plánování jako nástroj …Přináší nové zdroje - lidské i finanční …Přináší nové nápady …Vytváří konsensus o prioritách …Omezuje / odstraňuje politické spory …Vytváří atmosféru pozitivního očekávání

© Berman Group. Berman Group používá metodiku „osmi kroků“: Krok 1:Organizace a příprava Krok 2:Zkoumání prostředí Krok 3:Kritické oblasti a strategická vize Krok 4:SWOT analýza Krok 5:Akční plány Krok 6:Strategický plán Krok 7:Implementace Krok 8:Monitorování a aktualizace 8 kroků strategického plánování:

© Berman Group. Role Komise pro strategický rozvoje města Písku

© Berman Group. Kdo jsou klíčoví hráči? …Ti jež mají kompetence, vliv a kontrolují zdroje potřebné k dosažení změn. …Ti, kteří přispějí myšlenkami, inovativním přístupem. …Ti, kteří budou hrát vůdčí roli (leadership), budou motivovat ostatní (a přilákají pozornost – pokud je to třeba).

© Berman Group. Složení Komise pro strategický rozvoj KSR SOUKROMÝ SEKTOR VEŘEJNÁ SPRÁVA INSTITUCE Princip “partnerství”

© Berman Group. Role Komise pro strategický rozvoj řízení procesu strategického plánování rozhodování o kritických oblastech tvorba a přijetí akčních plánů určení priorit mezi cíli plánu doporučení k řízení realizace plánu představení SP městskému zastupitelstvu invence, partnerství

© Berman Group. Role konzultanta v procesu strategického plánování facilitátor řešení konfliktů, usměrňování diskuze, vyvolávání konfliktů, typové příklady poradce - průvodce procesem lektorská a vysvětlovací funkce organizátor harmonogram, příprava schůzí, programy jednání analytik příprava zpráv a konzultace v analytické části zpracovatel údržba jednotlivých dokumentů, sestavení Plánu

© Berman Group. DĚKUJEME ZA POZORNOST