SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
Advertisements

STÁTNÍ SYMBOLY A STÁTNÍ SVÁTKY
Státní symboly České republiky
VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_17
Státní symboly České Republiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_02_SVP_065_Zrn
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_51_08 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
VY_32_INOVACE_ 01 - Státní symboly
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Česká republika: Státosprávní uspořádání Hospodářský zeměpis
STÁT Mgr. Michal Oblouk.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Státní symboly České republiky
Česká hymna a Státní symboly
STÁTNÍ SYMBOLY ČR Velký státní znak Malý státní znak Státní vlajka
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ STÁTNÍ SYMBOLY
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Státní symboly ČR 4. ročník
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ČR – DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT
Státní symboly České republiky
Státní symboly ČR Autor: Arz, BY.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Česká republika - státní symboly
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Státní symboly
PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
STÁTNÍ SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY. Státní symboly jsou předměty, které si stát ústavou určil jako své oficiální nezaměnitelné označení. Symboly vycházejí.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
AnotacePrezentace k procvi č ení č tení s porozum ě ním a k rozvoji vlastiv ě dných v ě domostí o našem stát ě a jeho symbolech. Je ur č eno pro práci.
Má vlast Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
STÁT Mgr. Michal Oblouk.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
ČR – DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
VY_32_INOVACE_52_Státní symboly
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Státní symboly České republiky.
Česká republika - státní symboly
Státní symboly VY_32_INOVACE_03-45 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
STÁTNÍ SYMBOLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DUM - Digitální Učební Materiál
Státní symboly České republiky
Státní symboly VY_32_INOVACE_17
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
VY_32_INOVACE_02_SVP_065_Zrn
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Předmět: Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Česká republika - státní symboly
Státní symboly České republiky
Autor: Andrea Kolářová
Materiál slouží k výkladu učiva.
Státní symboly České republiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE

STÁTNÍ SYMBOLY ÚKOLEM DNEŠNÍ HODINY JE SEZNÁMIT SE SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY

CO JE STÁTNÍ SYMBOL?  Co si představíš pod slovem symbol? Řecky symbolon = poznávací znamení, emblém, značka  Co tedy budou státní symboly? Jsou to předměty, které si stát určuje, aby ho označovaly. Symboly vycházejí z tradic státu a každý stát reprezentují. Symbolem královské moci byly korunovační klenoty.  Co si představíš pod slovem symbol? Řecky symbolon = poznávací znamení, emblém, značka  Co tedy budou státní symboly? Jsou to předměty, které si stát určuje, aby ho označovaly. Symboly vycházejí z tradic státu a každý stát reprezentují. Symbolem královské moci byly korunovační klenoty.

KORUNOVAČNÍ KLENOTY  Karel IV. dal před svou korunovací zhotovit korunu českých králů. Byla použita při korunovaci 22 českých panovníků  Koruna je doplněna zlatou čelenkou, žezlem a jablkem. Korunovační klenoty jsou uloženy v komoře nad svatováclavskou kaplí Chrámu svatého Víta. Celý soubor je národní kulturní památkou.  Karel IV. dal před svou korunovací zhotovit korunu českých králů. Byla použita při korunovaci 22 českých panovníků  Koruna je doplněna zlatou čelenkou, žezlem a jablkem. Korunovační klenoty jsou uloženy v komoře nad svatováclavskou kaplí Chrámu svatého Víta. Celý soubor je národní kulturní památkou.

CO PATŘÍ MEZI STÁTNÍ SYMBOLY?  Českých státních symbolů je celkem sedm: velký státní znak malý státní znak státní barvy (trikolora) česká vlajka prezidentská standarta státní pečeť česká státní hymna  Českých státních symbolů je celkem sedm: velký státní znak malý státní znak státní barvy (trikolora) česká vlajka prezidentská standarta státní pečeť česká státní hymna

VELKÝ STÁTNÍ ZNAK  Je tvořen štítem se čtyřmi poli. Jednotlivá pole symbolizují historická území České republiky – Čechy, Moravu a Slezsko.  V prvním a čtvrtém poli - český dvouocasý lev.  Ve druhém poli - moravská šachovaná orlice.  Ve třetím poli - černá slezská orlice.  Je tvořen štítem se čtyřmi poli. Jednotlivá pole symbolizují historická území České republiky – Čechy, Moravu a Slezsko.  V prvním a čtvrtém poli - český dvouocasý lev.  Ve druhém poli - moravská šachovaná orlice.  Ve třetím poli - černá slezská orlice.

MALÝ STÁTNÍ ZNAK  Tvarem připomíná štít zakončený dole špičkou. Je tvořen jediným polem, v němž je umístěn na červeném podkladu stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou.

STÁTNÍ BARVY - TRIKOLORA  Státními barvami jsou bílá, červená a modrá.  Využívají se pro trikoloru, která vznikne tak, že se spojí tři stejně široké pruhy – bílý, červený a modrý.  Státními barvami jsou bílá, červená a modrá.  Využívají se pro trikoloru, která vznikne tak, že se spojí tři stejně široké pruhy – bílý, červený a modrý.

VLAJKA  Skládá se z horního bílého pruhu a dolního červeného pruhu, do nichž je vsunut modrý klín. Ten zasahuje do poloviny šířky vlajky.  Je to nejčastěji užívaný státní symbol. Vyvěšujeme ji při státních svátcích a jiných významných příležitostech.  Skládá se z horního bílého pruhu a dolního červeného pruhu, do nichž je vsunut modrý klín. Ten zasahuje do poloviny šířky vlajky.  Je to nejčastěji užívaný státní symbol. Vyvěšujeme ji při státních svátcích a jiných významných příležitostech.

STANDARTA PREZIDENTA  Místo pobytu prezidenta je označováno vztyčením vlajky prezidenta republiky.  Standarta je čtvercového tvaru s vyobrazením velkého státního znaku. Pod znakem je připojeno heslo Pravda vítězí.  Místo pobytu prezidenta je označováno vztyčením vlajky prezidenta republiky.  Standarta je čtvercového tvaru s vyobrazením velkého státního znaku. Pod znakem je připojeno heslo Pravda vítězí.

STÁTNÍ PEČEŤ  Písemnosti byly od středověku stvrzovány připojením pečetí. Již od 15. století se vyskytuje také pečeť Českého království.  Dnes tvoří státní pečeť velký státní znak podložený lipovými ratolestmi. Okolo je umístěn nápis Česká republika.  Pečeť je užívána k ověřování mezinárodních smluv. Opatruje ji prezident.  Písemnosti byly od středověku stvrzovány připojením pečetí. Již od 15. století se vyskytuje také pečeť Českého království.  Dnes tvoří státní pečeť velký státní znak podložený lipovými ratolestmi. Okolo je umístěn nápis Česká republika.  Pečeť je užívána k ověřování mezinárodních smluv. Opatruje ji prezident.

STÁTNÍ HYMNA  Hymnou České republiky je první sloka písně "Kde domov můj" z české hry Fidlovačka z roku Autorem textu je Josef Kajetán Tyl, autorem hudby František Škroup. Píseň se hned po prvním uvedení rozšířila po celé zemi.  Státní hymna se hraje při významných státních a veřejných událostech. Vzdáváme jí čest tichem a uctivým postojem.  Hymnou České republiky je první sloka písně "Kde domov můj" z české hry Fidlovačka z roku Autorem textu je Josef Kajetán Tyl, autorem hudby František Škroup. Píseň se hned po prvním uvedení rozšířila po celé zemi.  Státní hymna se hraje při významných státních a veřejných událostech. Vzdáváme jí čest tichem a uctivým postojem.

ZOPAKUJ SI 1. Kolik máme státních symbolů? 2. Vyjmenuj je : 3. Kolik polí má velký státní znak a proč? 4. Jaké vyobrazení najdeme na malém státním znaku? 5. Jaké barvy tvoří státní trikolora? 6. K čemu se užívá státní pečeť a kdo ji opatruje? 7. Co je standarta a jaký nápis zde nalezneme? 8. Jaký státní symbol se používá nejčastěji? 9. Z jaké hry jsou použita slova naší státní hymny? 1. Kolik máme státních symbolů? 2. Vyjmenuj je : 3. Kolik polí má velký státní znak a proč? 4. Jaké vyobrazení najdeme na malém státním znaku? 5. Jaké barvy tvoří státní trikolora? 6. K čemu se užívá státní pečeť a kdo ji opatruje? 7. Co je standarta a jaký nápis zde nalezneme? 8. Jaký státní symbol se používá nejčastěji? 9. Z jaké hry jsou použita slova naší státní hymny?

CITACE LIBUŠE ČERMÁKOVÁ. Česká republika 1993: Ústava a státní symboly. 1. vydání. Ostrava: GRAFIE, spol. s.r.o., Státní symboly ČR. In: Wikipedia: the free encyclopedia [ San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. LIBUŠE ČERMÁKOVÁ. Česká republika 1993: Ústava a státní symboly. 1. vydání. Ostrava: GRAFIE, spol. s.r.o., Státní symboly ČR. In: Wikipedia: the free encyclopedia [ San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ].