Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Andrea Kolářová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Andrea Kolářová"— Transkript prezentace:

1 Autor: Andrea Kolářová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_08_Státní symboly Téma: Vlastivěda Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Žáci čtou z interaktivní tabule informace o našich státních znacích a popisují obrázky. U státní hymny si kliknutím na odkaz mohou poslechnout českou hymnu. V posledním snímku doplňují názvy symbolů písemně na tabuli nebo jen ústně a kliknutím kontrolují správnost.

3 Naše státní symboly Velký státní znak a malý státní znak
Státní barvy (trikolóra) Státní vlajka Vlajka prezidenta  (dříve prezidentská standarta) Státní pečeť Státní hymna České republiky – Kde domov můj? (první sloka)

4 Velký státní znak V prvním poli je znak Čech: stříbrný dvouocasý lev  se zlatou zbrojí na červeném poli. Ve druhém poli se nachází znak Moravy– orlice stříbrno-červeně šachovaná se zlatou zbrojí a korunou na modrém poli. Ve třetím poli je znak Slezska – černá orlice se stříbrným půlměsícem ve žlutém poli. Velký státní znak reprezentuje spojení všech historických zemí státu.

5 Malý státní znak Malý státní znak je tvořen červeným polem, na kterém je umístěn historický znak Čech: stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou.

6 Státní barvy  Státní barvy jsou bílá, červená a modrá. Bílá barva symbolizuje čistotu , červená krev prolitou za svobodu vlasti a modrá bezmračnou oblohu.

7 Státní vlajka Po vzniku Československa se k dříve užívané červené a bílé přidal modrý klín.

8 Vlajka prezidenta Vlajka prezidenta nebo také standarta se vyvěšuje na Pražském hradě, pokud je prezident přítomen.

9 Státní pečeť Státní pečeť České republiky tvoří velký státní znak podložený lipovými ratolestmi po stranách.

10 Státní hymna Píseň pochází z divadelní hry Fidlovačka od J.K. Tyla. Hudbu složil František Škroup. Píseň byla velmi oblíbená mezi lidmi a po vzniku Československa se stala státní hymnou.

11 Pojmenuj státní symboly
Státní barvy Vlajka prezidenta Státní vlajka Státní hymna Velký státní znak Malý státní znak Státní pečeť

12 Zdroje http://commons.wikimedia.org/wiki - otevřená galerie
- otevřená galerie vlastní fotografie


Stáhnout ppt "Autor: Andrea Kolářová"

Podobné prezentace


Reklamy Google