Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník: 3 Tematická oblast: OV3 Anotace: Tento materiál slouží k výuce a opakování učiva pro žáky, kteří byli v souladu s § 9 vyhlášky číslo 73/2005 Sb. o vzdělávání dětí,žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, v platném znění, zařazeni do třídy odborného učiliště, kde se vzdělávají dle ŠVP v oborech E/01 Stravovací a ubytovací služby, E/01 Prodavačské práce a E/01 Pečovatelské služby. Autor: Mgr. Marcela VLASATÍKOVÁ Období vytvoření: Srpen 2013

2 Téma: Člověk v demokratickém státě Hlavní úkoly státu

3 Státní symboly

4 Státní symboly Každý stát má své státní symboly.
Tyto předměty tvoří oficiální nezaměnitelné označení státu. Jsou pro stát typické. O jejich používání hovoří zákon. Nelze je používat k reklamě. Kdo je zneužije, zneváží, záměrně hrubě poškodí může být pokutován až do 15 000 Kč.

5 Velký státní znak Velký státní znak vyjadřuje spojení:
Čech - Dvouocasý lev v červeném poli, má zlatou korunu Moravy – Stříbrně červená šachová orlice na modrém poli, má zlatou korunu Slezska - Černá orlice v zlatém poli se stříbrným půlměsícem, Je umístěn na všech školách, úřadech, radnicích, veřejných budovách i na bankovkách.

6 Velký státní znak

7

8 Malý státní znak Malý státní znak – Dvouocasý lev na červeném poli se zlatou korunou. Je na kulatých razítkách. 

9 Malý státní znak

10 Státní vlajka Státní vlajka – Bílý a červený pruh, mezi ně vklíněn do poloviny modrý klín. Poměr stran 2:3. Vyvěšuje se o státních svátcích, při státních návštěvách, při vítězství sportovců, na veřejných institucích. Občané ji mohou důstojně a vhodně užívat (čistá, nepoškozená).

11 Vlajka ČR

12 Státní barvy Státní barvy – Trikolora: bílá, červená, modrá.

13 Vlajka prezidenta republiky
Vlajka prezidenta republiky – Prezidentská standarta Uprostřed bílého pole je státní znak, pod ním je na červené stuze nápis PRAVDA VÍTĚZÍ. Představuje symbol cti, statečnosti a tradice (bývá na Pražském Hradě a na limuzíně prezidenta státu).

14

15 Státní pečeť Státní pečeť – velký státní znak s lipovými ratolestmi a nápisem Česká republika. Stvrzuje důležité listiny státního významu.

16 Státní hymna Je jí první sloka písně z české hry Fidlovačka.
Autor textu je Josef Kajetán Tyl Hudbu složil František Škroup

17 Státní symboly Otázky: Co to jsou státní symboly?
Které státní má Česká republika? Jak se liší Velký a Malý státní znak? Při jakých příležitostech se vyvěšuje státní vlajka? Co je to státní trikolora? Kde můžeme vidět státní trikoloru? Zarecitujte slova naší České hymny. Jak se jmenoval první česky prezident? Víš něco o jeho životě a práci?  Který státní svátek je spojen s jeho jménem?

18 Použitá literatura a zdroje
PaeDr. Hana Kovaříková, Občanská výchova III/pro odborná učiliště, Praha: Septima, s.r.o., 2006 Sokol J. a kol. , Občanské minimum, Praha: ÚIV, 20002 Emmert F. a kol., Odmaturuj ze společenských věd. Brno: Didaktis, 2004 Ústava České republiky, 1/1993 Sb. Zákon České národní rady č. 3/1993 Sb. O státních symbolech ČR Zákon 213/2006 Sb., kterým se mění zákon 352/2001 Sb. O užívání státních symbolů České republiky a o změně některých zákonů Zákon č. 200 o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 40/1993Sb. České národní rady o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky Zákon Č. 253/2006 Sb., kterým se mění zákon Č. 141/1961 Sb. O trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění ozdějšíc předpisů, a další související zákony. Platné zákony a vyhlášky lze najít na internetové adrese: ( ASPI = Automatizovaný systém právních informací)

19 www. bing. com/images/search

20 http://www. bing. com/images/search


Stáhnout ppt "Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google