Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_19_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_STÁTNÍ SYMBOLY ČR ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE: Prezentace je určena pro žáky 4. ročníku a slouží k doplnění učiva o Státních symbolech ČR JAZYK: Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Dokáže vyjmenovat státní symboly, popíše je a vysvětlí jejich význam a používání. KLÍČOVÁ SLOVA: státní znak, vlajka, hymna, pečeť, vlajka prezidenta republiky DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Výklad CÍLOVÁ SKUPINA: Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA let

3 Českých státních symbolů je 6:
Velký státní znak České republiky a malý státní znak České republiky Státní barvy České republiky (trikolóra) Státní vlajka České republiky Vlajka prezidenta České republiky (dříve prezidentská standarta) Státní pečeť České republiky Státní hymna České republiky – Kde domov můj? (první sloka)

4 Ostatní symboly České korunovační klenoty, především Svatováclavská koruna Národní strom – lípa

5 Velký státní znak tvoří čtvrcený štít, v jehož prvním a čtvrtém červeném poli je stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí. Ve druhém modrém poli je stříbrno-červeně šachovaná orlice se zlatou korunou a zlatou zbrojí. Ve třetím zlatém poli je černá orlice se stříbrným půlměsícem zakončeným jetelovými trojlístky a uprostřed s křížkem, se zlatou korunou červenou zbrojí.

6 Malý státní znak tvoří červený štít, v němž je stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí

7 Státní barvy jsou bílá, červená a modrá v uvedeném pořadí a nazývají se trikolóra. Podle neoficiální interpretace symbolizuje bílá barva čistotu, červená krev prolitou vlastenci za svobodu vlasti a modrá bezmračnou oblohu.

8 Vlajka se skládá z horního pruhu bílého a dolního pruhu červeného, mezi něž je vsunut žerďový modrý klín do poloviny délky vlajky. Poměr šířky vlajky k její délce je 2:3.

9 Vlajka prezidenta republiky je bílá, s okrajem skládajícím se z plaménků střídavě bílých, červených a modrých. Uprostřed bílého pole je velký státní znak. Pod ním je bílý (stříbrný) nápis PRAVDA VÍTĚZÍ na červené stuze podložené žlutými (zlatými) lipovými ratolestmi.

10 Státní pečeť České republiky tvoří velký státní znak podložený lipovými ratolestmi po stranách, kolem něhož je opis "ČESKÁ REPUBLIKA". Pečeť opatruje prezident republiky a používá se zvláště při významných událostech, jako je stvrzení mezinárodních smluv nebo vydání pověřovacích listin diplomatickým zástupcům.

11 Státní hymna

12 Píseň pochází z divadelní hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka.
Hudbu k ní složil František Škroup.

13 První sloka Kde domov můj, kde domov můj. Voda hučí po lučinách, bory šumí po skalinách, v sadě skví se jara květ, zemský ráj to na pohled! A to je ta krásná země, země česká, domov můj, země česká, domov můj! Druhá sloka Kde domov můj, kde domov můj. V kraji znáš-li Bohu milém, duše útlé v těle čilém, mysl jasnou, vznik a zdar, a tu sílu vzdoru zmar? To je Čechů slavné plémě, mezi Čechy domov můj, mezi Čechy domov můj!

14 Zajímavé odkazy: Státní symboly ČR Test

15 1.Co nepatří mezi České státní symboly:
a) malý státní znak b) trikolora c) Svatováclavská koruna 2.Kolik dílů má velký státní znak ČR: a) tři b) dva c) čtyři 3.Jaké je pořadí státních barev ČR: a) modrá, bílá, červená b) bílá, červená, modrá c) bílá, modrá, červená 4.Jaký je nápis na Vlajce prezidenta republiky: a) Pravda vítězí b) Pravda vyhraje c)Pravda zvítězí 5.Kdo je autorem státní hymny ČR: a) Josef Kajetán Tyl b) Karel Jaromír Erben c) Josef Václav Sládek 6.Který strom je Národním stromem: bříza b) lípa c) dub Řešení: 1c, 2c, 3b, 4a, 5a, 6b

16 Použité zdroje:

17 Použité zdroje: vlastní fotografie [cit ].


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"

Podobné prezentace


Reklamy Google