Měření organizačního výkonu Četba odborných textů Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích Vyučující: Mgr. Petr Vrzáček Tvorba: Adéla,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Právní subjektivita – s.r.o. Výhoda spočívá v omezeném ručení za závazky společnosti. Relativně nízké hodnotě min. základního jmění. Malé administrativní.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Organizace občanské společnosti Magdaléna Šťovíčková Katedra občanského sektoru, FHS UK, 2013/2014.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Komunikace v NNO.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
9. mezinárodní konference ICTfórum/Personalis 2005
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Místní rozpočtové jednotky
Zákon o sociálním podnikání
Josef Středula, předseda ČMKOS
Ekonomika Finanční řízení neziskových organizací 3.
Strategické plánování
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Výrobní faktory v organizaci
Název vzdělávacího materiálu
Společenská odpovědnost ve školství
Situační analýzy prostředí – v konečném sestavení SWOT
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Mezinárodní hotelnictví
Téma 11: Finanční plánování
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Základní informace o poskytovateli
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Městský úřad Žďár nad Sázavou
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Obchodní plán projektu
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Etické principy ve vědecké práci (Research Integrity)
Prodeji produktu nebo služby
Střední škola obchodně technická s. r. o.
NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner
Profesionalizace sociální práce v ČR
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-8)
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

Měření organizačního výkonu Četba odborných textů Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích Vyučující: Mgr. Petr Vrzáček Tvorba: Adéla, Daniela, Kristýna, Zuzana, Lukáš, Michal

Měření organizačního výkonu Cíl pracovní skupiny: Jak je definován organizační výkon v NNO? Jaké kauzální vztahy zachycují různé studie mezi definovaným organizačním výkonem a nějakou jinou veličinou? O jakou veličinu se jedná?

Úvod Výzkumy v oblasti managementu dokazují, že existuje souvislost mezi kvalitou řízení a dosahovaným organizačním výkonem. NNO jsou stále častěji pobízeny k měření jejich výstupů a výkonu, avšak techniky měření jsou velmi diskutabilní. Cíle NNO jsou mnohdy nejednoznačné a výkon je hodnocen vynaloženým úsilím, což se dá změřit těžce.

Definice občanského sektoru Neziskové organizace = sdružení osob, které pozitivně ovlivňuje politiku státu, ziskové organizace a další organizace OS Zaplní oblasti, kterými se stát ani ziskové organizace dostatečně nezabývají Vykonává veřejné úkony, které jim stát přidělil To, co poskytují NO, jsou z velké části služby. Jen motivovaný, o správném servisu přesvědčený spolupracovník může odvést kvalitní službu. Hlavní úkol občanského sektoru je vytvářet hodnoty pro společnost, nikoli zisk.

Principy, kterými by se NNO měly řídit Zavést a udržovat etické obchodní principy Silné základy ve vedení podniku Zlepšovat se v udržování stabilního prostředí v organizaci Vytvářet produkty a služby, které podněcují k zodpovědnosti Neustále zdokonalovat „zdravý“ a bezpečný organizační výkon

Finanční (ne)stabilita a dobrovolníci NO podporují a udržují funkční a prosperující společnost. Pracují stále více, aby získaly zdroje v soupeřivém prostředí. Získané zdroje musí investovat s větší precizností a efektivností, aby dosahovaly lepšího organizačního výkonu. Nezanedbatelným příjmem jsou finanční dary, ale také dobrovolníci, kteří organizaci věnují drahocenný čas.

Výzvy dnešní doby Zvýšené požadavky na poskytované služby Zvýšená závislost na příjmech z poplatků za službu Stále se zvyšující odpovědnost Rostoucí konkurence

Proč je měření důležité Důkaz efektivity práce pro donátory Ukazatel pro průběžné posuzování kvality nabízených služeb Nevhodné ukazatele kvality = výroční zprávy, články v časopisech, výstupy z všeobecných výzkumů

„Měření úspěchu I.“ Hlavní funkce měření Zajistí, že si organizace nese zodpovědnost za svou činnost a akce – transparentnost Usnadní učení a zvýšení výkonu Druhy měření Interní – hledání silných a slabých stránek, zvyšování efektivity, zdrojů, produktivity Externí – legitimita organizace, plnění daných cílů

„Měření úspěchu II.“ Evoluce měření výkonnosti v soukromém sektoru Evoluce měření výkonnosti ve veřejném sektoru Evoluce měření výkonnosti v neziskovém sektoru Hlavní rozmach po konci 2. sv. války – kritika neprofesionality a neschopnosti plnit cíle Snižování role státu – NNO jako levný partner, u kterého je ale třeba hlídat výkonnost

Alternativní přístupy Total quality management Benchmarking Balanced scorecard

Metody Pro hodnocení organizace občanského sektoru je základní to, jak plní svůj strategický plán. Je důležité umět vyhodnotit dotaci či sponzorský dar – metoda založená na porovnání přínosů s tzv. újmami. Metoda hodnocení výkonu pomocí sledování a hodnocení aktivit.

Metody Měření organizačního výkonu je mnohem složitější v NNO než v organizacích zaměřených na zisk. Hlavním cílem je doručit kvalitní službu v dostatečném množství, je ale obtížné udělat univerzální měření. Nejvyšší úrovní by pro NNO mělo být poslání.

Metody Hodnocení spokojenosti klientů Pozornost finančním výsledkům Spokojenost zaměstnanců a dobrovolníků Hodnocení schopnosti reagovat na změny Dlouhodobé výsledky

Metody Agency Theory Resource Dependency Theory Výzkum Výsledky Diskuze

Vztah s veřejností v NO Jedním z hlavních rysů značky je vždy konstantní nebo zlepšená kvalita označovaného výkonu.

Příklady Z výzkumu NNO ve Španělsku vyšlo, že Existuje pozitivní vztah mezi organizačním výkonem NNO a tržní orientací Tržní orientace NNO pozitivně ovlivňuje neekonomické oblasti organizace Tržní orientace NNO má dobrý vliv na ekonomický výkon organizace NNO Gambie Výzkum 10 vybraných kostelů v Nigerii

Zdroje The Operation of Non-Governmental Organizations in a World of Corporate and Other Codes of Conduct The methods for evaluating performance of small non-profit organizations and their applications Market orientation, learning orientation, and the performance of nonprofit organisations (NPOs) Exploring the Association Between Board and Organizational Performance in Nonprofit Organizations Market Orientation and Organizational Performance in the Nonprofit Context: Exploring Both Concepts and the Relationship Between Them Measuring Success: Issues in Performance Management Report-of-NGOs-Performance-Standards-Consultancy Building-a-Common-Outcome-Framework-To-Measure-Nonprofit-Performance THE ROLE OF PUBLIC RELATIONS IN A NON-GOVERNMENTAL ORGANIZATION: A CASE STUDY OF TEN SELECTED CHRISTIAN CHURCHES IN MAIDUGURI The role and importance of public relations at non-governmental Organizations NONPROFIT ORGANIZATIONAL PERFORMANCE AND RESOURCE DEVELOPMENT STRATEGIES RELATIONSHIP BETWEEN STRATEGIC PLANNING AND ORGANIZATION’S PERFORMANCE IN NON GOVERNMENTAL ORGANIZATIONS

Otázky?

Děkujeme za pozornost.