DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 18 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Potraviny a výživa Tematický okruh: Zásady správné výživy a způsoby stravování Téma: Léčebná výživa 3. Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Marcela Königová Datum tvorby: Anotace: Prezentace seznamuje žáky se zásadami a druhy dietního stravování. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor kuchař, číšník do předmětu „Potraviny a výživa“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.
OBSAH Základní léčebné diety
ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 8 – REDUKČNÍ Pro obézní a diabetiky Nutnost odvažování pokrmů Menší porce 6x denně Úpravy –vaření, dušení, pečení, grilování, bez zahušťování a cukru Vyloučit – cukr, alkohol, káva, tuky Dieta č. 8 – REDUKČNÍ Pro obézní a diabetiky Nutnost odvažování pokrmů Menší porce 6x denně Úpravy –vaření, dušení, pečení, grilování, bez zahušťování a cukru Vyloučit – cukr, alkohol, káva, tuky
ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 9 – DIABETICKÁ Pro diabetiky Nutnost odvažování pokrmů Menší porce 6x denně Úpravy –vaření, dušení, pečení, grilování, bez zahušťování a cukru Vyloučit – cukr, alkohol, káva, tuky Dieta č. 9 – DIABETICKÁ Pro diabetiky Nutnost odvažování pokrmů Menší porce 6x denně Úpravy –vaření, dušení, pečení, grilování, bez zahušťování a cukru Vyloučit – cukr, alkohol, káva, tuky
ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 10 – NESLANÁ ŠETŘÍCÍ Při chorobách srdce a cév Úpravy –vaření, dušení, pečení, grilování, bez soli Sůl nahrazujeme aromatickým kořením (fenykl, kopr, bobkový list, citronová kůra) Vyloučit – moučníky s kypřícím práškem a jedlou sodou, sůl, alkohol, káva, tuky Dieta č. 10 – NESLANÁ ŠETŘÍCÍ Při chorobách srdce a cév Úpravy –vaření, dušení, pečení, grilování, bez soli Sůl nahrazujeme aromatickým kořením (fenykl, kopr, bobkový list, citronová kůra) Vyloučit – moučníky s kypřícím práškem a jedlou sodou, sůl, alkohol, káva, tuky
ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 11 – VÝŽIVNÁ STRAVA Při chorobách kde je potřeba nabýt tělesné síly a zvýšit hmotnost Úpravy –vaření, dušení, pečení, grilování Strava je plnohodnotná, energetický vydatná Vyloučit –alkohol, káva, kouření Důležitá zásada – VČAS PŘESTAT ! Dieta č. 11 – VÝŽIVNÁ STRAVA Při chorobách kde je potřeba nabýt tělesné síly a zvýšit hmotnost Úpravy –vaření, dušení, pečení, grilování Strava je plnohodnotná, energetický vydatná Vyloučit –alkohol, káva, kouření Důležitá zásada – VČAS PŘESTAT !
ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 12 – STRAVA BATOLAT Pro děti od půl roka do tří let Jídla jsou lehce stravitelná, měkká, pestrá Dieta č. 12 – STRAVA BATOLAT Pro děti od půl roka do tří let Jídla jsou lehce stravitelná, měkká, pestrá
ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 13 – STRAVA VĚTŠÍCH DĚTÍ Pro děti od 4 do 15 let Jídla jsou lehce stravitelná, pestrá, oblíbená Dieta č. 13 – STRAVA VĚTŠÍCH DĚTÍ Pro děti od 4 do 15 let Jídla jsou lehce stravitelná, pestrá, oblíbená
ZÁKLADNÍ LÉČEBNÉ DIETY Dieta č. 14 – VÝBĚROVÁ Jiné dietní předpisy dle lékaře Kombinace více diet Dieta č. 14 – VÝBĚROVÁ Jiné dietní předpisy dle lékaře Kombinace více diet
ZDROJE Šebelová, Marie. Potraviny a výživa. Praha: nakladatelství Parta, ISBN Obrázky: Galerie Office,