Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Základní diety, II. část

2 Je vhodná pro nemocné s chorobami ledvin při akutních potížích i mírném snížení funkce ledvin (tyto problémy mohou vznikat při nedoléčených zánětech ledvin a močových cest, pro nemocné s močovými kameny a dnou). Při této dietě mají převažovat bílkoviny živočišného původu. Množství bílkovin se snižuje až o třetinu. Dieta č. 6 s omezením bílkovin

3 Technologie: pokrmy bez zvláštního omezení, upřednostňují se rostlinné tuky, denní dávka soli se nesmí překročit. Vhodná jsou např. bílá masa, šunka, kysané mléčné výrobky, tvaroh, žervé, jogurt. vejce ½ na den, bílky neomezeně Omezuje se draslík, proto brambory, zelenina se musí nejdříve vyluhovat a pak teprve vařit. Ovoce – výběr je omezen povoleným množství draslíku. Sacharidy – povolené jsou polysacharidy.

4 Podávají se hlavně bílkoviny mléka, vajec a obilnin. Pokud máme nemocné s močovými kameny, vylučují se potraviny s větším množstvím kyseliny šťavelové, např. mák, špenát, reveň, kakao, čokoláda, fíky, červená řepa, meruňky.

5 Má obsah cholesterolu do 280 mg/den. Je vhodná pro nemocné se zvýšenou hladinou lipoproteinů (zvýšené množství tukových látek v krvi), po infarktu myokardu a jako prevence aterosklerózy u lidí s pozitivní rodinnou anamnézou. Cílem je změnit celkovou životosprávu, zbavit se nevhodných stravovacích návyků, upravit pohybový režim, vyloučit kouření. Dieta č. 7 nízkocholesterolová

6 Technologie je podobná jako u šetřící diety. vhodné potraviny: netučná masa, ryby, rybí výrobky, kuře bez kůže, králík, krůta, kuřecí a krůtí šunka, sojové maso, zakysaná mléka, jogurty, nízkotučné sýry nevhodné potraviny: vepřové a hovězí maso, kachna, husa, uzeniny sádlo, vnitřnosti, konzervy, tučné mléčné výrobky, máslo, tučné sýry, žloutky, majonézy, sladká jídla, cukrářské výrobky

7 Dieta č. 8 redukční Je pro nemocné s tělesnou hmotností ohrožující jejich zdraví (lidé s obezitou, kteří mají omezenou pohyblivost, nebo lidé s komplikací obezity s nemocemi, jako je cukrovka a kardiovaskulární choroby). Energetická hodnota této diety je snížená, množství bílkovin se nemění, jsou přísně omezeny tuky a sacharidy. Zařazují se dva odlehčovací ovocné a zeleninové dny týdně.

8 Technologie: používat potraviny bez viditelného tuku, s nízkým obsahem skrytého tuku, maso se podává pouze vařené nebo dušené nebo grilované. Smažená masa jsou nevhodná. Zelenina se podává syrová, vařená nebo dušená (nezahuštěná). Méně se solí, používají se hlavně naťová koření. Nesladí se sacharózou. Vhodné je podmáslí, jogurt, tvaroh, netučné maso, brambory, celozrnné pečivo, zelenina, ovoce.

9 obědy bez polévek, večeře bez příloh nevhodná jídla: tučná masa, uzeniny, koncentrované tuky, šlehačka, tučné sýry, sladké ovoce, sladkosti, čokoláda, med, likéry, pivo a slazené nápoje Úspěch diety zaručuje změna stravovacích zvyklostí a pohybových návyků.

10 Je určena pro nemocné cukrovkou (diabetes melitus). Zároveň je podávána lidem s vyšší hladinou lipoproteinů v krvi nebo vyšší tělesnou hmotností. Diabetici s cukrovkou II. typu se můžou léčit jenom dietou. Sacharidy: povoluje se 200–300 g/den. Dieta je rozdělena na šest jídel, sacharidy se odvažují, jejich příjem má být rozložen rovnoměrně na celý den. Dieta č. 9 diabetická

11 Sacharóza je vyloučena při slazení, v potravinách. Tuky: jejich příjem je snížen. cholesterol: množství max. 400 mg/den Technologie: dieta se používá dlouhodobě, jídla mají být pestře upravena, používají se všechna masa bez viditelného tuku, polévky řídké, zahuštěné pouze zeleninou, omáčky ani zelenina se nezahušťuje. přílohy: nejčastěji brambory

12 nevhodná jídla: tučná masa, slanina, potraviny s vyšším množstvím skrytého tuku, sladké ovoce, džemy, marmelády, med, čokoláda, sladké moučníky, slazené a alkoholické nápoje Ke slazení se doporučují náhradní sladidla jako sacharin, sorbit nebo aspartan.

13 Dieta č. 10 neslaná, šetřící Je určena nemocným chorobami srdce a cév, kdy dochází k srdečnímu selhávání (příčinou tohoto onemocnění bývá ateroskleróza, srdce nedokáže dokonale prokrvovat všechny orgány, nedostatečně prokrvené ledviny nevyloučí všechen přebytečný sodík, ionty sodíku váží v mimobuněčných tekutinách vodu a tím se zvyšuje krevní tlak a vznikají otoky).

14 Příjem živin je omezen, zajišťuje dostatek energie lehce pracujícím nemocným. Technologie: vybírají se potraviny chudé na sodík. Zařazují se potraviny bohaté na draslík, který podporuje výdej vody z organismu. Používá se hlavně zelené koření, které nahrazuje nedostatečnou chuť pokrmu. Kromě pokrmů kořeněných se podávají jídla sladká.

15 Při úpravě masa se používají postupy jako u diety šetřící, ale maso se nesolí (může se používat náhrada soli bez sodíku např. Salnatrex). Nevhodná jídla jsou potraviny obsahující kuchyňskou sůl (uzeniny, šunka, uzené maso, hořčice, chléb, slané pečivo, minerální vody, instantní polévky, kypřicí prášek do pečiva atd.).

16 Dieta č. 11 výživná Používá se při chorobách nebo rekonvalescenci, je-li třeba, aby nemocný nabyl tělesné síly a zvýšil svou hmotnost. Strava je plnohodnotná, energeticky vydatná, chuťově atraktivní, bohatá na všechny živiny. zákaz alkoholu a kouření

17 Dieta č. 12, 13, 14 Dieta č. 12–13 je určena dětem. Dieta č.14 výběrová – jiné dietní předpisy jsou určené lékařem.

18 Zdroje KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. Vyd. 1. Praha: nakl. Fortuna, 2005. 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str. 166–169. ŠEBELOVÁ, MARIE. Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. Vyd. 2. Praha: nakl. PARTA,s. r. o. 2004. 116 s. ISBN80-7320- 054-6. str.106–107.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google