Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Systém HACCP Hazard Analysis and Critical Control Points Popisuje analýzu rizik a kritických kontrolních bodů. Zahrnuje všechny etapy výroby. Tento systém se označuje jako bezprostřední. Je určený pro všechny provozovatele potravinářských podniků.
Představení společnosti Společnost AHOLD Czech Republic, a.s. Na českém trhu od roku Zkoumaná společnost hypermarket Albert v Klatovech.
Motivace a důvody k řešení daného problému Prohloubení znalostí. Snadná dostupnost zdrojů. Význam pro ochranu spotřebitelů. Zájem o problematiku.
Cíl práce Cílem práce je zhodnotit systém HACCP, posoudit možnosti integrace systému HACCP s dalšími používanými systémy řízení jakosti ve společnosti a následně stanovit možná opatření pro bezpečnost potravin.
Výzkumné otázky Hlavní výzkumná otázka: Je systém HACCP dostatečný pro sortiment v hypermarketu Albert? Vedlejší výzkumná otázka: Jsou potřebná další bezpečnostní opatření pro sortiment v hypermarketu Albert? Druhá vedlejší výzkumná otázka: Jsou zaměstnanci dostatečně seznámeni se systémem HACCP a provádějí dostatečné kontroly pro správné zabezpečení sortimentu?
Použité metody Metody sběru dat: Prostudování, srovnávání, vyhledávání odborné literatury a článků, vyhledávání informací na internetu, seznámení se s dokumenty a směrnicemi HACCP používanými ve společnosti Albert. Metody zpracování dat: Využití vlastního pozorování, dotazníkové šetření, vlastní analýza a syntéza získaných informací, popis konkrétních činností. Metody vyhodnocování dat: Vyhodnocení dat, vlastní návrhy a závěry.
Hlavní výzkumná otázka a její řešení Nastudování potřebných dokumentů ( FOOD SAFETY, interní směrnice). Popis kritických bodů. Plnění předpisů a požadavků ze strany zaměstnanců. Systém HACCP je zpracovaný v dostatečné kvalitě.
Vedlejší výzkumná otázka a její řešení Nastudování potřebných dokumentů (FOOD SAFETY). Systém HACCP je pro daný sortiment dostačující. Sanitační a provozní řády. Svědomitost zaměstnanců.
Druhá vedlejší výzkumná otázka a její řešení Použití dotazníkového šetření. Stanoveno 19 otázek. Svědomitost a odpovědnost zaměstnanců. Sanitační, provozní řády a hygienické předpisy. Školení.
Otázka č. 3
Otázka č. 6
Otázka č. 15
Návrhy na opatření Systém HACCP je dostačují pro sortiment, který hypermarket Albert nabízí. Školení pro zaměstnance. Důraz na přísnější dodržování zásad správné manipulace s potravinami a jejich uchovávání. Dodržování sanitačního a provozního řádu.
Stručné závěrečné shrnutí Cíl práce byl splněn. Zodpovězení výzkumných otázek. Stanovení návrhů na opatření.
Děkuji za pozornost.