MĚŘENÍ DÉLKY /praktické činnosti/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Datum: 11. 4. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Milena RÁČKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_514_PŘEVODY JEDNOTEK Téma: PROCVIČOVÁNÍ JEDNOTEK.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Matematické vzdělávání Předmět Matematika Tematický.
SLOVNÍ DRUHY Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Převody jednotek objemu Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu:
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Jméno autora: Mgr. Roman Holoubek Datum vytvoření:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je větší? 15 cm30 cm 100 m6000 mm 15 cm3 m.
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Délka Délka jako fyzikální veličina. Fyzikální veličina základní –p–přímo měřitelná k měření délek (velikostí) těles k porovnávání délek (velikostí) těles.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
MY FAMILY Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
MĚŘÍTKO MAPY, KILOMETR Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_04 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
Objem Objem jako fyzikální veličina Měření objemu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_05 Délka.
PRVNÍ JEMNICKÁ BITVA O UPEVNĚNÍ KRÁLOVSKÉ MOCI LUCEMBURSKÉ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Předmět:MATEMATIKA Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dagmar Válková Anotace:Prezentace slouží jako pomůcka k seznámení se s učivem Pythagorova.
Měření délky pevného tělesa
Objem a povrch kvádru a krychle
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_17_MERENI_OBJEMU_TELES Název materiálu:
zpracovaný v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
GONIOMETRICKÁ FUNKCE SINUS
CZ / / Číslo projektu MŠMT:
MĚŘENÍ OBJEMU Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Autor: Mgr. Ivana Tesařová
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_44_F6
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
OBSAHY ROVINNÝCH ÚTVARŮ
Úvod do fyziky opakování
zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník – obvod čtverce
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Délka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Parametrická rovnice přímky
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Dalekohledy Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Procenta v „autařské“ praxi
Převody délkových jednotek
zpracovaný v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VLASTNOSTI LÁTEK I délka, hmotnost.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Opakování fyzikálních veličin-správný zápis fyzikálních veličin
OBJEM Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Délka kružnice, obvod kruhu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Pythagorova věta – příklady
MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Jednotky délky VY_32_Inovace_16 TK-1 Mgr
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
AUTOR: Martina Dostálová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_30_ Převody jednotek obsahu-procvičení.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_01 Čas
Desetinná čísla 6. ročník ZŠ.
Transkript prezentace:

MĚŘENÍ DÉLKY /praktické činnosti/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Datum:

AnotacePracovní listy a tabulky sloužící k připomenutí délkových jednotek. Slouží k praktickému měření a porovnávání parametrů / např. výška žáků ve třídě/. Kromě přesného měření obsahují i odhady. Práce může být součástí miniprojektu zabývajícího se všemi fyzikálními veličinami na 1. stupni. AutorMgr. Ivana Tesařová PředmětMatematika Očekávaný výstupVyhledává, sbírá a třídí data. Doplňuje jednoduché tabulky, řeší praktické slovní úlohy a problémy. Druh učebního materiáluMiniprojekt Cílová skupinaŽáci 5.ročníku Metodický postupJe uveden v textu.

Pojmenujte předměty na obrázku, řekněte k čemu slouží, uveďte další příklady. PŘIPOMENUTÍ MĚŘIDEL A JEDNOTEK DÉLKY Odhady / pokus / : Na svém těle ukaž následující jednotky délky: m, dm, cm, mm. Zopakuj si základní převody: 1 m = 10 dm = 100 cm = 1000 mm Tyto jednotky a jejich převody si prakticky připomeň v následujícím měření. Vše zaznamenávej do připravených tabulek, které můžeš posléze doplnit grafy a sestavit pořadí. Při měření se rozdělte do skupin nebo pracujte ve dvojicích. /

Jméno a příjmeníVýška / cm / ŘENÍ VÝŠKY / Připravte si vlastní měřidlo s využitím zárubně dveří apod. Rozdělené na metry, decimetry a centimetry. MĚ

SKOK DALEKÝ Z MÍSTA - měřte např. sportovním pásmem nebo krejčovským metrem. Sestavte pořadí a vytvořte grafy. Jméno a příjmeníDélka / cm /

Výroba vlastních měřidel dle fantazie. Např. provazový metr. Značkami či uzlíky rozdělte na menší jednotky délky /dm, cm/ a můžete jím nejdříve odhadovat a měřit různé předměty ve třídě. Opět vše zaznamenávejte a používejte vhodné jednotky. Měřený předmět - odhadMěření

Praktický úkol /problém/: Máte dvě svíčky ze stejného materiálu různé délky a různé tloušťky. Delší svíčka shoří za tři hodiny, kratší, ale tlustší za čtyři hodiny. Když je zapálíte a necháte hořet, po dvou hodinách jsou stejně dlouhé. Pokuste se vyřešit znázorněním úsečkami. Určete délku kratší svíčky, když delší měří 36 cm / Výsledek: Jedna svíčka je rovna dvěma třetinám druhé. Kratší svíčka měří 24 cm./