Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_52_INOVACE_03_8_Astronomické jednotky délky Číslo skupiny: 2 Autor: Mgr. Radek Láník Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: Člověk a příroda/Fyzika/Vesmír Druh učebního materiálu: Výuková prezentace Metodický list: ne Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Popisuje jednotky: astronomická jednotka, sluneční rok, parsek Ověřeno ve třídě: IX.A Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis:

2 Astronomické jednotky délky

3 Astronomická jednotka
Pro měření vzdáleností ve vesmíru se nepoužívají běžné délkové jednotky (příliš velké vzdálenosti). Pro tento účel existují jednotky mnohonásobně větší a tím snadnější na použití. Jsou to: Astronomická jednotka Světelný rok Parsek

4 Astronomická jednotka

5 Země 1 AU Slunce

6 Světelný rok

7 Kolik kilometrů má 1 světelný rok?
c = km/s t = 1 rok = = s s = ? km s = c . t s = s = km

8 Parsek

9 Země 1 AU 1´´ Slunce

10 1) Jaké délkové jednotky se používají v astronomii?
Otázky a úlohy: 1) Jaké délkové jednotky se používají v astronomii? Astronomické jednotka, světelný rok, parsek

11 2) Která délková jednotka se užívá pro Sluneční soustavu?
Otázky a úlohy: 2) Která délková jednotka se užívá pro Sluneční soustavu? astronomická jednotka

12 3) Jaká je vzdálenost světelného roku?
Otázky a úlohy: 3) Jaká je vzdálenost světelného roku? délka, kterou světlo urazí za 1 rok

13 střední vzdálenost mezi Zemí a Sluncem
Otázky a úlohy: 4) Jak se definuje 1 AU? střední vzdálenost mezi Zemí a Sluncem

14 5) Jak se značí astronomická jednotka, světelný rok a parsek?
Otázky a úlohy: 5) Jak se značí astronomická jednotka, světelný rok a parsek? AU, ly, pc

15 Všechny použité obrázky – vlastní tvorba
Zdroje: Všechny použité obrázky – vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google