Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.31_Prvni_pomoc_neprima_srdecni_masaz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu
Advertisements

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.34_Prvni_pomoc_zlomeniny.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Shrnutí nejdůležitějších bezpečnostních předpisů a zásad, které je nutno dodržovat, aby se předešlo možnému.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ J08 TEMA: Oběhový systém, srdce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
OŽIVOVACÍ TECHNIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha.
Korelace 20. prosince 2013 VY_42_INOVACE_190227
Přírodopis – 8. ročník, Srdce
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LIDSKÉ TĚLO
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ANOTACE VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, JAK OŠETŘIT RŮZNÉ DRUHY ZLOMENIN. OBJASNIT, JAK SE ZACHOVAT PŘI PORANĚNÍ PÁTEŘE A VYZKOUŠET ZNALOSTI V PRAXI.
První pomoc - bezvědomí
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_14_Krevní oběh
První pomoc. První pomoc Jak poskytneme první pomoc Musíme zjistit, jestli je zraněná osoba při vědomí. Zkusíme dotyčného oslovit, případně ho můžeme.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOPIS
Neodkladná resuscitace
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8. Vl
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
7. Montáž a demontáž malorážky 452ZKM,CZ 511
Pohybová (kinetická) energie tělesa
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Akutní stavy u dětí - krvácení
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr. Taťána Radimská Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_III.Vu_LIDSKÉ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
LIDSKÝ ORGANISMUS KOSTRA.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Opěrná soustava - kostra
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.15_Popis Datum: 13.
Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_METAFORA_A_METONYMIE Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.08_Lidské_tělo Datum:
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Množství, symbol Základní matematické, početní a číselné pojmy a operace Řešení problémů, učení Jemná motorika, koordinace ruky a oka.
Věcné učení První pomoc
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.05_Opakovací testík.
První pomoc.
Uvolnění na velkém míči Uvolnění s overbalem
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Josef ryska, filip hubálek, filip pham, david kocanda
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.31_Prvni_pomoc_neprima_srdecni_masaz Datum: Ročník: ŠESTÝ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Obraz světa Název: PRVNÍ POMOC – NEPŘÍMÁ SRDEČNÍ MASÁŽ Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Tento materiál slouží k zopakování pojmu nepřímá srdeční masáž. Citace: B. Šefrna - Poskytování první pomoci, ČÚV ČSČK, 1982 Příručka první pomoci, učebnicové texty pro odbornou přípravu jednotek požární ochrany 1998, vydalo: Sdružení pro nadaci Gallus Rubes za přispění státní dotace Ministerstva vnitra – Ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky, 255 stran, ISBN x

První pomoc – nepřímá srdeční masáž

Cirkulaci krve tělem zajišťuje srdce. Pokud srdce přestane pracovat, nedostane se krev k buňkám a dochází k nezvratnému poškození mozku. Nejprve zkontrolujeme tep na krkavici. Pokud tep není hmatný, znamená to, že srdce nepracuje a my přistoupíme k nepřímé masáži srdce. Ta spočívá v tom, že se stlačuje dolní polovina hrudní kosti, tím se vytlačuje krev ze srdce, při uvolnění tlaku se srdce opět naplní.

Postup srdeční masáže Uložte postiženého na rovnou a pevnou podložku a klekněte si u něj v úrovni hrudníku. Najděte hrudní kost (plochá kost ve středu hrudníku) a vyměřte její střed. Položte zápěstí jedné ruky do středu dolní poloviny hrudní kosti, na tuto ruku přiložte zápěstí druhé ruky, prsty se nesmějí dotýkat hrudníku, ruce se dotýkají jen hrudní kosti, ne žeber. Poklekněte tak, abyste měl(a) ramena nad hrudní kostí postiženého a lokty a paže byly narovnány. Stlačte hrudní kost asi o 5 cm, pak uvolněte tlak, ruce nechte stále ležet na hrudníku. Proveďte celkem 30 stlačení hrudní kosti rychlostí 100 stlačení za minutu. Po 30 stlačeních hrudní kosti se přesuňte k ústům postiženého a proveďte dva vdechy z úst do úst. Pokračujte dále asi minutu, po každých 30 stlačeních hrudníku udělejte dva vdechy z úst do úst. Potom v krátké přestávce zkontrolujte tep na krkavici, pak pokračujte stejně a kontrolujte tep každé tři minuty. Když nahmatáte tep na krkavici, ihned přerušte srdeční masáž. Pokračujte v dýchání z úst do úst, dokud nezačne postižený sám dýchat; pak ho uložte do stabilizované polohy.

Úkol: K čemu může dojít při zástavě srdce? Jak mají vypadat ruce připravené k masáži? Kolik stlačení hrudníku provádíme za 1 minutu?

Odpověď: Při zástavě srdce může dojít k nezvratnému poškození mozku a následně ke smrti. Ramena jsou nad hrudní kostí, lokty a paže jsou narovnány. Stlačení hrudníku do jedné minuty je 100.

Zdroje: B. Šefrna - Poskytování první pomoci, ČÚV ČSČK, 1982 Příručka první pomoci, učebnicové texty pro odbornou přípravu jednotek požární ochrany 1998, vydalo: Sdružení pro nadaci Gallus Rubes za přispění státní dotace Ministerstva vnitra – Ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky, 255 stran, ISBN x