Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: Ročník: první Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Název: Báseň Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Výukový materiál je určen žákům prvního ročníku a slouží k procvičení básně. Po přečtení básně hledají žáci hlavní myšlenku a určují počet slok a veršů. Dále vyhledávají v básni rýmy a pokoušejí se sami tvořit rýmy na určená slova.

2 Á B S E Ň Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Balejová.

3 Pozorně si přečti báseň.
SEN Když v postýlce počkáš chvíli, možná zatančí ti víly, možná přijde princezna jako kvítek líbezná. Příběh běží ve tvém spánku, ale cítíš vůni vánku, vidíš všechny milé tváře, než tě vzbudí slunce záře.

4 Odpověz správně na otázky.
Kolik má báseň slok? Kolik veršů má první sloka? Kolik veršů má celá báseň? Kolik slov je v prvním verši? Kolik slov je v posledním verši první sloky? 4 8 5 3 2

5 Najdi v básni rýmy k těmto slovům a přiřaď je k nim.
chvíli spánku princezna tváře záře víly vánku líbezná

6 O čem je hlavně báseň? Zakroužkuj správnou odpověď.
O tom, jak se střídá den a noc. O tom, co se ti v noci může zdát. O tom, jak víly tančí v lese. O líbezné princezně. O tom, jak kolem postýlky fouká vánek.

7 Pokus se sám vymyslit rýmy k těmto slovům.
pes hruška kráva bota kos

8 Řešení: Strana 4 – viz strana 9 Strana 5 – viz strana 10

9 Odpověz správně na otázky.
2 Kolik má báseň slok? 4 Kolik veršů má první sloka? 8 Kolik veršů má celá báseň? 5 Kolik slov je v prvním verši? 3 Kolik slov je v posledním verši první sloky?

10 Najdi v básni rýmy k těmto slovům a přiřaď je k nim.
tváře chvíli spánku princezna záře víly vánku líbezná

11 O čem je hlavně báseň? Zakroužkuj správnou odpověď.
O tom, jak se střídá den a noc. O tom, co se ti v noci může zdát. O tom, jak víly tančí v lese. O líbezné princezně. O tom, jak kolem postýlky fouká vánek.

12 Pokus se sám vymyslit rýmy k těmto slovům.
pes les hruška puška kráva bota nota kos tráva nos

13 Zdroje: Uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: bludička slunce spánek měsíc a hvězdy měsíc smiley otazník víla princezna kos bota kráva pes hruška © Mgr. Pavla Balejová 2013


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25."

Podobné prezentace


Reklamy Google