Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu: Gotické umění Předmět: Výtvarná výchova Ročník: 4. Časová dotace: 90 minut Datum ověření: Jméno autora: Mgr. Martina Macíčková Klíčová slova: Gotika, gotický sloh, malířství, sochařství, architektura Výchovné a vzdělávací cíle: Žák se seznamuje s gotickým uměleckým slohem v České republice. Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k učení Kompetence pracovní Anotace, metodický list: Prostřednictvím interaktivního zobrazení se žák seznamuje s gotikou, gotickou architekturou, malířstvím a sochařstvím v České republice. Ve výtvarné výchově pak pomocí kresby ztvárňuje naše nejznámější architektonické památky. Použité zdroje: Vlastní text Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace

2 Umění Umění je staré jako lidstvo samo. Člověk se vytvářením uměleckého díla realizuje, vkládá do něj své city, pocity, postoj ke světu a podobně.

3 Gotika

4 Gotický sloh století V tomto období vrcholí středověk, mění se společnost. V Českých zemích po vymření Přemyslovců po meči se dostávají k moci Lucemburkové. Nástupem Karla IV. se zlepšují podmínky v zemi. Karel IV. podporoval umění a kulturu.

5 ARCHITEKTURA Z Prahy se stává sídelní město, staví se řada významných památek. Katedrála sv. Víta Vznikala v několika etapách, stavba započala v roce Hlavním architektem byl Matyáš z Arrasu. Po jeho smrti pokračoval Petr Parléř. Stavba byla dokončena roku 1929.

6 Další pražské památky: Karlův most Prašná brána Mostecká brána

7 Mimopražské památky: Karlštejn Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře

8 SOCHAŘSTVÍ Sochy byly součástí architektury, štíhlé, esovitě prohnuté.
Krumlovská madona

9 MALÍŘSTVÍ Knižní malba (Kancionál abatyše Kunhuty) Desková malba

10 Mistr třeboňského oltáře Mistr vyšebrodského oltáře

11 Námět do výtvarné výchovy Vyhledejte si gotické památky a dobře si je prohlédněte. Všimněte si detailů. Tuší nebo tenkou černou fixou je nakreslete. Na závěr kresbu vybarvěte vodovými barvami.

12 Použité zdroje: John_Ocko_votive_picture-fragment.jpg =d&biw=1272&bih=639&tbm=isch&tbnid=oZZ3RsSdx0bUCM:&imgrefurl = ml%3Fstyle%3Dprintable&docid=ydMRIK1InIHoOM&imgurl= w.encyklopedie.ckrumlov.cz/img/2589.jpg&w=270&h=370&ei=B6MFUdO CJ8zGtAaZj4DACw&zoom=1&iact=hc&vpx=80&vpy=92&dur=6359&hovh =263&hovw=192&tx=134&ty=148&sig= &page=1&tb nh=142&tbnw=102&start=0&ndsp=30&ved=1t:429,r:1,s:0,i:82


Stáhnout ppt "Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google