Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
„EU peníze středním školám“
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
„EU peníze středním školám“
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
VY_32_INOVACE_05_PVP_241_Hol
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
„EU peníze středním školám“
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Projevy.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny rostlinného původu
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Získávání energie pro život
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.

Metabolismus  Živiny vstřebáváme v tenkém střevě  Část živin použije organismus: a) Růst a přestavba vlastní živé hmoty b) Zajištění činnosti jednotlivých orgánů  Energie se v těle přeměňuje: a) V teplo b) V jiné energie (chemická, mechanická)  Při metabolických dějí se může přeměňovat jeden typ látky v jiný.  Přeměna jednoduchých látek na složité → energie se spotřebovává  Přeměna složitých látek na jednoduché → energie se uvolňuje (cukry na tuk) → obezita

Výživa

Výživa (živiny)  Krytí metabolických potřeb – základní živiny a) Cukry b) Tuky c) Bílkoviny d) Voda  Doplňky stravy – minerální látky a vitamíny  Minimální množství energie – energie nezbytná k životu (činnost srdce, dýchání atd.) → METABOLISMUS  Celková látková přeměna nastává při fyzické činnosti, sportu atd.  Energetická spotřeba je závislá na množství vykonané práce

 Odhadni z následující tabulky, jakou energetickou spotřebu by měli např. tvoji rodiče?

Energetická hodnota  Energii získává organismus oxidací živin  Největší energetickou hodnotu mají tuky  Nejdostupnější energií – sacharidy  Nejhodnotnější energií pro organismus jsou – bílkoviny (rostlinné, živočišné)  Bílkoviny nesmějí chybět v žádné potravě  Zdravá výživa musí obsahovat dostatečné množství solí a vody  Denně 2 litry tekutin

Projevy při nedostatku vitamínů

Použitá literatura Přírodopis 8. Praha: SPN, ISBN