Prezentace Exkurze do Benediktbeiernu Salesiáni. Zakladatel Jan Bosco.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.
Advertisements

Průlet liturgickým rokem
Jan Bosco – radostný světec
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Poslání, principy a metoda skautingu
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
P. Alois Frydrych, SDB. Narodil se v Hustopečích nad Bečvou. Rodný dům Rodný dům Serafína Frydrychová Serafína Frydrychová - maminka otce.
NELZE CHÁPAT CÍRKEV BEZ JEJÍHO MATEŘSTVÍ Promluva Svatého Otce Františka na 19. zasedání Světové únie generálních představených ženských řeholí
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Čím se lišíme od zvířat a v čem jsme stejný
Celostátní setkání mládeže Žďár nad Sázavou.
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Přijď Duchu svatý.
Kristýna Vyvialová ZAKLADATELÉ CO JE SKAUTING CO TAM D Ě LÁME O NAŠEM ODDÍLE ZNÁMÉ OSOBNOSTI.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Univerzitní křesťanské hnutí Představení Univerzitní křesťanské hnutí UKH je součástí IFES (International Fellowship of Evangelical Students)– Mezinárodního.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Salesiáni spolupracovníci ASC
Autor: Jitka Krausová, ERCValné shromáždění ERC v ČR, 21. října 2005 Ekumenická rada církví v ČR.
Pastorace mládeže v katolické církvi
Křesťanství.
Kurzy Alfa – stručné představení
MINISTRANTi …Já jsem malý ministrant s vélikánskou sukní, kostelnice směje se, pokaždé, když du kolem ní...
MATKA TEREZA „Nečekejte na to, až vás někdo povede; začněte sami,
VY_32_INOVACE_02_SVP_083_Bel
Kéž je radost a láska zmrtvýchvstalého Ježíše stále s vámi, ve vás a mezi vámi, abychom se všichni stali pravými svědky lásky jeho Otce ke světu. „Neboť.
Komunitní centrum Římskokatolické farnosti Olešnice
Co je program Mládež v akci?. Komunitární program Evropské unie na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
BRATRSTVO PRAVOSLAVNÉ MLÁDEŽE – ČESKO, SLOVENSKO.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Průlet liturgickým rokem
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Liturgie a společenství.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
© Cristino Elena Usilujme o to, aby se Salesiánská rodina stala širokým hnutím osob pro spásu mládeže Usilujme o to, aby se Salesiánská rodina stala širokým.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
CAGLIERO - salesiánský volontariát „Dělej, co můžeš, a Bůh udělá ostatní...“ Don Bosco = program pro přípravu a vysílání mladých dobrovolníků do salesiánských.
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Marie Majerová 9. ročník.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Středem a vrcholem mše svaté je eucharistická modlitba. Eucharistická modlitba Centrum pro katechezi.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Svatá Anežka Česká.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
DOTYK 2006 – 20XX …DOTKNI SE NEBE, DOTKNI SE SEBE…
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
YMCA Young Men´s Christian Association Křesťanské sdružení mladých mužů.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_14.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Papuánská Velká noc Filip Breindl.
Evangelizace doma.
Stát Definice, funkce, typy.
Slovo života Květen 2012.
Jan Ámos Komenský.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Teorie a metodika výchovy
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

Prezentace Exkurze do Benediktbeiernu Salesiáni

Zakladatel Jan Bosco

Narozen 16. srpna 1815 v Castelnuovu d'Asti v Itálii, v chudé rolnické rodině. Od dětství se cítil povolán věnovat svůj život mládeži. V Turíně se stal knězem, vložil své vrozené schopnosti a neúnavné úsilí do budování výchovných děl pro opuštěnou mládež, do obrany ohrožené víry lidových vrstev a do evangelizace dalekých zemí. Sám založil první tři "větve" salesiánské rodiny: - Společnosti sv. Františka Saleského (1859) - salesiány, - Institutu Dcer Panny Marie Pomocnice (1872) –salesiánky a - Salesiány-spolupracovníky (1876).

Jan Bosco Tajemství úspěchu pro práci s mladými lidmi, dal salesiánům jedinečnou výchovnou metodu tzv. preventivní systém založený na: rozumu, náboženství a laskavosti. Systém inspirovaný láskou zakořeněnou v živém setkání s Ježíšem Kristem, především v eucharistii, v neomezené důvěře v Pannu Marii, ve věrnosti církvi a jejímu učení. Jan Bosco zemřel v Turíně 31. ledna Mezi svaté byl připočten Piem XI. o Velikonocích roku Na závěr roku, ve kterém se slavilo sto let od jeho úmrtí, ho Jan Pavel II. prohlásil za otce a učitele mládeže (24. ledna 1989).

Kdo jsou Salesiáni? Společnost svatého Františka Saleského (Salesiáni Dona Boska, SDB) je kongregace v katolické církvi. Zakladatel Jan Bosco ( ) Posledním nástupcem je Don Ángel Fernández Artime. Salesiánská kongregace se věnuje výchově mládeže. Provozují celou řadu středisek mládeže, zaměřené na zájmové aktivity. Salesiáni prožívají svůj život buď jako kněží nebo koadjutoři. Salesiáni pracují ve většině zemí světa.

Kde působí? V jakých oblastech? Sociální, náboženská, kulturní, pedagogická a materiální pomoc mládeži: Střediska mládeže Víkendové a prázdninové akce Školy a učňovská střediska Internáty Práce pro mládež na okraji společnosti, Misie a sociální pomoc rozvojovým zemím Sdělovací prostředky Farnosti

Salesiáni Vedle salesiánů vzniklo dost podobných společenství, inspirovaných ideály Dona Boska. Salesiáni pracují po celém světě. Hlavně: Dcery Panny Marie Pomocnice křesťanů(FMA), Salesiáni Spolupracovníci (ASC), Sdružení bývalých žáků Dona Boska, Volontarie Dona Boska (VDB) a mnoho jiných. Tato uvedená společenství jsou spolu volně spojena a tvoří salesiánskou rodinu.

Salesiáni U nás v ČR jsou velmi aktivní sdružení Staré páky. Dále se u nás v ČR inspirovala salesiánským duchem i další sdružení, jako jsou: - Salesiánské hnutí mládeže (SHM) - Salesiánské kluby mládeže (SKM). Mají vlastní časopis Il Bollettino Salesiano, který vychází v češtině pod názvem Salesiánský magazín (dříve Salesiánská rodina).

Zdroje:

Děkuji za pozornost