PROCES Udržitelný rozvoj měst a jeho financování v transformující se společnosti při nárůstu socioekonomických rizik ► Ing. Lubor Hruška, Ph.D. – prostorová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sídla Mgr. Jana Nováková. osídlení a jeho vývoj kolonizace = je proces, který má za následek vytvoření nového trvalého společenství na novém území a případně.
Advertisements

Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území MAS Hrubý Jeseník pro roky Shrnutí dosavadních výstupů.
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Práce se strategickými dokumenty v Olomouckém kraji 8. listopadu 2010, Praha Olomoucký kraj.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Migrační tendence v Moravskoslezském kraji Ing. Jaromír Kartous oddělení regionálních analýz a informačních služeb Ostrava.
#MinimalniMzda. Funkce minimální mzdy:  sociálně-ochranná – zaměstnanci má zajistit, aby příjmy neklesly pod sociálně akceptovatelnou úroveň a zároveň.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Autor: Ing. Alice Horáčková
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Místní rozpočtové jednotky
Josef Středula, předseda ČMKOS
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Inovace a regionální rozvoj
Základní makroekonomické ukazatele
Hlavní město praha a integrace cizinců
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
RIZIKO.
Regionalistika – osnova předmětu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Hospodářská a sociální soudržnost EU
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Smart Innovation Cooperation
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Situace na trhu práce v Olomouckém kraji
RIZIKO.
Situace na trhu práce v Olomouckém kraji
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Tisková konference ČMKOS
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Střední škola obchodně technická s. r. o.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

PROCES Udržitelný rozvoj měst a jeho financování v transformující se společnosti při nárůstu socioekonomických rizik ► Ing. Lubor Hruška, Ph.D. – prostorová sociologie ► Ing. Ivana Foldynová – urbanismus a územní plánování, bydlení PROCES - Centrum pro rozvoj obcí a regionů, s.r.o. Web: Tel.: Mobil:

PROCES Odpovědi na otázky  Jaké jsou ekonomické procesy v území?  Která města prožívají dynamický rozvoj a která stagnaci?  Která místa se vysídlují, kam a proč se lidé stěhují?  Kde je největší koncentrace ekonomický aktivit?  Jak významnou úlohu zastává Ostravská aglomerace v regionu? © Proces, 2012

PROCES Sociologie prostoru a procesy ve společnosti  Měnící se socioekonomické podmínky způsobují nárůst sociálních rizik.  Globalizace=>Dochází k výrazné polarizaci území a růstu regionálních disparit.  Stávající sociální struktury ve společnosti se proměňují, sociální instituce se rozpadají (např. rodina) mění se způsob práce což vyvolává úpadek tradičních oblastí ekonomiky a profesí.  Aktéři regionálního rozvoje nejsou oproti minulosti tak spjati s prostorem ve kterém působí, protože sídla jejich firem jsou mimo region.

PROCES

Vývoj sídelní struktury podle změny počtu obyvatel od roku 1991 do roku 2011

PROCES © Proces, 2012

PROCES

© Proces, 2012

PROCES Význam sídel (residenční a výrobní funkce)  Počet obyvatel Ostravy klesá, avšak funkční význam roste (souvisí s výrobní funkcí – počtem pracovních míst)  Vzhledem k tomu by se mělo uvažovat o redefinování rozpočtového určení daní (zvýraznit výrobní funkci a zohlednit i obslužnost území v rámci služeb)

PROCES Vývoj významu sídel v porovnání s ČR © Proces, 2012

PROCES

Aglomerace v číslech

PROCES Rozevírání nůžek v kraji © Proces, 2012 Průměr Medián Míra nezaměstnanosti (v %) 4,5 % 4,7 % Zvyšují se rozdíly mezi obcemi v aglomeraci a mimo aglomeraci !

PROCES Růst ekonomických rozdílů Polarizace společnost Distribuce mezd (Hrubá měsíční mzda) Zdroj dat: TREXIMA, podnikatelská sféra, výpočty vlastní.

PROCES Mzdový vývoj v krajích ČR Kraje PrůměrMedián (Q2)1 decil (D1)9 decil (D9)RozdílAsymetrie PHA ,472,50 SCK ,641,79 JMK ,142,30 PLK ,721,81 LBK ,771,82 ULK ,611,81 MSK ,571,67 VYS ,921,93 OLK ,731,66 KHK ,841,81 PAK ,001,84 JCK ,802,07 ZLK ,921,75 KVK ,801, Zdroj dat: TREXIMA, podnikatelská sféra, výpočty vlastní. 10 % nejnižších příjmů druhá nejnižší hodnota v rámci republiky

PROCES Sociální problémy © Proces, 2012 PROCES

Sociální rizika, kriminalita © Proces, 2012

PROCES © Proces, 2012 Stabilita osídlení

PROCES © Proces, 2012

PROCES Územní rozložení dotací © Proces, 2012

PROCES Města a společné problémy  nárůst sociálních a bezpečnostních rizik proces stárnutí růst chudoby neschopnost udržet bydlení růst kriminality extremismus  aglomerace jak nový stupeň sídelní jednotky města ztrácí hranice (procesy surbanizace) nutnost integrovaných projektů včetně zázemí © Proces, 2012

PROCES Společné problémy  vysoká zranitelnost na dopady ekonomické krize diverzifikace ekonomické základny  podpora inovativních průmyslových podniků, příp. IT technologií  rozvoj sociálních podniků pro méně kvalifikovanou pracovní sílu využití současného majetku pro budoucí příjmy (byty, nebytové prostory apod.) © Proces, 2012