Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 7. Upínání a seřízení nástrojů na CNC stroji HURCO (soustruh) Název.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Konstrukce akumulátoru Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Advertisements

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače teploty, tlaku a výfukových plynů Tematická oblast:Zapalování Ročník:2.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Komunikace řídících jednotek II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Schéma šroubovitého vrtáku
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): Vkládání drátu do dřeva Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Komunikace řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Imobilizér Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel Ročník:3.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Komolá tělesa Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 17. Přenos programu z PC a upínání obrobku na CNC soustruhu HURCO.
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Indukční cívka zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor: Vaněček Vladimír Název: Olovnice Tematická oblast:Soustružení válcových ploch a řezání závitů Ročník:2.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.
12. Kombinace květinového vzoru s arabeskou
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
Technologie – Měření a orýsování
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
9. Přenos programu z PC do stroje
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
8. Zpracování technologických postupů tepelného zpracování
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
12. Simulace před obráběním a spuštění programu na CNC frézce HURCO
Obráběcí CNC centra VY_32_INOVACE_39_794
7. Montáž a demontáž malorážky 452ZKM,CZ 511
Strojní obrábění – Praktická úloha 5
16. Vsazování mosazného drátu do kovu
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 18. Zdobení nože
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Název prezentace (DUMu):
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Ovládací prvky
Název prezentace (DUMu): Logaritmické rovnice
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
3. Skládání vektorů, převody jednotek
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Obecná a anorganická chemie
Název prezentace (DUMu): Mocninná funkce – řešené příklady
Název prezentace (DUMu): Dynamo – zapojení
Název prezentace (DUMu): Posloupnosti
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Strojní obrábění – Praktická úloha 3.
Název prezentace (DUMu): Elektrický výkon
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Dalekohled
Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení
VY_32_INOVACE_648_ŘEZÁNÍ ZÁVITŮ - VNĚJŠÍ
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
17. Tolerance a drsnost na výkrese
VY_52_INOVACE_I–04–05 Název a adresa školy:
Řezání vnějších závitů
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
Transkript prezentace:

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 7. Upínání a seřízení nástrojů na CNC stroji HURCO (soustruh) Název sady: CNC v odborném výcviku (učivo pro 3. a 4. ročníky oboru Mechanik seřizovač) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem CNC v odborném výcviku (učivo pro 3. a 4. ročníky oboru Mechanik seřizovač) je seznámit žáky technických SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, s CNC stroji (frézkou a soustruhem) a přípravou programů. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce při práci s CNC strojem na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na upínání a seřízení nástrojů na CNC stroji HURCO (soustruh). 2

Upínání nástrojů na CNC soustruhu 3 Upínání nástrojů na CNC soustruhu HURCO dále jen „CNC soustruhu“ je realizována za pomocí různých typů držáku. Tyto držáky si ukážeme a popíšeme na jaké nástroje se používají. Držáky společně s nástroji jsou dále upínaní do otočného zásobníku zvaného „karusel“ kde jsou ustaveny, seřízeny a připraveny pro použití při výrobě.

Upínání nástrojů na CNC soustruhu 4 Karusel Držáky

Držáky na nástroje 5 Držáky na nástroje pro CNC soustruh se rozdělují podle tipu upínaného nástroje a dále u některých zda je nástroj „nůž“ pravý či levý. Držáky dle nástrojů 1.Na soustružnické nože - levý,pravý 2.Na vyvrtávací tyče 3.Na vrtáky s výměnnými plátky 4.Kleštinové držáky 5.Na závitové očka 6.Vrtací hlavičky 7.Na planžetové upichovací nože – levý, pravý 8.Na nástroje s přesnou válcovou stopkou (VELDON)

Držáky na nástroje 6 V následujících slejdech si jednotlivé držáky ukážeme a popíšeme. 1.Na soustružnické nože: používá se pro upínání soustružnických nožů různý typů (stranový, ohnutý, upichovací zapichovací, závitníky…). Jsou rozděleny na pravý a levý.

Držáky na nástroje 7 2. Na vyvrtávací tyče : v terminologii strojaře je považován za vyvrtávací tyč nuž do díry. Tyto nože mají válcovou stopku (na rozdíl od běžných konvenčních strojů) a na ní jsou pouze plošky pro aretaci nože. Podle velikosti nože můžeme mít držáky s různým průměrem upínacího otvoru.

Držáky na nástroje 8 3. Podobnou kategorií jako držáky pro vyvrtávací tyče jsou držáky pro vrtáky s výměnnými plátky. Jsou masivnější kvůli většímu úběru materiálu a kanálky pro rozvod chladící a mazací emulze jsou řešeny nvitřkem nástroje.

Držáky na nástroje 9 4. Kleštinové držáky slouží tak jako u frézek k upínání nástrojů s válcovou stopkou. Na rozdíl od držáků „veldon“ nemusí mít tato stopka přesný rozměr. Kleštiny jsou odstupňovány od 2mm do 20mm a dokážou se stáhnout v rozmezí jednoho milimetru

Držáky na nástroje Řezání závitů na CNC stroji můžeme provádět dvěma způsoby. V prvním případě použijeme soustružnický nůž který upneme do držáku popsaného dříve. V druhém případě použijeme držák na závitové očka. Při řezání vnitřních závitu použijeme držáky pro nástroje s válcovou stopkou. 10

Držáky na nástroje Pro upínání nástrojů s válcovou stopkou můžeme použít kleštinové držáky popsaný dříve ale také vrtací sklíčidla „hlavičky“. Tyto se vyrábí v různých velikostech podle průměru stopky upínaného nástroje. Rozsah může být např. 1 až 10,5mm. 11

Držáky na nástroje V případě že při upichování a zapichování nebudeme používat nůž ale upichovací planžetu je nutno použít planžetový držák. Výhodou je možnost nastavení vysunutí planžety a tím hloubky zápichu. Může být levý a pravý

Držáky na nástroje Pro upínání nástrojů s přesnou válcovou stopkou průměru 2,4,6,8,10….20 můžeme použít držák typu „VELDON“. Toto upnutí je přesné a pevné ale nástroje musí být opatřeny na stopce ploškou pro aretaci šroubem

Seřizování nástrojů Po upnutí nástrojů do námi vhodně zvoleného držáku a otočného zásobníku můžeme přejít k seřízení nástrojů. CNC soustruh je opatřen měřícím ramenem která tuto činnost velmi ulehčuje.

Seřizování nástrojů Vyklopení ramene provedeme v ručním režimu. Ten zapínáme na hlavním panelu. A dále pracujeme s dotykovou obrazovkou PZOR!! – karusel musí být v bezpečné vzdálenosti a upínací Sklíčidlo musí být prázdné!!!! Nebezpečí kolize.

Seřizování nástrojů Po vyklopení ramene se nástrojem přiblížíme ke kalibrační kostce na vzdálenost ne větší než 10mm, pokud budeme dále kalibrační cyklus kostku nenalezne a oznámí nám chybu.

Seřizování nástrojů Následně pomocí dotykové obrazovka určíme v jaké ose se budeme ke kalibrační kostce přibližovat a stisknutím tlačítka start na hlavním panelu započneme cyklus. Kalibraci opakujeme i pro druhou osu. -Z -X

Seřizování nástrojů Po kalibraci zapíšeme hodnotu do tabulky nástrojů. Pozor !! Číslo nastavovaného nástroje musí souhlasit s řádkem v tabulce nástrojů.

Seřizování nástrojů Stejný postup volíme i při nastavování „osových“ nástrojů (vrták, závitník…..) s rozdílem že nastavujeme pouze jednu osu.

Jakým způsobem upínáme nástroje na CNC soustruhu. Do jakých typů nástrojových držáků můžeme upnout nástroje s přesnou válcovou stopkou? Podle jakého kriteria rozlišujeme vrtací sklíčidla? V kolika osách nastavujeme osové nástroje? Kontrolní otázky

Obrázky VDI nástrojové držáky pevné: DIN (VDI 3425). [online]. [cit ]. Dostupné z: o.cz/vdi_drzaky/vdi_3425_drzaky.htm Obrázky CNC soustruhu HURCO použity v této prezentaci jsou mé vlastí.

Literatura Návod k obsluze CNC soustruh HURCO TM6