Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_1_13_Rozdíl CNC a konvenční stroje Šablona číslo: XII Sada číslo: Pořadové číslo DUM: 13 Autor: Mgr. Radomíra Lorencová

2 Anotace Materiál seznamuje žáky s rozdíly mezi univerzálním hrotovým soustruhem a CNC soustruhem. Autor Mgr. Radomíra Lorencová Klíčová slova soustruh, CNC, systém, výměna, upínání, třísky, Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Tematická oblast Technologie

3 Rozdíl - CNC a konvenční stroje

4

5

6 Základní rozdíly strojů

7 Univerzální hrotový soustruh
CNC Univerzální hrotový soustruh Zásobník s nástroji je řízen programem, má automatické najetí nástroje a obsluha vyměňuje při otupění břitovou destičku. Možnost upnutí 12 a více nástrojů Nástroje jsou upnuty v nástrojové hlavě, kde lze max. upnout 4 nástroje a jeden osový nástroj v pinole koníku.

8 Univerzální hrotový soustruh
CNC Univerzální hrotový soustruh Výměnu obrobku vykonává soustružník sám. Materiál upíná manuálně a to za pomocí příslušného upínače. Výměna obrobků je prováděna automaticky za pomoci podavače nebo vnitřního potahování stroje. Manuální výměna je jen při přírubovém obrábění.

9 Univerzální hrotový soustruh
CNC Univerzální hrotový soustruh Převodovka a další hybná příslušenství jsou mazány rozběhem stroje. Chladící emulzi reguluje pracovník, kde dochází k rychlejší ztrátě kapaliny. CNC stroj je napojen na hydraulický systém, který je současně mazán a chlazen dle programu stroje. Chladící kapalina nemá takovou ztrátu, protože zůstává v uzavřeném prostoru stroje.

10 Univerzální hrotový soustruh
CNC Univerzální hrotový soustruh Upínání obrobku je náročnější na mechanickou sílu pracovníka a to jak při upnutí tak i při odepnutí. Silným upnutím může dojít k deformaci materiálu. Materiál je upínán hydraulicky. Výhodou je nastavení upínacího tlaku tak, aby nedošlo k deformaci materiálu.

11 Univerzální hrotový soustruh
CNC Univerzální hrotový soustruh Třísky ze stroje jsou odváděny pomocí dopravníku třísek, který je ovládán programem stroje. Třísky padají na příslušný dopravník, který je odvede od stroje Třísky volně padají do vany a pracovník je musí z prostoru odstranit ručně. Mnohdy je třeba třísky odstranit i vícekrát za den. Čištění je namáhavé a zabere i hodně pracovního času.

12 Rozdíl v pracovní postupu obrábění

13 Univerzální hrotový soustruh
CNC Univerzální hrotový soustruh Postup je vyhotoven před vlastním obráběním. Na postupu a přípravě se podílí postupář, programátor a seřizovač. Obsluha provede zahájení výroby a postupnou kontrolu při obrábění Pracovník si zvolí pracovní postup. V průběhu obrábění čte a nahlíží do výkresu. Geometrické úhly musí odpočítávat a seřizovat. Manuálně nastavuje otáčky a posuv. Po provedeném úkonu plánuje další úkon, dokud nedosáhne požadovaného výsledku.

14 Kontrolní otázky 1. Uveďte výhody CNC stroje s porovnáním s konvenčním strojem. 2. Vyjmenujte rozdíly v technologii výroby na CNC a konvenčních strojích.

15 Zdroje: LORENCOVÁ, Radomíra. Příprava učitele pro rekvalifikační kurz Obsluha CNC strojů Diplomová práce. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Zdeněk Píša. Dostupné z: . Fotografie – autor Radomíra Lorencová


Stáhnout ppt "Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google