Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Financování sociálních služeb
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
Terénní sociální práce
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Organizace sociální správy
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
SOCIÁLNÍ DRUŽSTVO A PODNIK SOCIÁLNÍ DRUŽSTVO A PODNIK Projekt partnerství CIP EQUAL ESF EU SČMVD a partneři.
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
XII. Celostátní finanční konference SMO ČR listopad 2009 daňová optimalizace obcí v oblasti DPH Olga Holubová, daňový poradce.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Městský ústav sociálních služeb Chomutov příspěvková organizace města Chomutova Poskytované služby  stravovací a ubytovací služby  zdravotnická péče.
Sociální služby města HB – Domov pro seniory Bc. Milan Žák, DiS. Sociální pracovník organizace.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
Prezentace služeb OPORA V roce 2014 poskytoval spolek OPORA občanům města Roudnice nad Labem tyto registrované sociální služby: Pečovatelská služba Odborné.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
FINANCOVÁNÍ SOCILÁNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 SPOLUÚČAST OBCÍ ORP NA FINANCOVÁNÍ.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Příklad dobré spolupráce ADP s poskytovateli sociálních služeb Koppová L., Walachová D. MEDICA zdravotní péče, s.r.o.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Liberec – Františkov, příspěvková organizace Domažlická 880/ Liberec 3 zřizovatelem je Liberecký kraj.
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Pečovatelská služba.
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Podání žádosti o dotaci na rok 2017
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Terénní a ambulantní Pečovatelská služba
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková

Pracovníci veřejné služby v sociálních službách Veřejná služba jako opatření aktivní politiky zaměstnanosti šance obcí šetřit na výdajích za veřejné služby v sociálních službách 60% nákladů tvoří náklady osobní

Pracovníci veřejné služby v sociálních službách Původní katalog činností veřejné služby vydaný ÚP obsahuje položky o 45 pečovatelské úkony o 56 pomoc seniorům v domácnosti o 62 práce s romskou komunitou Nyní revize katalogu Není možné provádět činnosti sociálních služeb nekvalifikovaným personálem Vysoké riziko zneužití možnosti vstupu do domácností

Sociální služby obcí Za sociální služby lze považovat pouze ty, které jsou zaregistrované a poskytované podle zák. 108/2006 Sb., o sociálních službách Zaručena kvalita a ochrana klienta Základním rozsahem povinných činností služby Kvalifikovanými pracovníky Státní kontrolou

Kvalifikovaný pracovník Sociální pracovník Pracovník v sociálních službách Zdravotnický pracovník, pedagogický pracovník Manželský a rodinný poradce Plní podmínky ZSS Bezúhonný Způsobilý k právním úkonům Zdravotně způsobilý Odborně způsobilý dle §110, 116,116a, 117 ZSS

Možné činnosti pracovníků na veřejné službě v sociální službě Přímá obslužná péče a pečovatelská činnost v domácnosti ( činnosti bezprostředně se týkající osoby klienta sociální služby) POUZE má-li pracovník na veřejné službě potřebnou kvalifikaci dle ZSS

Možné činnosti pracovníků na veřejné službě v sociální službě Pokud nemá kvalifikaci dle ZSS jako pracovník v sociálních službách Práce s prádlem mimo domácnost klienta Pomoc pečovatelce s nákupy (bez vstupu do domácnosti) Pomoc při rozvozu obědů ( bez vstupu do domácnosti) Úklid společných prostor v DPS Úklid zázemí pečovatelské služby Ostatní potřebné úkony nedotýkající se přímo klienta a jeho domácnosti

Jiná služba poskytovaná obcí svým občanům o Zajištění potřebných činností kolem občanů, které nejsou shodné se základními činnostmi pode ZSS o Není presentována jako služba sociální o Je zaregistrována živnostenským úřadem o Pracovníci dle rozhodnutí zřizovatele nebo vedení organizace o K úhradě za ně nesmí být využit příspěvek na péči (po kontrole ÚP může být občanovi odejmut) Nutně pečlivě zvážit riziko správního deliktu dle §107 ZSS ve výši Kč

Zajištění sociální péče o občany asistentem sociální péče o Jiná osoba než blízká o Starší 18 let o Zdravotně způsobilá o Péči o osobu nevykonává jako podnikatel o Nemusí být registrovaný jako sociální služba dle ZSS o V žádosti o PnP musí být uveden jako osoba pečující o Ve smluvním vztahu přímo s klientem ( ne obcí) o Vykonává péči osobně a v domácnosti občana o Osvobozen z daní maximálně do výše příjmu z PnP Jiná osoba než blízká Obec může být pouze zprostředkovatelem takové péče, nemá možnost ji ovlivňovat

Působnost při zajišťování sociálních služeb § 92 ZSS o „Obecní úřad obce s rozšířenou působností zajišťuje.....poskytnutí sociální služby nebo jiné formy pomoci, a to v nezbytném rozsahu....“ obec příslušnou nezbytnou pomoc pouze zprostředkuje, nikoli, že ji sama bude vykonávat Zajišťění poskytnutí služby nebo pomoci = poskytování služby nebo pomoci

Působnost při zajišťování sociálních služeb § 92 ZSS o sjednání pomoci se sociální službou o dopravení osoby do sociální služby o zajištění přestěhování do sociální služby apod. Náklady by tedy mohly být vynaloženy na telefon, cestovní náhrady apod. na tyto výdaje lze žádat dotaci dle §103 ZSS NE přístřeší, energie, strava !!!

Působnost při zajišťování sociálních služeb § 92 ZSS o typický příklad – péče o bezdomovce o Sociální služba dle zák. 108/2006 Sb. o sociálních službách dotace v režimu ZSS zřízená obcí o Možnost žádat dotaci dle ZSS o Dohoda obce s NNO, která provozuje sociální službu pro bezdomovce nebo s místní NNO, aby tuto službu zajistila o Poskytovatel žádá dotaci dle ZSS o Obec přispívá o Výkon samostatné působnosti a péči o potřebné občany podle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, kde v § 35, odst. 2 problém s pojetím občana v případě, že osoba není s trvalým pobytem v obci

Děkuji za pozornost Ing. Daniela Lusková Tel.: