ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Tichotová NÁZEV: VY_12_INOVACE_01A_08_Ernest Hemingway: Vojákův návrat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

Kamarádství, přátelství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_249_ČJ7 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Význam slov NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková organizace.
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Nepravidelnosti a nedostatky ve stavbě věty Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_02_PC_a_zdraví TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník ZÁJMENA Co už známe Letní prázdniny, to je prostě senzace. Kdo je vymyslel, ten by měl.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_14_Internet1 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE ČÍSLO.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
PRVNÍ JEMNICKÁ BITVA O UPEVNĚNÍ KRÁLOVSKÉ MOCI LUCEMBURSKÉ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Procvičování slovní zásoby
Maya Angela a její moudrá slova
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Název projektu: Moderní škola
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Užitečné závaží.
Zlaté pravidlo.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
SKLOŇOVÁNÍ ZÁJMEN MNĚ? VÁM? SOBĚ? NAŠIMI?
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_35_Přímá řeč
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY__III/2__INOVACE__161 Režim dne školáka.
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
Moudra s květinou.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Věcné učení První pomoc
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Počátky slovesného umění
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_08_Moje rodina
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Na co všechno si dát pozor.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Tichotová NÁZEV: VY_12_INOVACE_01A_08_Ernest Hemingway: Vojákův návrat TEMA: Světová literatura 20. století ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:10. července 2013

ANOTACE Tento materiál slouží k výuce v hodinách české literatury ve 4. ročníku 4letého studia a 6. ročníku 6letého studia, časově je koncipován na jednu vyučovací hodinu. Cílem je seznámit žáky s charakteristikou ztracené generace prostřednictvím Hemingwayovy povídky Vojákův návrat. Materiál slouží k procvičování čtenářské gramotnosti - porozumění čtenému textu, přemýšlení o něm, vyhledávání informací. Svá řešení žáci zapisují na interaktivní tabuli digitálním perem, označují části textu, které jsou klíčové pro řešení jednotlivých úkolů, potřebné doplňující informace vyhledávají na internetu. Materiál je určen k interaktivní výuce.

VOJÁKŮV NÁVRAT Ernest Hemingway

Na stránkách Wikipedie vyhledejte odpovědi na otázky: Co je to „ztracená generace“? Co je charakteristické pro její příslušníky? generace generace Proč řadíme k této generaci i Hemingwaye? ay ay

I. Vojákův návrat Položila vajíčka se slaninou před něho a přinesla džbán s javorovým sirupem na pohankové vdolky. Pak si sedla za stůl naproti Krebsovi. „Mohl bys, prosím tě, na chvilku ty noviny odložit, Harolde?“ řekla. Krebs vzal noviny a složil je. „Už ses rozhodl, co budeš dělat, Harolde?“ řekla matka, sundávajíc si brýle. „Ne,“ odpověděl Krebs. „Nemyslíš, že už je právě načase?“ Matka to nechtěla říci v nějakém špatném úmyslu. Zřejmě jí to dělalo starosti. „Ještě jsem o tom nepřemýšlel,“ řekl Krebs. „Bůh má pro každého nějakou práci,“ řekla mu matka. „V jeho království není místo pro zahálčivé ruce.“ „Já nejsem v jeho království,“ řekl Krebs. „Všichni jsme v jeho království.“ Krebs z toho byl jako vždycky nesvůj a rozmrzelý. 1

Úkoly k prvnímu úryvku: 1)Vysvětlete název povídky. 2)Jak můžeme Harolda Krebse zatím charakterizovat? 3)Co asi prožil v první světové válce a jak ho to poznamenalo? 4)Podtrhněte v úryvku tu část, která odkazuje na nechuť a neschopnost zařadit se zpět do „normálního“ života. 5)Pokuste se vysvětlit zvýrazněnou část.

II. „Mám o tebe pořád tolik starostí, Harolde,“ pokračovala matka. „Vím, jakým pokušením jsi musel být vystaven. Vím, jak jsou muži slabí. Pamatuji, co nám vyprávěl tvůj drahý dědeček, můj vlastní otec, o občanské válce, a pořád se za tebe ještě modlím. Modlím se za tebe, jak je den dlouhý, Harolde.“ Krebs hleděl, jak před ním na talíři tuhne slanina. „A tvému otci to také dělá starosti,“ pokračovala matka. „Myslí, žes ztratil ctižádost, že nemáš žádný životní cíl. Charley Simmons, a ten je zrovna ve tvém věku, má už pěkné místo a bude se ženit. Všichni chlapci se už pomalu usazují; všichni jsou rozhodnuti to někam dotáhnout; však to můžeš sám vidět, že takoví chlapci, jako je Charley Simmons, jsou na nejlepší cestě být skutečně ozdobou společnosti.“ Krebs nic neříkal. 2

Úkoly ke druhému úryvku: 6) Chápe matka, co Krebs cítí? 7) Proč autor zmiňuje Charleyho Simmonse, který je v Krebsově věku? Proč je nechává matku porovnávat? 8) Zamyslete se nad slovy o ozdobě společnosti.

III. „Netvař se takhle, Harolde,“ řekla mu matka. „Víš, jak tě máme rádi, a já ti chci pro tvoje vlastní dobro říct. jak se věci mají. Otec ti nijak nechce omezovat svobodu. Myslí, že bychom ti měli dovolit jezdit v autě. Jestli budeš chtít vzít s sebou na projížďku nějaké hezké děvče někde tady odtud, tak nás to bude jenom těšit. Chceme, aby ses bavil. Ale budeš muset konečně začít s nějakou prací, Harolde. Otci je jedno, do čeho se pustíš. Každá práce je čestná, jak tatínek říká. Ale s něčím začít musíš. Požádal mě, abych s tebou dnes ráno promluvila, a pak se u něho můžeš na chvíli stavit v kanceláři.“ 3

Úkol ke třetí části povídky: 9) Na základě tohoto úryvku charakterizujte vztahy v rodině.

IV. „To je všechno?“ zeptal se Krebs. „Copak nemáš rád svou matku, hochu můj nejdražší?“ „Ne,“ řekl Krebs. Matka na něho pohlédla přes stůl. Oči se jí leskly. Začínala plakat. „Nemám rád nikoho,“ řekl Krebs. Tohle nebylo k ničemu dobré. To jí nemohl vypovědět, nemohl dokázat, aby to pochopila. To byla pošetilost, že jí to řekl. Jenom ji zranil. Šel k ní a vzal ji za ruku. Plakala, s hlavou složenou v dlaních. „Já jsem to tak nemyslel,“ řekl. „Měl jsem jenom na něco zlost. Já jsem to nemyslel vážně, že tě nemám rád.“ Matka pořád plakala. Krebs jí položil ruku na rameno. „Nevěříš mi to, mami?“ Matka zavrtěla hlavou. „Prosím tě, prosím tě, mami. Prosím tě, věř mi to.“ „Tak dobře,“ řekla matka zajíkavým hlasem. Vzhlédla k němu. „Já ti věřím, Harolde.“ Krebs ji políbil do vlasů. Nastavila mu tvář. „Jsem tvoje matka,“ řekla. „Když jsi byl takové malinké děťátko, tak jsem tě nosila na srdci.“ Krebsovi bylo nevolno a trochu se mu zvedal žaludek. 4

Úkol ke čtvrtému úryvku: 10) Podtrhněte části, které ilustrují pocity příslušníků ztracené generace, okomentujte.

CITACE 1 HEMINGWAY, Ernest. Povídky. Praha: Odeon, 1974, str.145. ISBN HEMINGWAY, Ernest. Povídky. Praha: Odeon, 1974, str.146. ISBN HEMINGWAY, Ernest. Povídky. Praha: Odeon, 1974, str ISBN HEMINGWAY, Ernest. Povídky. Praha: Odeon, 1974, str ISBN AUTOR NEUVEDEN. Ernest Hemingway [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Ztracená generace [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: