Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola"— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.4.00/21.0697 Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
ZŠ a MŠ Stožec, okres Prachatice Téma Práce s rýmy Název materiálu VY_12_INOVACE_23_RÝMY_1 Sada 2 Předmět Český jazyk a literatura Ročník 3. a 5. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření Klíčová slova jazykolam, rým, voda, Škoda, vlak, vrak, maska, láska, sobota, nota, rok, Krok

2 Anotace Prezentace je určena pro čtení ve 3. a 5. ročníku. Cílem je přimět žáky k tomu, aby přemýšleli nad svou odpovědí tak, aby zapadla do vzorce rýmů a navíc byla pravdivá. Tyto rýmy jsou jednoduché pro ty, kteří mají všeobecný přehled V úvodní části si mohou procvičit svůj jazyk na jazykolamech.

3 Na úvod přečti a zopakuj nahlas jazykolamy:
Strč prst skrz krk. Čtvrt tvrze – půl tvrze. Had hádá hadu záhadu.

4 Hra na rýmy_1 Co máš dělat? Poradím: přečti verš a dopiš rým.
Co je to led? Zmrzlá _ _ _ _, Značka našich aut je _ _ _ _ _, Po kolejích jezdí _ _ _ _, Potopená loď je _ _ _ _. Škrabošce se říká _ _ _ _ _, Nejkrásnějším citům _ _ _ _ _, Padesát je ze sta _ _ _ , A nad zlato někdy _ _ _. Neděle je po _ _ _ _ _ _, Kousek hudby v každé _ _ _ _, V pokladně je _ _ _ _ _ _ _ _ _, Za otázkou _ _ _ _ _ _ _, Denní tisk jsou _ _ _ _ _ _, Otec hlava _ _ _ _ _ _, Sparta hraje v první _ _ _ _, Známá šikmá věž je v _ _ _ _. Dvanáct měsíců má _ _ _, Tři dcery měl kníže _ _ _ : Kazi, Tetu, _ _ _ _ _ _, Zapiš si to za _ _ _ ! Nejprve si rýmy přečti potichu, připrav si své odpovědi (můžeš si odpovědi napsat i do sešitu). Počet čárek odpovídá počtu písmen v odpovědi. Na dalším snímku si své odpovědi porovnej s originálem. (Jiří Havel: Ať se mračí jenom mrak)

5 Trefil/a ses do odpovědí?
Co je to led? Zmrzlá voda, značka našich aut je Škoda, po kolejích jezdí vlak, potopená loď je vrak. Škrabošce se říká maska, nejkrásnějším citům láska, padesát je ze sta půl, a nad zlato někdy sůl. Neděle je po sobotě, kousek hudby v každé notě, v pokladně je pokladník, za otázkou otazník, denní tisk jsou noviny, otec hlava rodiny, Sparta hraje v první lize, známá šikmá věž je v Pise. Dvanáct měsíců má rok, tři dcery měl kníže Krok: Kazi, Tetu, Libuši, Zapiš si to za uši! Určitě ses trefil/a do odpovědí, pokud ne, můžeš si je opravit. Zkus vymyslet nějaké pravdivé krátké rýmy ze života, abychom na ně dokázalo odpovědět všichni. (Jiří Havel: Ať se mračí jenom mrak)

6 Zdroje: ULRYCHOVÁ, Irina. Čteme si a hrajeme si. Vyd. 1. Praha: Pansofia, 1996, s. 5. ISBN x.


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google