Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: Mgr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: Mgr."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr. Lenka Rasochová Název : VY_12_INOVACE_23_Čj_Rasochová_Pověst o praotci Čechovi Téma: Pověst o praotci Čechovi Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/ Datum tvorby:

2 Anotace a metodický pokyn
Materiál určen pro žáky 8. ročníku ZŠP. Využitelný pro práci s interaktivní tabulí. Žáci si přečtou z knihy „Obrázky z dějin a pověstí“ okopírovanou „Pověst o praotci Čechovi“ doplněnou kresbou. Samostatná práce je zaměřena na odpovědi na otázky, jimiž zjistím porozumění čteného textu. Aktivita žáků: závěrem hodiny dostanou žáci rozstříhaný text s obrázky (okopírovanou pověst) a budou mít za úkol správně seřadit děj pověsti.

3 Pověst o praotci Čechovi
V bájné pravlasti Slovanů na řece Visle žili se svými rodinami bratři Čech a Lech. Když mezi kmeny zavládly sváry, rozhodli se bratři, že pro své rodiny vyhledají novou vlast. Svolali své rody, shromáždili stáda a vydali se na cestu. Po mnohých útrapách došli až pod horu Říp. Rozložili se na úpatí, aby si odpočinuli. Za svítání vystoupil Čech na vrchol hory, přehlédl krajinu a řekl: „Zde je země zaslíbená, zvěrem a ptáků plná, medem oplývající.“ Lidu se země líbila. Rozhodl, aby nesla Čechovo jméno.

4 Samostatná práce Přečtěte si samostatně celou „Pověst o praotci Čechovi“. Jak se jmenovali bratři, kteří se vydali pro své rodiny vyhledat novou vlast? Víš proč odešli ze své vlasti? Kam došli? Který z bratrů vystoupil na horu? Pamatujete si co Čech na hoře řekl? Jakým jménem začali novou zemi nazývat?

5 Použité zdroje www.office.microsoft.com
ALDA, Z., J. ČERNÝ a J. KALOUSEK. Obrázky z českých dějin a pověstí. Praha: Albatros, 1982. 2. vydání , strana 12. Vlastní práce.


Stáhnout ppt "Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: Mgr."

Podobné prezentace


Reklamy Google