Člověk, jeho životní podmínky a vztahy k prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ
VÝŽIVA – základní složky potravy
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
„EU peníze středním školám“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Rozmanitost přírody Živá příroda, podmínky života na Zemi
„EU peníze středním školám“
Podmínky života na Zemi 5.ročník
Podmínky života na Zemi
Člověk 1.díl Za předpokladu použití psacích potřeb.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Člověk – životní podmínky, lidské tělo
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Prvouka Člověk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - Vzduch Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Proč se střídá den a noc.
Sluneční soustava. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Sluneční soustava NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_02_Sluneční.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Lidské tělo - svaly. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – svaly.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Podnebné pásy – subtropický pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
PÉČE O ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Otužování.
Lidské tělo - kostra.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Podnebné pásy – mírný pás
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Třídění přírodnin.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Měsíc a jeho podoby.
Dýchací soustava.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Lidské tělo - kůže.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
ČLOVĚK LIDSKÉ TĚLO VY_32_INOVACE_II-C-06.
ZÁKLADNÍ PODMÍNKY ŽIVOTA
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Člověk je součástí přírody
Přizpůsobivost živočichů
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
AUTOR: Blanka Petlánová
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Člověk, jeho životní podmínky a vztahy k prostředí

ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Člověk, jeho životní podmínky a vztahy k prostředí NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_15_ Člověk, jeho životní podmínky a vztahy k prostředí ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚTPřírodověda ROČNÍK5. KLÍČOVÁ SLOVA Člověk, obratlovec, savec, teplo, světlo, voda, vzduch, živiny. DATUM

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí se základními podmínkami života na Zemi a jak se lidé musejí těmto podmínkám přizpůsobovat.

Stručná charakteristika člověka Člověk je součástí přírody, patří do živočišné říše. Osou těla je páteř složená z obratlů, proto ho řadíme mezi obratlovce. Rodí živá mláďata, která po narození sají mateřské mléko – člověk je savec.

Čím se člověk liší od ostatních živočichů Od ostatních živočichů se liší způsobem života, schopností složitě myslet, dorozumívat se řečí a schopností uvědoměle pracovat. Základními podmínkami života na Zemi jsou – teplo, světlo, voda, vzduch a živiny. Jsou to i základní podmínky pro život člověka. Člověk se od počátku pro svá sídla vybíral na Zemi především taková místa, kde jsou tyto podmínky nejvýhodnější.

Teplo Nejhustěji jsou na Zemi obydlena místa, kde jsou pro člověka teploty –ani nízké, ani příliš vysoké. Oblast poblíž severního a jižního pólu mají tak nízké teploty, že tam lidé nemohou žít. Ani některé oblasti s mimořádně vysokými teplotami nejsou hustě obydleny.

Světlo Životní rytmus člověka probíhá v souladu se střídáním dne a noci(světla a tmy) v průběhu 24 hodin. Pouze původní obyvatelé polárních oblastí se přizpůsobili podmínkám polárního dne, kdy po několik měsíců Slunce nezapadá a polární noci, kdy naopak po několik měsíců Slunce nevychází na obzor. U lidí, kteří nejsou přizpůsobeni tamním podmínkám, způsobuje dlouhá polární noc duševní skleslost, sníženou odolnost proti nemocem a další potíže.

Vzduch Člověk dýchá plícemi, je tedy schopen přijímat pouze kyslík ze vzduchu. Bez technických zařízení, která by zabezpečila k dýchání potřebný kyslík, člověk nemůže žít pod vodou ani ve výškách, kde je obsah kyslíku ve vzduchu nedostatečný, anebo tam, kde končí vzduchový obal Země. Obyvatelům oblastí ležících v nadmořských výškách kolem 4000 m se například rodí méně dětí, protože nízký obsah kyslíku ve vzduchu působí nepříznivě na vývoj plodu.

Vzduch Horolezci používají při výstupech na nejvyšší hory kyslíkové dýchací přístroje. Kabiny letadel a kosmických lodí mají zařízení, které zde zabezpečuje potřebné složení vzduchu. Vystoupí- li astronaut do prostoru, musí mít ochranný skafandr a dýchací přístroj. V průmyslových oblastech a ve městech s velkou hustotou automobilové dopravy je vzduch znečišťován jedovatými látkami a prachem, jejichž vdechování člověku škodí.

Voda Lidské tělo obsahuje asi 70 % vody. Voda je pro člověka nepostradatelná a musí být přijímána denně v dostatečném množství(2,5 l).Člověk přijímá vodu v nápojích a v potravinách např. v mase, zelenině, ovoci. Oblasti, kde voda chybí, nejsou obydleny. Stále větším problémem se stává kvalita vody.

Potrava - živiny Člověk potřebuje k životu potrav rostlinného i živočišného původu. Potrava je zdrojem živin, vody, vitamínů a vlákniny. Zdravá a vyvážená potrava by měla v přiměřeném množství obsahovat: bílkoviny, tuky, cukry, vitamíny a minerální látky. Pro zdraví je důležité, aby naše otrav obsahovala i vlákninu. Vláknina pomáhá zabezpečovat průchod potravy zažívacím ústrojím a brání vzniku rakoviny tlustého střeva.

Další podmínky pro život člověka Lidé v současné době mají ve svém životě i další potřeby: vzdělání, kulturu, sport, lékařskou péči a technické prostředky.

Island – malá hustota obyvatel

Potápěč s dýchacím přístrojem

Polární noc

Čistá voda je stále větší vzácnost

Zdravá výživa

Opakovací otázky 1 Mezi jaké živočichy řadíme člověka? 2. Čím se liší člověk od ostatních živočichů? 3. Vyjmenujte základní podmínky života na Zemi a povězte, zda platí i pro člověka. 4. Které složky by měla obsahovat vyvážená výživa člověka?

Zdroj k textu KHOLOVÁ, Helena a kol. Život na Zemi. Praha: Alter, 2011, ISBN

Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN. katy-living.blogspot.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 2 NEUVEDEN. oranzovestranky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 3 VODIČKA, Milan. cestovani.idnes.czv [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: sveta.aspx?c=990208_175056_cestovani_pchhttp://cestovani.idnes.cz/spicberky-zima-na- druhou-0xi-/kolem-sveta.aspx?c=990208_175056_cestovani_pch sveta.aspx?c=990208_175056_cestovani_pchhttp://cestovani.idnes.cz/spicberky-zima-na- druhou-0xi-/kolem-sveta.aspx?c=990208_175056_cestovani_pch Obr.č. 4 VODIČKA, Milan. cestovani.idnes.czv [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: sveta.aspx?c=990208_175056_cestovani_pchhttp://cestovani.idnes.cz/spicberky-zima-na- druhou-0xi-/kolem-sveta.aspx?c=990208_175056_cestovani_pch Obr.č.5 NEUVEDEN. photo-gallery.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 6NEUVEDEN. zdravotnimagazin.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: