Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Otužování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Otužování."— Transkript prezentace:

1 Otužování

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Otužování. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7C_Vz8_19_ Otužování. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Výchova ke zdraví ROČNÍK 8. KLÍČOVÁ SLOVA Otužování, voda, vzduch, slunce, saunování, teplo, chlad. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví. Žáci se seznámí se základy otužování a saunování.

4 Otužování Jde o důležitý prostředek ke zvýšení celkové odolnosti organismu a schopností přizpůsobit se zátěži. Otužilý člověk nebývá často nemocen, rychleji se přizpůsobuje fyzickému i psychickému vypětí, snadněji se vyrovnává s chladem, horkem, žízní, nepříznivými povětrnostními podmínkami i s civilizačními vlivy. Přirozené je otužování vzduchem, sluncem a vodou.

5 Obr.č.1

6 Při otužování dodržujte tyto zásady
- otužovat se může jen zdravý člověk - otužujeme se pravidelně (denně) neboť přizpůsobivost poměrně rychle mizí - otužování zahajujeme a končíme vždy pohybovou aktivitou - otužujeme se postupně, dávky zvyšujeme tehdy, když jsme si zvykli - otužování musí být vždy spojeno s příjemnými pocity pohody (prochlazení organismu, pocit velkého chladu až bolestí není otužování) - otužujeme se od nejútlejšího věku a po celý život

7 Obr. č. 2

8 Otužování vodou K otužování prospívá spánek při otevřeném okně a ranní rozcvička. Při otužování vodou ( které je účinnější než otužování vzduchem) začneme otíráním těla žínkou smočenou v mírně teplé vodě a následným důkladným vytřením pokožky froté ručníkem. Postupně používáme vodu stále chladnější (až do 15°C). Potom přejdeme ke sprchování. Střídáme teplejší a chladnější vodu. Dobu sprchování postupně prodlužujeme tak, jak vzrůstá přizpůsobivost a pocit příjemného osvěžení.

9 Saunování Odolnost organismu můžeme zvyšovat saunováním. Jde o proces při němž na naše tělo střídavě působí suchý vzduch vysoké teploty a poměrně rychlé ochlazení. Před vstupem sou sauny se osprchujeme a osušíme. V prostoru sauny, kde je teplota 80 – 120 °C a zajištěno dobré větrání, vsedě nebo vleže prohříváme naše tělo, případně je masírujeme kartáčem nebo metlou z proutí. Asi po 15 minutách, když prohřátí dostoupí vrcholu, opustíme horký prostor a vstoupíme opět pod sprchu, abychom smyli pot. Potom se ochlazujeme studenou vodou v bazénu, ve vaně nebo v přírodní nádrži. Jakmile se dostaví pocit naprostého ochlazení, vrátíme se do prostoru určeného k pocení a celý proces opakujeme. Po skončení saunování odpočíváme.

10 Obr.č. 3

11 Obr.č. 4

12 Zdroje k textu KUBRICHTOVÁ, Lenka; MARÁDOVÁ, Eva. Rodinná výchova, hygienické návyky, péče o zdraví. Praha: Fortuna, 1992, ISBN

13 Zdroje k obrázkům Obr.č.1 NEUVEDEN, Neuveden. zimniplavci.wbs.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. zivotni-styl.wz.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.3 NEUVEDEN, Neuveden. saunasystem.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.4 NEUVEDEN, Neuveden. lanskroun.eu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Otužování."

Podobné prezentace


Reklamy Google