Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měsíc a jeho podoby.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měsíc a jeho podoby."— Transkript prezentace:

1 Měsíc a jeho podoby

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Měsíc a jeho podoby NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_03_Měsíc a jeho podoby ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Přírodověda ROČNÍK 5. KLÍČOVÁ SLOVA Měsíc, nov, úplněk, dorůstající Měsíc, couvající Měsíc. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí s podobami Měsíce a dalšími zajímavostmi o Měsíci.

4 Měsíc Měsíc je přirozená družice Země.
Kolem Země oběhne za jeden měsíc. Měsíc má tvar koule. Nesvítí vlastním světlem, pouze odráží sluneční světlo. Na Měsíci není vzduch, voda, ani rostliny nebo živočichové. Měsíc má šestkrát menší přitažlivost než Země.

5 Měsíc

6 Povrch Měsíce

7 Měsíc v úplňku nad obzorem

8 Tmavé skvrny na Měsíci Tmavé skvrny pozorovatelné na povrchu Měsíce se nazývají moře, ale s vodou nemají nic společného. Jsou to rozsáhlé kamenité pláně z temnějších hornin. Světlé oblasti jsou zaplněné krátery, vrchovinami a pohořími.

9 Podoby Měsíce NOV – jestliže je Měsíc mezi Sluncem a Zemí, není ze Země vidět ani kousek jeho osvětlené polokoule, je nepozorovatelný. MĚSÍC DORŮSTÁ – několik dnů po novu se Měsíc objeví po západu Slunce jako úzký srpek ve tvaru písmene D. ÚPLNĚK – 14 dnů po novu je ze Země vidět celá osvětlená polokoule Měsíce. MĚSÍC COUVÁ – po úplňku je ze Země pozorovatelná stále menší část osvětlené měsíční polokoule, tvar Měsíce se podobá písmenu C.

10 Podoby Měsíce

11

12 Zdroje HOLOVSKÁ, Helena. Země ve vesmíru. Praha: ALTER, 2010, ISBN

13 Zdroje k obrázkům NEUVEDEN. mesic.astronomie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NASA.. mesic.astronomie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NEUVEDEN. planety.astro.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NEUVEDEN. fotoradce.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NEUVEDEN. ludmilascorner.blogspot.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "Měsíc a jeho podoby."

Podobné prezentace


Reklamy Google